ciasto - 162322 przepisów (strona:2502/10822)

CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI 82

minut aż nasiąkną i zaczną pracować do dużej miski wsyp mąkę i wymieszaj z solą na środku mąki zrób wgłębienie, wlej w nie mleko z drożdżami i wyrób ciasto. Na początku będzie bardzo mokre – po kilku minutach wyrabiania ciasto powinno odchodzić od ręki i byś puszyste i gładkie przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce(...)minut, żeby ciasto wyrosło jak ciasto wyrośnie zagnieć je szybko, podziel na pół i rozwałkuj jedną z porcji na grubość ok 2-3mm na wierzch nałóż nadzienie – możesz posmarować masłem i posypać cukrem i cynamonem. Albo zastąpić cynamon i cukier masą migdałową. Mogą to też być owoce. zwiń ciasto w rulon i pokrój go na porcje o grubości

SandraFrej.com
KARNAWAŁOWE RAVIOLI Z NUTELLĄ (RAVIOLI DI CARNEVALE ALLA NUTELLA) - HIT NA TŁUSTY CZWARTEK 161

kremowe "ciasteczka"  są tak pyszne, że aż brak mi słów, a wszystko za sprawą dodatku dużej ilości skórki cytrynowej do niewielkiej ilości ciasta. W oryginale nie ma jej tyle, ale chciałam spróbować połączenia orzechowego kremu z cytrynową nutą, poza tym byłam w dzikim szale pracy od samego rana i dlatego, niewiele się zastanawiając, hojnie(...)jest użyty z orzeszków ziemnych, a ja - aby przepis był tani i składniki ogólnie dostępne - użyłam rzepakowego. Kolejna modyfikacja, którą wprowadziłam to podzielenie wyrobionego ciasta na 2, a nie na 4 części - mówiłam już, nie miałam na to czasu, więc wyszły mi duże ravioli, w sumie 14 sztuk

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowe faworki- jak u Mamy 199

chrusty mojej ukochanej Mamy :)   Składniki: 2 szklanki mąki 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany Przygotowanie: Wyrobienie ciasta na faworki jest niezwykle proste. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut. Po tym czasie układamy ciasto na stolnicy i "bijemy" je wałkiem do ciasta z każdej strony(...)przez około 15 minut ( w moim rodzinnym domu ten przywilej należał do Taty) Im dużej wyrabiamy i ubijamy ciasto, tym po usmażeniu jest ono  bardziej delikatne i kruche. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Nożem kroimy paski grubości ok 3-4 cm szerokości i ok  6cm długości, po środku każdego robimy delikatne nacięcie. Jeden kraniec ciasta przekładamy przez otwór

ChilliJemy
Pączki z makiem 119

Jutro Tłusty Czwartek. Z tej okazji zapraszam na pyszne pączki z nadzieniem makowym. Są bardzo pulchne i smakowite. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru(...)smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki budyniowe z marmoladą 134

żółtka roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, sól, jajko z żółtkami, proszek budyniowy, alkohol, zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewać masło, aż całe się zużyje. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę lub do czasu, aż ciasto podwoi(...)nawet potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko je zagnieść i podzielić na części o wadze 80 g. Z każdego kawałka ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i ułożyć na posypanym mąką blacie kuchennym. Tak przygotowane ciasto przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 40 minut. W szerokim garnku

Passions hobbies life
Pączki ze śmietaną 144

Jajko i żółtka roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, sól, jajko z żółtkami, alkohol, zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewać masło, aż całe się zużyje. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę lub do czasu, aż ciasto podwoi(...)nawet potroi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko je zagnieść i podzielić na części o wadze 80 g. Z każdego kawałka ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i ułożyć na posypanym mąką blacie kuchennym. Tak przygotowane ciasto przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 40 minut. W szerokim garnku

Passions hobbies life
Czarne oponki z węglem aktywnym kokosowym 136

Zainspirowana modnym ostatnio węglem aktywnym kokosowym zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tego składnika. I oto przepis na czarne oponki z sosem czekoladowym z malinami. mąka pszenna jasna 500 g mleko  100 ml żółtka 5 szt. masło 25 g węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki drożdże suche 1 opakowanie ksylitol lub cukier trzcinowy jasny  1/2 szklanki spirytus(...)puch stawiając. W  2-3 łyżeczkach mleka dokładnie wymieszaj węgiel aktywny kokosowy. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około od godziny do dwóch

AZgotuj!
Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Bez Wybijania Ciasta 139

spirytusu lub octu Dodatkowo: olej do smażenia lub smalec lub pół na pół cukier puder do obsypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając je lub miksując. 2. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i lekko podsypując wałkujemy na bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego(...)przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt. 3. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz (tłuszcz jest wtedy gotowy kiedy wrzucimy mały kawałek ciasta, a on natychmiast odbije od dna i wypływa na wierzch smażąc się) smażymy krótko na złoty kolor z każdej strony. Podajemy posypane obficie cukrem pudrem :) Uwagi: * ciasto ma dość luźna konsystencję, podsypujemy

Gotowanie...to proste !
Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem. 131

bardzo i je przygotowywać i jeść. Godzinka nam wystarczy, żeby mieć pyszny podwieczorek. Może skusicie się na takie oponki. Zróbcie je koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę:)  Potrzebujemy: Na ciasto: 25 dag sera białego półtłustego 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 żółtko 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki tortowej szczypta soli(...)Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy olej do głębokiego smażenia cukier puder do oprószania oponek Wykonanie pysznych oponek twarogowych: 1. Ciasto: Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. 2. Wykrawanie: Tak przygotowane

Izabelawkuchni
Francuskie przekąski z pastą i oliwkami 81

Przekąski na jeden ząb. Szybkie, proste z ciasta francuskiego. Jako nadzienia użyłam serka puszystego i buraczków mini. W połączeniu z kabanosami długo dojrzewającymi pycha. Na imprezę, jako dodatek do seansu filmowego polecam. 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g serka śmietankowego 1 szklanka buraczki z zalewy mini sól, pieprz koperek suszony papryka czerwona 1 kawałek ogórka  zielonego 10 oliwek czarnych(...)natka pietruszki 6 kabanosów małych dojrzewających 5 oliwek zielonych 1 żółtko Z połowy ciasta francuskiego wycinam koła 12 sztuk za pomocą szklanki. Na każda przekąskę przypadają po trzy koła. W ośmiu kołach wycinam za pomocą małej literatki kolejne koła. Powstaną nam obręcze i małe koła które można wykorzystać w taki sam sposób. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam cztery koła

wesoła kuchnia
Faworki pieczone – chrust z piekarnika 227

wódki lub octu cukier puder + około 1 łyżeczki cukru wanilinowego (można pominąć ten dodatek) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do lodówki (lub całą noc, ciasto musi być dobrze schłodzone). Następnie na podsypanym mąką blacie lub stolnicy kilkanaście(...)razu „uderzamy” ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Dopiero teraz wałkujemy ciasto na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy poziome pasy, następnie ucinamy w poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek (chrust) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z wszystkimi kawałkami ciasta. Faworki

Słodkie okruszki
pączki koreańskie 116

dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy do mąki wymieszanej z solą, dodajemy spirytus i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60-90 min.) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
pączki a la tiramisu 129

szczypta soli 2 łyżki amaretto wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól, mąkę, amaretto i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką

Domowy Smak Jedzenia
pączki z lemon curd 110

łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę

Domowy Smak Jedzenia
Faworki wybijane 104

Witajcie :) Faworki zwane również chrustem, to jeden z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. ;) Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące. To jednak wymaga siły, żeby ciasto było odpowiednio napowietrzone. Przygotowanie ciasta na faworki nie jest trudne, ale trochę praco- i czasochłonne. Jednak warto zrobić(...)miski, dodać żółtka, śmietanę, alkohol i sól. Dobrze wyrobić (można mikserem z hakiem). Przełożyć na oprószony mąką blat i "męczyć" - wybijać wałkiem, energicznie ugniatać przez ok. 30 minut. Ciasto włożyć do woreczka, odłożyć na bok na 15 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować porcję ciasta, jeżeli trzeba delikatnie podsypując mąką. Pociąć na paski

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania