mielone - 47549 przepisów (strona:2450/3170)

Sernik krośnieński – kuchnia podkarpacka 176

aromat waniliowy) sok z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Miękkie masło ucieramy z cukrem

Trzeci talerz
Klopsiki po bolońsku w bakłażanie 133

bakłażany 520 g sosu bolońskiego Łowicz 5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu olej rzepakowy 20 oliwek czarnych pieprz czerwony Klopsiki: Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej

wesoła kuchnia
Warzywne klopsiki 135

Następnie dorzucamy warzywa, wlewamy pół szklanki wody, doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką, pieprzem i solą. Dusimy przez około 20 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie warzywa studzimy i mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy jajko i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki, aby masa była gęściejsza. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju

Delusional Trine
Maślane ciasteczka z orzechami 161

ciasto wyciskane. W wykonaniu przepisu zagubiło się masło a ciasteczka wyciska się szprycą do tortów. Z niedokładnością przepisu poradziłam sobie, zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na orkiszową a orzechów nie mieliłam tylko pokroiłam nożem. Tak powstały przepyszne ciasteczka. Po upieczeniu trzeba poczekać aż wystygną na blasze, zanim je zdejmiemy, aby się nie połamały. Polecam:) Maślane ciasteczka z orzechami     Potrzebujemy

Leśny Zakątek
Pulpety z ryżem i dynią w sosie 207

obtoczenia sos: 1/4 dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz

wesoła kuchnia
Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy 195

ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty. Krem: Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek), a czekolady łamiemy na małe kosteczki. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania! Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, po czym dokładnie

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z musem śliwkowym 261

szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szkl. a i tak było dosyć słodko, jednak miałam baaardzo dojrzałe śliwki) Dekoracja: starta czekolada lub kakao do oprószenia wierzchu Herbatniki mielimy na proszek, łączymy z cynamonem oraz roztopionym, przestudzonym masłem. Powstałą masę ciasteczkową rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Do misy miksera wkładamy twaróg, cukier oraz mąkę. Miksujemy krótko, tylko

Smaki Na Talerzu
Pieczone kotlety rybne z warzywami 182

cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w dużą kostkę. Ryby myjemy pod wodą i osuszamy na durszlaku. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa filety rybne z cebulą, papryką i marchewką (dwa razy). Do masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy . Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pasztet z kapusty 123

kapusty kroimy (wraz z głąbem),   przekładamy do garnka, dodajemy miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wlewamy śmietanę i mleko. Dusimy do miękkości kapusty, płyn odparowujemy. Studzimy i mielimy na ulubioną strukturę. Dodajemy jaja, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy do formy, uprzednio wyłożonej liśćmi. Zapiekamy w kąpieli wodnej

R'n'G Kitchen
Smażone pierożki z grzybami 174

Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę,  wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. Farsz : Grzyby gotujemy około 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Ja swoje przepuściłam przez maszynkę do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz

Życie zaczyna się w kuchni
Ciastka owsiano-kokosowe 195

Składniki: (około 10 ciastek): 200g płatków owsianych (w tym 50g mielimy na mąkę) 2 duże jajka 70g oleju kokosowego 100g wiórków kokosowych 90g cukru kokosowego/trzcinowego Sposób przygotowania: W rondelu rozpuszczamy olej kokosowy dodajemy płatki owsiane i prażymy je cały czas mieszając dodajemy cukier, mieszamy, aż się zkarmelizuje dodajemy wiórki, mieszamy odstawiamy rondelek do ostygnięcia dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy formujemy kulki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza przepis podstawowy 151

łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut, lub do czasu przygotowania pozostałych składników. Składniki na sos również łączymy ze sobą. Czosnek mielimy przez praskę. dodajemy koncentrat, sól, cukier, przyprawę, pieprz, ketchup. Mieszamy wszystko razem. Warzywa tj.papryka, cebula i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę bardzo cienko, pieczarki znacznie grubiej. Cebulę szklimy na oliwie

Życie zaczyna się w kuchni
Skórka z dzikiej róży w proszku 122

wykorzystać słońce do pomocy. x)   Owoce, które ususzyłam w suszarce spożywczej w całości, teraz systematycznie w miarę potrzeby „obieram” pozbywając się pestek i włosków. Pozostawiam samą skórkę, którą mielę na proszek. Jest to żmudna praca, ale efekt jest zaskakujący. Proszek jest bardzo smaczny, kwaśny i co najważniejsze to czysta i naturalna postać witamin i minerałów. Taki proszek można dodawać

Leśny Zakątek
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów 225

łyżeczka pieprzu 4 listki laurowe 8 kulek ziela angielskiego Na samym początku papryki obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Czosnek obrać. Papryki wraz z czosnkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa (na małych oczkach) lub zmiksować w kielichu do koktajli. Przygotowane papryki przełożyć do garnka, wlać ocet, olej, wsypać cukier i dodać koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać

Ugotować