KUTIA JAK MARZENIE 215wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny (ziarna mają być miękkie, ale nie rozgotowane ), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krok 2. Opłukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut, osączamy, mielimy trzykrotnie. Krok 3. 10 migdałów odkładamy na później, pozostałe drobno kroimy z orzechami włoskimi, figi i daktyle kroimy w paski, dodajemy rodzynki i polewamy rumem. Krok 4. Pszenicę łączymy
Moja Książka Kucharska
RUBASZNY MAKOWIEC 266jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok 2. Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy . W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy
Moja Książka Kucharska
PYZY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE MIESEM 299skrobię do utartych ziemniaków. Krok 4 . Mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi, jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli i zagniatamy z nich ciasto. Krok 5. Mięso mielimy (jeżeli mamy warzywa z gotowania mięsa np.marchew , to możemy je zmielić razem z mięsem) . Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach masła, mieszamy z mięsem, tartą
Moja Książka Kucharska
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 522złoty kolor. Krok 4. Bułki namaczamy w mleku. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek. Krok 5. Mięsa, odciśniętą bułkę, wątróbkę , odcedzone warzywa, grzyby oraz podsmażoną cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatnim razem na najmniejszych oczkach). Krok 6. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy (to ważne!)- ma być gładka i lśniąca. Krok 7. Następnie dodajemy
Moja Książka Kucharska
PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU 305ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką (niech odpoczywa chwilkę ). PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor. Krok 2. Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Krok 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki ( najlepiej szklanką
Moja Książka Kucharska
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 229dyspozycji mniej więcej 20 kg żurawiny robię z niej sok do picia, a przy okazji mam dżemy i musy. Przemrożoną żurawinę (taka jest najlepsza) traktuję w maszynce do mielenia mięsa i tu uwaga na 1 kg żurawiny potrzeba 1 kg cukru. Wszystko pakuję warstwami do wielkiego słoja (do około 1/2 jego wysokości) na koniec zasypuję warstwą cukru i robię
Moja Książka Kucharska
Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe 3165wystudzeniu przekrawamy na 2 równe części. Masa makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagoto wujemy i odstawi amy do ostygnięcia. Odl ewamy wodę i dwukrotnie mieli my . (j eżeli używamy maku już zmielonego to zalewamy go ok. 200 ml wrzącej wod y i ods tawiamy do "napęcznienia ") . Następnie łączy my z rozbełtanymi jajkami, mąką
Słodka Strona
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 199Wystarczy, aby ochłodziło się do temperatury pokojowej. W czasie gdy mleko z kakao się chłodzi, przygotowujemy resztę składników. Jajka wybijamy do miseczki, czekoladę kroimy w drobną kostkę, bułkę tartą mielimy w młynku do kawy, jeśli taki mamy, jeśli nie przesiewamy przez drobne sito, chodzi o to by była jak najdrobniejsza. Blachę smarujemy tłuszczem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół
Kuchnia od dwojga
Rogale marcińskie 192płuczemy, zalewamy w rondelku wrzątkiem i parzymy około 30 minut. W połowie parzenia wrzucamy orzechy włoskie i migdały. Mak i orzechy odsączamy na gęstym sicie, po wystudzeniu mielimy trzykrotnie. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno kroimy. W garnku rozpuszczamy masło, miód i cukier. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i gotujemy kilka
Smak mojej kuchni
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 318Kurczaka wyjmujemy z rosołu, studzimy. Oddzielamy mięso od kości. Kajzerkę namaczamy w niewielkiej ilości rosołu. Zimne mięso (kurczaka oraz cielęcinę wraz z cebulą i wątróbką) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do maszynki wrzucamy także marchewki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem z kolendrą. Dodajemy odciśniętą kajzerkę oraz jajka, mieszamy. Jeśli na patelni po smażeniu
Smaki Na Talerzu
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 226patelni. Odłożyć na osobny talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200 °C :)) ps.2 takie foremki wyszły
w mojej kuchni
Short: Wszystko własne i zdrowe... :) 192uprawianej tylko PRODUKOWANEJ żywności i sprzedawanej w supermarketach. Trzeba tylko po kupieniu bazylii, najlepiej śródziemnomorskiej, przesadzić ją w większą doniczkę z ziemią z kompostownika i dzięki naturalnym minerałom będziemy mieli o wiele bardziej zdrową i aromatyczną przyprawę. Co jakiś czas jak coś zgnije to wetknąć w ziemie gdzieś na obrzeżach i satysfakcja gwarantowana
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Drożdżówki z serem tęsknotą emigranta. 198prostokąty, naciąć je z każdego boku (jak na załączonym zdjęciu) potem nałożyć ser, przewlec przez otwory i podwinąć pod spód. Twarogu nie mielić (grudki są mile widziane) masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodać twaróg, skórkę, rodzynki, wanilie i na koniec dodałam łyżkę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 208Orzechy ze skórka wrzucić do torebki papierowej i pocierać aż skórka z nich zejdzie, lub kupić już obrane orzechy. Następnie orzechy zmielić w malakserze na płynna masę. Podczas mielenia zauważycie kilka etapów które będzie przechodziła masa... na początku będzie jak mąka orzechowa, później w miarę miksowania - jak masło a na końcu powstanie tłusty gładki gęsty płyn (u mnie miksowanie trwało
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk