mielone - 47549 przepisów (strona:1972/3170)

Zupa z fasolki szparagowej po Senatorsku 160

warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · pieczarki 10 szt · tłuszcz · migdały kilka szt · papryka konserwowa 2 strąki · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką, ugotować. Migdały sparzyć

Camilla w kuchni
Zupa z fasolki szparagowej po rumuńsku 156

marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką

Camilla w kuchni
Zupa fasolowa Roberta 150

fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona  Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę pogotować i doprawić

Camilla w kuchni
Sałatka brytyjska 255

małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon CZAS

My Culinary Art
Sałatka z kapusty z borówką do słoików na zimę 156

Kolejna odsłona kapuścianych przetworów, tym razem w połączeniu z borówką. Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru mielony imbir do smaku pieprz do smaku olej Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować i przelać wrzątkiem na sicie, a borówki umyć. Połączyć kapustę z borówkami, posolić, pocukrować do smaku. Ugotować zalewę

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak po hiszpańsku z bakłażanem 317

zielonymi oliwkami, wolę czarne, to tutaj bardzo mi posmakowały. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 bakłażan 3 pomidory 150g zielonych oliwek oregano sól pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek Bakłażana pokroić na półplasterki, włożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobną kostkę

https:KKuchniaMniam
dżem wiśniowy z kardamonem 248

świetny pomysł! Ta przyprawa świetnie pasuje do wiśni. Spróbujcie :) DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM przepis autorski // 5 słoików ~1,5kg wiśni (waga bez pestek) ~300-400g cukru ~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku) Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie

chili & sugar
Kotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem 152

sól himalajska - ząbek czosnku                                          - świeżo mielony pieprz - ½ cebuli - łyżeczka mąki Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól - 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek - Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą 139

sól himalajska - 80g ciecierzycy                                       - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych        - ¼ łyżeczki suszonej mięty - kawałek ogórka - 100g brokuła - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem

Wegańska kuchnia orientalna
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 155

balsamicznego - sól himalajska                                                   - świeżo mielony pieprz                   Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu - Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem - Czerwoną fasolę

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem 190

łyżka octu balsamicznego - kawałek awokado                   - świeżo mielony pieprz - oliwa                                         - sól

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni 166

sól himalajska - 100g groszku (mrożonego)     - świeżo mielony  pieprz - łyżka pestek dyni - kawałek awokado - łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż

Wegańska kuchnia orientalna
W kuchni Kari: przyprawy 152

szczelnie zamykanych woreczkach foliowych (takich na zacisk). Są to m.in.: - KARDAMON: używany zarówno do dań ostrych, jak i kawy czy aromatyzowania ryżu. Warto kupować ten w całości, gdyż mielony szybko traci swój aromat. Chińczycy stosują kardamon jako środek wzmacniający organizm. Ma właściwości bakteriobójcze, pomaga przy problemach trawiennych, ułatwia trawienie białek. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, usuwa nagromadzony

Wegańska kuchnia orientalna
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 118

łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy

Wegańska kuchnia orientalna
Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem 186

odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować - Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut - Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem - Obok wyłożyć soczewicę - Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna