tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko farsz 2 sparzone białe kiełbaski 2 ugotowane jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 18 % 2-3 łyżki tartego chrzanu(...)sól,pieprz rzeżucha do posypania Przygotować spód. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło, posiekać nożem, dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto schlodzić w lodówce owinięte folią spozywczą, ok 30 minut a potem wylepić nim formę do tarty. Można od razu wylepić formę do tarty i tak wstawić do lodówki do schłodzenia ( ja zawsze robię tym sposobem, jest łatwiej
Monia miesza i gotujemoich popsów wykorzystałam proste babeczki waniliowe . Można upiec je nawet 2 dni wcześniej albo wykorzystać kilka, które zostanie po deserze ;) Z wniosków mogę się z Wami podzielić kilkoma radami: Ciasto na popsy warto zmiksować blenderem, kruszenie w rękach nie daje takich dobrych efektów. Ciasto pokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą(...)dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy rzadszą konsystencję i łatwiej będzie nam równo oblać popsy. Patyczki do lizaków wyglądają bardzo ładnie, ale jeśli
CiastkozercyKlasyczne ciasteczka maślane- pyszne i proste do zrobienia. Chyba najłatwiejszy przepis na świecie na kruche ciasteczka. Przydaje się nie tylko na Wielkanoc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami dowolne figurki. Po upieczeniu dekorujemy lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub cukrowymi pisakami i ciasteczka gotowe! Wymarzyłam sobie na Święta ciasteczka- zajączki
dolcevitainmykitchenpodgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie(...)kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut. Zostawić do wystudzenia. KREM Z AWOKADO 8. Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h. 9. Awokado obrać ze skórki i wyciągnąć pestki. 10. Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok. 11. Nerkowce, awokado i cytryny
Candy Pandaswiedziałam jak nazwać ten wypiek, bo pizzą zdecydowanie nie jest, ciasto kojarzy nam się ze słodkim, placek wydał mi się najwłaściwszym określeniem:). Ciasto drożdżowe i duszone na maśle pieczarki - musiało wyjść pysznie:). Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 500g pieczarek 2 duże cebule(...)śmietaną i mozzarellą. 2. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta 3. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy pieczarki z mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15-20 minut
Szefowa kuchniNiedawno, idąc ze mną ulicą, synek zobaczył przez okno wystawowe cukierni kawałek sernika z brzoskwiniami. Bardzo mu się ten widok spodobał A ja sama nabrałam ochoty, żeby zrobić takie ciasto w wersji roślinnej. I tak oto narodził się jagielnik z brzoskwiniami, który wzbogaciłam smakowo, odżywczo i kolorystycznie kurkumą Całość bardzo przypadła do gustu wszystkim domownikom. Polecam! Z jaglanych ciast polecam(...)również takie z truskawkami , rafaello . Dla amatorów tart polecam tartę Snickers , a dla fanów ciasta z brzoskwiniami polecam taki tort makowy . Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki (120 ml) płatków owsianych górskich (mogą być bezgkutenowe) 1/2 szklanki (120 ml) ulubionych orzechów (nerkowca, włoskich lub ziemnych) Nadzienie: 1 szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej
Lamarida.plKruchy mazurek z orzeźwiającym lemon curd oraz słodkimi bezikami, to moja ostatnia świąteczna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Żeby było jeszcze ciekawiej część masła zastąpiłam olejem kokosowym co nadało ciastu dodatkowego smaku. Wy możecie zrobić tradycyjne ciasto z masłem, albo całkowicie zastąpić masło olejem. Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 75 g zimnego masła(...)łyżka oleju kokosowego (lub 25 g masła) 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty (23 cm) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C aż ciasto będzie miało złoty kolor. Krem cytrynowy: 2 jaja
Cynamonowe szczęściePolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować
Kuchnia MagdaLenyNie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie
Kuchnia MagdaLenyJajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko
Kuchnia MagdaLenypośpiechu. Możemy celebrować tę wyjątkową chwilę wspólnym śniadaniem po królewsku. Ten weekend rozpoczęliśmy wyjątkowo pysznym śniadaniem. Świeży, wiosenny czosnek niedźwiedzi w towarzystwie szynki parmeńskiej i mozzarelli, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Śniadanie idealne, które można, a nawet trzeba zjeść w łóżku! Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania(...)Czas przygotowania 40 min Ingredients 1 arkusz ciasta francuskiego 150 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła klarowanego 100 g tartej mozzarelli 60 g szynki parmeńskiej * 2 łyżki ricotty 1 szalotka pieprz biały sól Dodatkowo 2 łyżki tartej mozzarelli 1 jajko Instructions Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek
Wędrówki po kuchniostatniej kropelki ;) Składniki na jedną foremkę, babkę o śred 22 cm (szerokość foremki u góry) Zaczyn: 30 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 plaska łyżeczka cukru Ciasto: 1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko kl M szczypta soli mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych. 30 g masła roztopionego i ostudzonego(...)łyżki cukru 4-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % (śmietanka ma mieć konsystencje rzadką, nie stałą) Zaczyn 1. Wszystkie składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, szczyptę soli, garść rodzynek, jogurt oraz wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta (użyłam do tego miksera z hakami). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Ciasto
Gotowanie...to proste !ależ ten czas leci! ). Mam nadzieje, ze przepisy z bloga zagoszczą na Waszych stołach ( czekam jak zawsze na Wasze zdjęcia! ). Świąteczne baby , mazurki, pyszne serniki , makowce i wiele innych ciast w te szczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół. Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto – nazwalam je Brzoskwiniowa Pszczółka! Lekki, cytrynowy(...)biszkopt pokryty kremem budyniowym i masą brzoskwiniową tworzy genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste ciasto staje się tym wyjątkowym! Spróbujcie! Ps. Ciasto jest przepyszne i jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdą okazje! UWAGA PRZYPOMINAM! TRWA AKCJA PAJACYK! Nie wiem
Ostra na SłodkoOlej z pestek dyni zwany "zielonym złotem" to olej o zielono-brązowej barwie i orzechowym smaku oraz zapachu. Jest to olej bardzo aromatyczny i należy do
Kuchnia MagdaLenyPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina
Kuchnia MagdaLeny