mielone - 47549 przepisów (strona:1977/3170)

Jajecznica z kurkami 202

sezonie grzybowym  - a w zasadzie w ogóle ulubiona - jajecznica z kurkami :) SKŁADNIKI 8 jajek 300 g kurek 1 mała cebula pęczek szczypiorku łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy, większe siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy kurki i smażymy około 7 minut na małym ogniu.  Wbijamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 126

czubate łyżki ugotowanej komosy – cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 6 łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski

Szybko Tanio Smacznie
Truskawkowe Tiramisu bez jajek 205

mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły

KreatywnePiny
Kurczak z ziemniakami i buraczkami 224

osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok.   Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym.   Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii aluminiowej układamy ziemniaki i buraki. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy

Parowar Faceta
JAGODOWA ZUPA NIC 242

potrzeby. Zupa jest na mleku, zawiera więc BIAŁKA MLEKA oraz LAKTOZĘ . J AGODOWA ZUPA "NIC" 3-4 porcje 3 szklanki mleka 2% 3 białka* 2 łyżeczki cukru pudru 1/3 mielonego cynamonu szczypta soli 200g jagód 3 żółtka* 2-3 łyżki cukru 2cm kory cynamonu Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodając cynamon i cukier

W kuchni Karmel-itki
Chilli con carne 179

pewnym czasie, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą a aromaty przenikną. A więc jest to potrawa w stylu: im starsza tym lepsza :) Smacznego!   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka pół papryczki chili puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy cebula 3 ząbki czosnku oliwa przyprawy: oregano, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka sól, pieprz Wykonanie

psgotujemy
Pulpeciki w sosie pomidorowym 171

pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego  3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku

psgotujemy
Zupa krem z kukurydzy 166

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki masła 5 kolb kukurydzy lub 5 szkl. kukurydzy z puszki 300 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki

psgotujemy
Sernik krakowski 285

wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. SER - Składniki: 1 kg sera tłustego lub półtłustego, mielonego dwukrotnie 8 jajek 100 g masła w temp. pokojowej 250 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy  z cukrami

psgotujemy
Fish and chips 248

Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 polędwiczki z dorsza (po ok. 180g) 100g pszennej mąki 100ml piwa 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu olej rzepakowy w ilości do głębokiego smażenia Do podania 2 porcje po ok. 200g frytek pikle lub kiszone ogórki Instrukcje Kawałki ryby osuszamy z nadmiaru wody (zwłaszcza

Kulinarna Pokusa
Klasyczny domowy rosół drobiowy 156

świeżej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, seler wraz z liśćmi) - 1 cebula - makaron / np. spaghetti - pęczek natki pietruszki - 6 ziaren ziela angielskiego - 4 liście laurowe - pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól morska Korpusy płuczemy pod bieżąca wodą, wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy na małym ogniu przez ok. 1h. W między czasie zbieramy szumowiny powstałe podczas gotowania. Po godzinie

upichcona
Kotlety ziemniaczano ryżowe 213

potłuczonych ziemniaków - 300g (1 torebka) ugotowanego ryżu - 6 szalotek - 350g boczku (wędzony, parzony) - 2 jajka - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - kilka gałązek szczypiorku - sól morska (do smaku) - pieprz grubo mielony - 1,5 łyżeczki oregano - do przybrania kwiaty oregano Dodatkowo: - mąka pszenna do panierowania kotletów (do wersji bezglutenowej – mąka ryżowa) - olej rzepakowy do smażenia   Boczek kroimy w kostkę

mojewypiekiinietylko
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 180

pogaduchy. Każdy z chęcią degustował farsz do gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych borowików 50 g suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak  3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego

Niezły Młynek
Klopsiki z kalafiorem z wolnowaru 130

reszta zrobiła się prawie sama..no...mąż ugotował ziemniaki...choć w sumie można dodać i do wolnowaru i mogłyby się razem gotować z klopsikami. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól,pieprz, vegeta] kalafior marchewka listek , ziele śmietana koperek Do misy wolnowaru wlać wodę ,dać przyprawy  włączyć wolnowar. Mięso wyrobić z jajkiem ,pokrojoną w kostkę

Moje domowe kucharzenie
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 203

jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko

Salonik smaków