mielone - 47549 przepisów (strona:1961/3170)

Wątróbka z jabłkiem i cebulką 148

solić, ponieważ stwardnieje).  Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wraz z cebulą dodać do wątróbki. Jeszcze chwilę podsmażyć aby jabłka zmiękły. Na koniec posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ziemniakami lub chlebem

Amatorka kuchenna
Babka ziemniaczana 147

dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki 2 - 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 100 ml gorącego mleka 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 płaskie łyżeczki soli łyżka oleju lub masła do posmarowania formy 2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania formy ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki pszennej (zależy jak wodniste

Kuchcik gotuje
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 220

francusku czy włosku, polecam Wam je ogromnie. Są pyszne i niesamowicie efektowne - czy ktoś mógłby się im oprzeć...? Makaroniki limonkowo-miętowe Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 214

podać na stół przy wolnym czasie.  Składniki:  filet z łososia ze skórą  pół pęczka szczypiorku  łyżka ziół prowansalskich  łyżka oliwy  sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu  kawałek foli aluminiowej  kilka plastrów cytryny  Sposób przyrządzenia:  Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony

pieprzny smaczek
Sałatka z makaronem penne, kurczakiem i suszonymi pomidorami 364

łyżka pestek słonecznika 0,5 czerwonej cebuli opcjonalnie kilka oliwek kalamata 2 łyżki octu balsamicznego mieszanka sałat (radicchio, rzymska, lodowa, roszponka - wedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól   Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy zacznie pachnieć i lekko się rumienić zdjąć

Kulinarne Inspiracje
Leczo wegetariańskie 176

kolorach 1 cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 200 g pieczarek 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju słodka i ostra papryka w proszku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Obieramy czosnek i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie dużej patelni lub garnka rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w plasterki

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z ryżem 240

Składniki: 2 torebki ryżu 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy sól pieprz mielona czerwona papryka pieprz cayenne majonez 1/2 czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Wystudzić. 2. Kurczaka pokroić, przyprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Usmażyć i wystudzić. 3. Pomidora, ogórka, paprykę pokroić. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy

A Ty Smakuj Mnie
Shoarma z kurczaka 225

ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę

Kuchnia domowa Ani
Klops z jajkiem i szpinakiem 159

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę

Pobite gary Barbary
Kruchy sernik 191

Składniki: kruche ciasto * 60 dag mąki * 35 dag cukru * 25 dag margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko

Pobite gary Barbary
Cukinia w cieście 107

SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki z amarantusa 3 łyżki mleka szczypta soli i świeżo mielony pieprz olej ryżowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinię dokładnie umyj. Pokrój na talarki takie 0.5 cm grubości. Obtocz w cieście (mąka, jajka, mleko i przyprawy). Smaż na rozgrzanym tłuszczu

ClauditteMissCooking
Kuleczki czekoladowe z ekspandowanymi ziarnami zbóż 188

wraz z nasionami chia i ekspandowanymi ziarnami. Wszystko razem połączyć delikatnie. Odstawić na około 15-20 minut, a następnie przesmarowanymi masłem dłońmi formować kuleczki. Można je dodatkowo obtaczać w mielonych orzechach lub gorzkim kakao.  Kiedyś bardzo popularne były tzw. szyszki, robione z krówek i ryżu, kto pamięta? Teraz mamy do wyboru znacznie więcej "dmuchanych" ziaren, warto je wykorzystać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami z paprykowym dipem 186

makaronu wraz pokrojonymi w cząstki pomidorkami. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać z dipem. dip: 200 g twarożku śmietankowego kilka łyżek jogurtu naturalnego 2 niewielkie dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól do smaku Twarożek rozetrzeć widelcem, połączyć z jogurtem w takiej ilości, aby powstał odpowiedniej gęstości dip. Szczypiorek w raz z dymką posiekać, dodać do twarożku. Przyprawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 166

kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy

Moniki Smakołyki
Ogórki słodko kwaśne 604

ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego 6% - 5-6 goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry, tak samo z cebulą. Wymieszaj z łyżką soli

Pasje Jolki