mielone - 47549 przepisów (strona:2449/3170)

Makaron z kurczakiem i gorgonzolą 287

Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
pasztet z czerwonej soczewicy 149

przez ok 2 godziny. Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki keksowej. Piec ok 40 minut

Słodki Zakątek
Żurawinówka zdrowotna nalewka z owoców żurawiny. 145

szklanka ( 250 ml ) wody 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy, wtedy naleweczka będzie zdrowsza ) Sposób wykonania :   O woce żurawiny opłucz, osusz, zmiel w maszynce do mięsa ( ja nie mielę , tylko drobno siekam na drewnianej desce tasakiem, gdy zmielimy w maszynce, możemy mieć lekki posmak metalu ). Pulpę wrzuć do czystego dużego słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 133

Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi

Niedzielny kucharz
Ciasto twix 153

wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową blendujemy. Jeżeli twaróg wyraźnie dzieli się na grudki, można go wcześniej zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia, choć nie jest to konieczne. Masę serową wylewamy na schłodzone ciasto kruche i pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach C. Tak przygotowane ciasto schładzamy. W rondelku rozpuszczamy cukier

MamaOskarka
Pierogi z suszonymi pomidorami podane z sosem grzybowym 163

Ugotowaną część kaszy jaglanej wrzucić do misy, dodać pieprz, sól oraz cytrynę i czosnek. Połączyć z pomidorami - lekko zblendować ( u mnie był to wynik, tego że blender w trakcie "mielenia" przestał działać - więc farsz nie był idealnie gładki - co uważam, zadziałało na plus) Na koniec dodać pokrojoną drobno pietruszkę, zamieszać. Sos: Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę

dlaSmaQ
Kopytka z dyni 144

upieczonej dyni bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę

I LOVE LIFE
Smażona panierowana mozzarella 126

obtoczyć w bułce tartej. Panierujemy kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież o to nam chodzi :) Przed smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia, a na nim dopiero tłuszcz. Papier

królestwo garów
Ciasto kora orzechowa 267

pieczenia, której użyłam miała wymiary 27 na 36 centymetrów. Orzechy powinny być posiekane na bardzo małe kawałki. Ja użyłam do ich posiekania robota kuchennego z opcją siekania. Nie mielcie orzechów w maszynce. Puszczą sok i będą tłuste przez co ciasto nie wyrośnie. Kiedy do ubitych białek dodajemy suche składniki nie spędzajmy zbyt dużo czasu na wymieszaniu całości. Im szybciej

mecooks
BROWNIE DYNIOWO - SEZAMOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ PIECZENIA) 178

Dodatkowo (opcja): garść orzechów włoskich, surowego kakao, suszonych wiśni i sezamu do dekoracji. Wykonanie : Ziarna sezamu delikatnie podprażamy w 100 stopniach w piekarniku lub na patelni. Następnie przestudzone ziarna mielimy / blendujemy na masło (jeśli nie posiadacie blendera o dużej mocy, użyjcie gotowego masła). Masło sezamowe miksujemy z puree kakao i słodem. Gotową masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placki z serka homogenizowanego. Placuszki z serka Danio. 4919

jednolitą masę. Ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (chyba, że mamy specjalną patelnię do smażenia beztłuszczowego to możemy olej pominąć, dzięki czemu będziemy mieli fit placuszki z serka homogenizowanego ). Smażyć placki na średnim płomieniu z obu stron na złoty kolor (najlepiej obracać je za pomocą łopatki). Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

Kulinarne Przeboje
Ciasto czekoladowe z orzechów 179

Składniki: 250g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej) 150g masła 200g orzechów włoskich 4 średnie jajka szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Orzechy dokładnie mielimy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w rondelku z masłem. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka ubijając trzepaczką. Łączymy z sypkimi składnikami dokładnie

Gotuj z Rumcajsem
Papryka wędzona 116

paprykę na sznureczek i zawieszamy w wędzarni razem z innymi wędzonkami. Wędzimy w temp ok 55-60 st przez 5 godzin. Następnie paprykę dosuszamy w suszarce do sucha i mielimy dorbno lub nieco grubiej, w zależności od potrzeb

Gotowanie jest łatwe
Kiełbasa pieprzowa 202

karkówki tłustej 18g soli na kg mięsa (ja daje pół na pół z peklosolą) pieprz czarny pieprz kolorowy kolendra szczypta gałki muszkatołowej  przypraw ok 26 g ogółem Schab mielimy na szarpaku, karkówkę na oczku 10 mm. Mieszamy mięsa z solą i odstawiamy na dobę-dwie do lodówki  .. następnie przygotowujemy przyprawy i tłuczemy je trochę w moździerzu. Mieszamy mięso

Gotowanie jest łatwe
Suszone ogórki kiszone 142

ogórków kiszonych to odpowiednik 1 bardzo dużego ogórka. Jeśli suszę ogórki na zupę to kroję je w poprzek na plasterki o grubości około 2 do 4 mm i nie mielę ich po wysuszeniu. Jak przygotować suszone ogórki kiszone w suszarce do warzyw Ogórki osuszyć lekko papierowym ręcznikiem i pokroić wzdłuż na jak najcieńsze plasterki. Ułożyć na sitach. Ustawić temperaturę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata