mielone - 47549 przepisów (strona:1976/3170)

Placki rybno – ziemniaczane 214

dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia . Najlepiej

Ogrodnik w podróży
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 211

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę

W Mojej Kuchni Lubię
Łopatka duszona w winie 212

kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód jałowca-suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy

Ogrodnik w podróży
Wegetariański schabowy z kabaczka 223

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie kabaczki 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku sól , pieprz do smaku Kabaczki myjemy , jeśli mają cienką skórkę to jej nie obieramy . Kroimy w plastry grubości 0,5 cm . Solimy , posypujemy czosnkiem . W misce lub głębokim

Ogrodnik w podróży
Parzony karczek w majeranku 253

karczku wieprzowego jak najchudszego 4 łyżki soli peklowej ( można zastąpić zwykłą ) 3 czubate łyżki otartego majeranku 4 ząbki świeżego czosnku lub 2 łyżeczki suszonego w proszku 1 łyżka mielonego pieprzu siatka wędliniarska lub sznurek do związania zalewa do parzenia : 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren kolorowego pieprzu lub zwykłego 1 suszona lub świeża papryczka chili

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane po Litewsku 396

sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1/2 małej cebulki 1 ząbek czosnku Najlepiej zacząć od sosu , gdyż placki nie powinny czekać . Boczek i filet z kurczaka kroimy na równej wielkości

Ogrodnik w podróży
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 201

wędzonego boczku 1 łyżeczka miodu 2 cebule średniej wielkości kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki

Ogrodnik w podróży
Masło orzechowo-kakaowe 129

ziemne (30 dag) kakao (1 łyżka) cukier trzcinowy (1 łyżeczka) olej z pestek winogron (2 łyżki) Czas przygotowania: 10 min. Przygotowanie: Do naczynka blendera wsypujemy 20 dag orzechów i mielimy. Kiedy będą rozdrobnione dodajemy olej, cukier i kakao. Włączamy blender ponownie i zamieniamy wszystko w jednolitą masę. Dodajemy pozostałe orzechy. Mielimy, ale tym razem tak, żeby zostały niewielkie kawałki orzechów

Weganka gotuje
Sałatka z tuńczykiem i krążkami cebulowymi 292

paseczki. Na szczycie sałaty układamy tuńczyka. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na końcu układamy na sałacie chrupiące krążki cebulowe i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Hummus 179

pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis:  Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę.  Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i wszystko mielimy w blenderze, na gładką

Kuchnia Łukasza
drożdżówki z serem 231

Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej  i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
syrop z mirabelek 181

Składniki śliwki 2 kg cukier 1 kg imbir duży kawałek cynamon mielony 1 łyżka kardamon 1 łyżeczka cytryny 2 duże Wykonanie Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem. Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 50-60 minut

w mojej kuchni
Smażony patison 196

plasterki. Jeśli mamy młode patisony nie musimy ich obierać:)  A jeśli nasze patisony są już starsze, trzeba je obrać ;) Jajko rozkłócamy z mlekiem, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Plasterki patisona obtaczamy w jajku i w bułce tartej.  Smażymy na oleju na złoty kolor

Lawendowe Niebo