ciasto - 162322 przepisów (strona:2504/10822)

Sernikowe ptysie 108

Parzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców.  Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru(...)cukier waniliowy 2 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć

Słodki Zakątek
kruchutkie serduszka a la markizy 99

składniki: 170 g mąki 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 3 łyżki kakao 50 g cukru pudru wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, Forujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy (możemy troszkę podsypywać ciasto mąką). wykrawamy dowolne kształty, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C, przez

Domowy Smak Jedzenia
KOPYTKA Z CEBULĄ I KIEŁBASĄ 126

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.  2. Ziemniaki (lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto.  3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów. 4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy(...)wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową. 5. Na patelni na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę. 6. Kopytka polewamy tłuszczem z cebulką i kiełbasa. Uwagi: - Ciasto długo zagniatane będzie twarde, dlatego też ciasto zagniata się szybko i energicznie. -  Ciasto będzie też twarde gdy dodamy zbyt dużo mąki. - Kopytek nie solę. Solę tylko ziemniaki gotujące się

RITA food channel
walentynkowe ciasto z serduszkiem 148

Pyszne, lekkie ciasto z galaretkowym serduszkiem.  Prosto z serca:) Idealne na Walentynki.  *foremka 25*34 cm  Składniki: na ciasto:  na karmel: po ćwierć szklanki cukru i wody 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 250 ml śmietanki kremówki galaretka kiwi na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu(...)dokładnie połączyć dużą łyżką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 25-30 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremki i foremką do ciastek wyciąć z ciasta serduszka.  Przygotować krem budyniowy: w połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę i cukier. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.  Galaretkę zieloną rozpuścić w połowie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z twarogiem 165

Bułeczki drożdżowe z twarogiem.Pieczone już dawno temu na życzenie córek.Przepis znaleziony tutaj , polecam. Ciasto drożdżowe 3 szkl.mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) 1 jajko 2 żółtka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/4 kostki masła (rozpuszczona) 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe(...)jajka, wlać mleko i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować

Moje domowe kucharzenie
Egzotyczna pizza z serowym brzegiem 144

Chrupiąca pizza z nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku(...)tygrysich 1 czerwona cebula 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 150g żółtego sera gouda pokrojonego w słupki 130g mozzarelli 1 łyżeczka ziół prowansalskich sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką

Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza z szynką serrano, pieczarkami i zielonym groszkiem 140

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej szynki serrano, aromatycznej cebuli i delikatnych pieczarek, które idealnie współgrają z zielonym groszkiem to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)100g szynki serrano w plastrach 6 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 120g zielonego groszku 1 cebula 220g sera mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki Wiedeńskie 139

Dzień dobry :) Pączki hiszpańskie inaczej wiedeńskie z ciasta parzonego,  wszyscy je znamy i lubimy. Proste w przygotowaniu.  Nie potrzeba do nich dużo składników. Przepis tradycyjny i dobrze znany.   Składniki: 1 szklanka wody 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 4 duże lub 5 małych jajek 1 łyżeczka cukru 1 cukier waniliowy 90 g masła Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę(...)dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy.Gdy składniki się rozpuszczą wsypujemy mąkę  i energicznie mieszamy,musi powstać kula ciasta. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.Następnie przekładamy do misy miksera, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, ucieramy na gładki krem. Rękaw cukierniczy z gwieździstą tylką napełniamy ciastem. W garnku rozgrzewamy około 1 l oleju. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy

Sama słodycz i szczypta chili
PASZTECIKI 192

Proste i pyszne paszteciki z farszem drobiowym. Idealne na wszelkie imprezy. Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Polecam :) SKŁADNIKI: CIASTO: 40 dag mąki 3-4 dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju szklanka mleka opcjonalnie suszone oregano, bazylia FARSZ: ok. 30 dag mięsa z rosołu razem z marchewką łyżka prażonej cebuli jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól(...)pieprz WYKONANIE: FARSZ: Mięso mielimy razem z marchewką i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. CIASTO: Mleko podgrzewamy żeby było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dodajemy mąkę ok. 4-6 łyżek i odstawiamy do podrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i olej oraz zaczyn i zioła (0,5 łyżeczki). Najpierw

Pani na deser
Chleb ziołowy na zakwasie 93

dzieje należy zakwas pozostawić do czasu aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Do zakwasu dolewamy wodę i podgrzewamy czas 3 min/obr2/temp.37 Następnie dosypujemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski podsypanej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na ok 12 godzin. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto(...)przekładamy uformowany bochenek. Chleb przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia ma min 2 godziny. Czas zależy od siły naszego zakwasy. Im zakwas słabszy tym potrzebuje więcej czasu do wyrastania. Ciasto może wyrastać nawet 5 godzin. Chleb można piec również w 2 małych keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Kiedy ciasto nam wyrośnie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250 stopni. Blachę na której

Themo przepisy
Griwech - algierski chrust 145

pełni, a u nas chwila wolnego, więc zażyczyła sobie  faworki  lub gusz-e-fil (słoniowe uszy) . Mnie jednak od dawna chodził po głowie algierski chrust na bazie ciasta drożdżowego, czyli griwech. Tradycyjnie podaje się go z syropem z owoców cytrusowych lub z miodem (griwech moczy się w miodzie, obtaczając w nim ciastka, ale nie polewa jak tatarskie czak(...)połowy pomarańczy i sól. Rozbełtać jajko. Do suchych składników dodać rozbełtane jajko, masło i spirytus (sok lub ocet). Wymieszać łyżką. Dolać wodę i wyrabiać całość na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Odgazować ciasto, wyrabiając je chwilę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (prawie tak cienko

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTO UCIERANE Z GRUSZKĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM 185

Ciasto ucierane zawsze wychodzi, z ręką na sercu mogę to powiedzieć. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec! Ponadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać do jego wnętrza wszystko, czego tylko się zapragnie - jagody, truskawki, maliny albo tak, jak ja, gruszkę i jabłko. No i oczywiście, bo o niej nie można zapomnieć - KRUSZONKĘ.    W ten sposób powstanie bajecznie smaczne(...)ciasto ucierane z gruszką, jabłkiem i... cynamonem! A, że ja cynamon dodaję ostatnimi czasy praktycznie do wszystkiego, to i tu nie mogło go zabraknąć. UCIERANE CIASTO Z GRUSZKĄ, JABŁKIEM I CYNAMONEM (Keksówka o wymiarach 30 x 11 cm) 4 duże jajka 150 g cukru 150 g miękkiego masła 250 g mąki pszennej 4 łyżki kwaśnej śmietany

W kuchni Karmel-itki
Taratuszki na jogurcie 123

Wróciliśmy do domu, chciałam coś do kawy czy herbaty, szybko zagniotłam ciasto i usmażyłam taratuszki. U na instagram w stories wrzuciłam:) I tak Was wczoraj te taratuszki zaciekawiły, że dostałam kilka wiadomości z pytaniem "co to??" I to to ja rozumiem, i po to tu jestem :) Postanowiłam więc nie czekać z przepisem, żebyście też mogli sprawić sobie i bliskim trochę(...)szklanki mąki (plus do podsypywania) 1 łyżeczka sody szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Jogurt, jajko, sól, masło i cukier roztrzepać, wlać spirytus, wsypać przesianą mąkę z sodą. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość luźne, lekko klejące. Przykryć go bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto, dłońmi rozpłaszczyć na grubość do 1cm. Nożem pokroić w paski

Obiad gotowy
Corn dogi piwne z dipem 304

Propozycja na przekąskę, do pracy, szkoły. Parówka w innym wydaniu bo smażona w cieście naleśnikowym. Szybkie, proste a jakie dobre. składniki ciasto: 60 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 jajko 140 mililitrów piwa 2 łyżki parmezanu startego 4 parówki  dip: 1 łyżka śmietany gęstej(...)łyżka mąki pszennej 0,7 litra oleju Sałatka: kapusta pekińska, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogórek zielony,pomidory suszone, oliwa od pomidorów suszonych, koperek suszony, natka pietruszki. Ciasto: Do miski wsypuję mąki, dodaję proszek do pieczenia, jajko,paprykę wędzoną, piwo, sól, pieprz, parmezan i miksuje ciasto mikserem. Ma być gęste, ale lejące delikatnie. Parówki kroję na pół, chyba

wesoła kuchnia
Włoski chlebek drożdżowy z mozzarellą, orzechami i oliwkami 85

soli morskiej szczypta pieprzu Wykonanie Do dużej misy wsyp drożdże. Zasyp je 1/2 łyżeczki cukru, solą i zalej wodą (300ml). Wolno miksując, dodawaj partiami mąkę, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj je kilka minut (8min), aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto zostaw w misie, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h, aby podwoiło(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozsmaruj na nim delikatnie oliwę z oliwek, wyłóż pokrojone na kawałki oliwki i mozzarellę, posyp oregano i tymiankiem. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto w wałek. Odkrawaj 6cm kawałki i układaj farszem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania