mielone - 47549 przepisów (strona:1972/3170)

Placki ziemniaczane po Litewsku 439

sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1/2 małej cebulki 1 ząbek czosnku Najlepiej zacząć od sosu , gdyż placki nie powinny czekać . Boczek i filet z kurczaka kroimy na równej wielkości

Ogrodnik w podróży
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 231

wędzonego boczku 1 łyżeczka miodu 2 cebule średniej wielkości kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki

Ogrodnik w podróży
Masło orzechowo-kakaowe 158

ziemne (30 dag) kakao (1 łyżka) cukier trzcinowy (1 łyżeczka) olej z pestek winogron (2 łyżki) Czas przygotowania: 10 min. Przygotowanie: Do naczynka blendera wsypujemy 20 dag orzechów i mielimy. Kiedy będą rozdrobnione dodajemy olej, cukier i kakao. Włączamy blender ponownie i zamieniamy wszystko w jednolitą masę. Dodajemy pozostałe orzechy. Mielimy, ale tym razem tak, żeby zostały niewielkie kawałki orzechów

Weganka gotuje
Sałatka z tuńczykiem i krążkami cebulowymi 323

paseczki. Na szczycie sałaty układamy tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na końcu układamy na sałacie chrupiące krążki cebulowe i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Hummus 220

pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis:  Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę.  Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i wszystko mielimy w blenderze, na gładką

Kuchnia Łukasza
drożdżówki z serem 262

Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej  i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
syrop z mirabelek 217

Składniki śliwki 2 kg cukier 1 kg imbir duży kawałek cynamon mielony 1 łyżka kardamon 1 łyżeczka cytryny 2 duże Wykonanie Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut

w mojej kuchni
Smażony patison 231

plasterki. Jeśli mamy młode patisony nie musimy ich obierać:)  A jeśli nasze patisony są już starsze, trzeba je obrać ;) Jajko rozkłócamy z mlekiem, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Plasterki patisona obtaczamy w jajku i w bułce tartej.  Smażymy na oleju na złoty kolor

Lawendowe Niebo
Jajecznica z kurkami 241

sezonie grzybowym  - a w zasadzie w ogóle ulubiona - jajecznica z kurkami :) SKŁADNIKI 8 jajek 300 g kurek 1 mała cebula pęczek szczypiorku łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy, większe siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy kurki i smażymy około 7 minut na małym ogniu.  Wbijamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 179

czubate łyżki ugotowanej komosy – cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 6 łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski

Szybko Tanio Smacznie
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 242

mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły

KreatywnePiny
Kurczak z ziemniakami i buraczkami 254

osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok.   Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym.   Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii aluminiowej układamy ziemniaki i buraki. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy

Parowar Faceta
JAGODOWA ZUPA NIC 290

potrzeby. Zupa jest na mleku, zawiera więc BIAŁKA MLEKA oraz LAKTOZĘ . J AGODOWA ZUPA "NIC" 3-4 porcje 3 szklanki mleka 2% 3 białka* 2 łyżeczki cukru pudru 1/3 mielonego cynamonu szczypta soli 200g jagód 3 żółtka* 2-3 łyżki cukru 2cm kory cynamonu Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodając cynamon i cukier

W kuchni Karmel-itki