mielone - 47549 przepisów (strona:2499/3170)

PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 254

solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki  mielimy w maszynce (ewentualnie rozdrabniamy w malakserze).  Przygotowanym farszem nadziewamy pierogi. Ustawiamy grzbietem do góry, na ściereczce oprószonej mąką i lekko dociskamy spód każdego pierożka do blatu. Przykrywamy folią spożywczą

cool and minty
KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 204

dłużej, aż zrobi się miękka i szklista. Dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy przez około 2 minuty.  Mięso, warzywa z rosołu oraz grzyby z cebulką mielimy przez maszynkę lub pulsacyjnie rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i chili, stopniowo dodajemy ciepły bulion lub wodę. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy

cool and minty
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 223

łyżkach oliwy, przez około 5 minut, często mieszając ( na wolnym ogniu). Łączymy z kapustą i grzybami. Doprawiamy solą i obficie czarnym pieprzem.  Opcjonalnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego. Mielimy w maszynce lub drobno siekamy. Możemy także rozdrobnić w malakserze. Przekładamy do miseczki. PIEROGI : Do miski przesiewamy mąkę pszenna, dodajemy sól. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo wlewamy

cool and minty
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 222

minut do namoczenia. Odsączamy. ŁOSOSIA oczyszczamy z ewentualnych ości i skóry. Opłukujemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w grubą kostkę. Razem z namoczoną i odsączoną bułką mielimy przez maszynkę do mięsa ( z sitkiem o grubych oczkach). Możemy także rozdrobnić łososia w malakserze lub bardzo drobno posiekać nożem i dopiero połączyć z namoczoną bułką. Przekładamy do miski. Pomidorki bardzo drobno siekamy

cool and minty
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 182

PRZYGOTOWANIE :  Na oleju podpiekamy czosnek i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, przecier i chwilkę gotujemy. Kiedy płyny odparują, doprawiamy do smaku. Sos mielimy blenderem, wtedy będzie gładki i bez grudek. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. W garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku

Kulinarne Fantazje Marioli
KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ 153

cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 228

MAKOWA :  1 i 1/2 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy.  Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę makową

Kulinarne Fantazje Marioli
PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY 173

PRZYGOTOWANIE :  Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę. Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą

Kulinarne Fantazje Marioli
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 151

szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych ) 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku 200 g masła naturalnego 1 kieliszek wódki Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka,  wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu

Kulinarne Fantazje Marioli
PASTA Z MAKRELI, SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK 185

PRZYGOTOWANIE :  Makrelę pozbawiamy skóry i kręgosłupa, mielimy w maszynce do mięsa. Twaróg rozkruszamy w misce i dodajemy, makrelę, drobno pokrojoną cebulę, pomidory i oliwki (kilka pozostawiamy do posypania) przecier, olej i przyprawy.  Dokładnie mieszamy najlepiej widelcem aż powstanie jednolita pasta. Przekładamy ją do miseczek, posypujemy oliwkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce do 2 dni, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
DESER Z KIWI 194

Czekoladę trzemy na wiórki.  Jogurt mieszamy z cukrem i czekoladą oraz rozpuszczoną żelatyną, rozkładamy do pucharków i chłodzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance wody. Kiwi obieramy, mielimy blenderem na papkę i mieszamy z galaretką. Kiedy ostygnie wylewamy ją na desery i ponownie chłodzimy. Po całkowitym zastygnięciu dekorujemy je bitą śmietaną i prażonymi migdałami. Podajemy schłodzone

Kulinarne Fantazje Marioli
HUMUS Z SOI I BATATA 156

Przygotowanie :  Ugotowanego i obranego batata rozdrabniamy, dodajemy do niego soję i wlewamy olej. Całość mielimy blenderem do uzyskania papki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Pastę mieszamy, w razie konieczności dolewamy oleju.  Humus przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, odrobiną przypraw i polewamy oliwą. Podajemy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
PYZY Z TRUSKAWKAMI 179

PRZYGOTOWANIE :  Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, mielimy.  Mniejszą część, ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na ściereczkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy ziemniaki z mąkami i jajkiem aż powstanie jednolite ciasto, będzie lepkie ale nie klejące. Ręką formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy, kładziemy na nich małe truskawki, zlepiamy brzegi i ponownie formujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA SZCZAWIOWA 137

warzywa i mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy mięso z kości. Mięsko dodajemy do zupy.  Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Śmietanę mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 180

cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej i dokładnie łączymy składniki. Na koniec

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania