mielone - 47549 przepisów (strona:1968/3170)

Kurczak po hiszpańsku z bakłażanem 371

zielonymi oliwkami, wolę czarne, to tutaj bardzo mi posmakowały. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 bakłażan 3 pomidory 150g zielonych oliwek oregano sól pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek Bakłażana pokroić na półplasterki, włożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobną kostkę

https:KKuchniaMniam
dżem wiśniowy z kardamonem 284

świetny pomysł! Ta przyprawa świetnie pasuje do wiśni. Spróbujcie :) DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM przepis autorski // 5 słoików ~1,5kg wiśni (waga bez pestek) ~300-400g cukru ~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku) Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie

chili & sugar
Kotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem 187

sól himalajska - ząbek czosnku                                          - świeżo mielony pieprz - ½ cebuli - łyżeczka mąki Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól - 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek - Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą 166

sól himalajska - 80g ciecierzycy                                       - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych        - ¼ łyżeczki suszonej mięty - kawałek ogórka - 100g brokuła - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem

Wegańska kuchnia orientalna
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 189

balsamicznego - sól himalajska                                                   - świeżo mielony pieprz                   Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu - Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem - Czerwoną fasolę

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem 223

łyżka octu balsamicznego - kawałek awokado                   - świeżo mielony pieprz - oliwa                                         - sól

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni 192

sól himalajska - 100g groszku (mrożonego)     - świeżo mielony  pieprz - łyżka pestek dyni - kawałek awokado - łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić - Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż

Wegańska kuchnia orientalna
W kuchni Kari: przyprawy 181

szczelnie zamykanych woreczkach foliowych (takich na zacisk). Są to m.in.: - KARDAMON: używany zarówno do dań ostrych, jak i kawy czy aromatyzowania ryżu. Warto kupować ten w całości, gdyż mielony szybko traci swój aromat. Chińczycy stosują kardamon jako środek wzmacniający organizm. Ma właściwości bakteriobójcze, pomaga przy problemach trawiennych, ułatwia trawienie białek. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, usuwa nagromadzony

Wegańska kuchnia orientalna
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 152

łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy

Wegańska kuchnia orientalna
Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem 214

odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować - Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut - Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem - Obok wyłożyć soczewicę - Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia 220

łyżeczki płatków chili - 1 młoda cukinia                              -  ½ łyżeczki kuminu mielonego - 3 pomidorki koktajlowe               -  odrobina kurkumy - kawałek czerwonej papryki         -  sól himalajska - łyżka kukurydzy

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie 186

SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele 177

SuperSmoothie:  banan-szpinak-pomarańcza-morele Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - 1 pomarańcza - 5 suszonych moreli - łyżeczka jagód goji - łyżeczka mielonych orzeszków coli - łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, morele,  jagody goji i orzeszki coli umieścić w blenderze, zmiksować

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado 214

patki chili - 2 łodygi selera naciowego                    - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 100g brokuła                                           - ½ łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż 236

czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż Składniki: - 100g czerwonego ryżu                            - ½ łyżeczki kuminu mielonego - 100g czerwonej fasoli

Wegańska kuchnia orientalna