było Składniki: 250g chudego sera 150 ml jogurtu naturalnego 2 szalotki Ząbek czosnku Kilka gałązek szczypiorku Przyprawy: Pomidory z bazylią i czosnkiem (moje pochodzą ze sklepu EKO MAJA), świeżo mielony kolorowy pieprz W misce umieszczamy serek, jogurt naturalny, poszatkowany szczypiorek oraz szalotkę pokrojoną w pół talarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy całość i kosztujemy. Doprawiamy jeśli istnieje taka
Kolizje Smakówdnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się wchłonie, a soczewica rozpadnie. Jeśli woda odparuje za wcześnie można soczewicę podlewać gorącą wodą. Dobrze ugotowana soczewica nie musi być mielona, ale jeśli ktoś chce mieć gładki pasztet, nie widzę przeszkód żeby ją zmielić :) Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku
Trzeci talerzSKŁADNIKI 1/2 kg słodkiego arbuza 1/2 czerwonej cebuli 180 g sera feta 20 szt. czarnych oliwek sok z połowy cytryny garść listków mięty 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Fetę siekamy
Moje Kuchenne Rewelacjewody, pozostałe: 200 g szpinaku, 2 ząbki czosnku, 180 g serka topionego śmietankowego, 100 ml śmietanki 30%, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 3 łyżeczki kapary, 1 łyżka sezamu czarnego. Przygotowanie: Makaron: Z mąki usypujemy górkę, na środku robimy dołek, wbijamy jajka, szczyptę soli, wlewamy wodę
Moniki SmakołykiKolejna dyniowa propozycja na zimę. Obok konfitury dyniowej, dyni na słodko, dyni wytrawnie ... dziś dynia na półsłodko w occie. Składniki: 1 kg oczyszczonej dyni 1 szklanka octu 1 łyżeczka mielonego imbiru 6-8 goździków ½ szklanki wody szczypta soli Wykonanie: Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Włożyć dynię i chwilę podgotować
Tradycyjna Kuchniastartej marchewki 200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego) opakowanie 7 g proszku dopieczenia pół łyżeczki gałki muszkatołowej płaska łyżeczka soli 60 g pestek dyni 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek
greenscarfłyżki mleka (roślinne lub zwykłe) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 50g świeżych kurek 1/2 białej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku suszonego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Kurki oczyszczam pędzelkiem - nie płuczę w wodzie, aby grzyby jej nie wchłonęły, co obniży ich jakość. Kroję w mniejsze
W kuchni Karmel-itkikotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je jeść z czym tylko się chce. U mnie na talerzu wylądowały razem z kotletami mielonymi i ketchupem. Smacznego
Motylkowa Kuchniałyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia woda Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Czosnek granulowany 1. Najpierw odmierzamy odpowiednią ilość kaszy jaglanej, a następnie dokładnie płuczemy ją w sitku zimną wodą. Po tej czynności gotujemy ją w proporcjach
Bananowe Polefasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć
Kuchnia w opałachstrony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie
W kuchni Katielitr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku
mojewypiekiinietylkoMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy
MarciochaKucharzywypadało :) Wystarczyło dodać parę składników i smaczna, sycąca sałatka gotowa. SKŁADNIKI: 2-3 młode, ugotowane ziemniaki 1 pomidor malinowy 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami
https:KKuchniaMniamSkładniki: twarożek typu "grani" 250 gram, oliwki zielone 10 sztuk, rzodkiewki 5 większe, sól morska do smaku, pieprz czarny mielony do smaku oliwki i rzodkiewki drobniej pokroić twarożek przełożyć do miski, wymieszać z solą i pieprzem wsypać pokrojone oliwki z rzodkiweką, wymieszać odstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły" najlepiej smakuje z razowcem i masłem smaczny
W Mojej Kuchni Lubię