Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 219łyżeczki mięty - 1 marchewka - ¼ łyżeczki mielonego kuminu - 5 rzodkiewek - ¼ łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami 191sól himalajska - garść mrożonej fasolki szparagowej - świeżo mielony czarny pieprz - kilka czarnych oliwek - kilka pomidorków typu cherry - kawałek awokado Wykonanie: - Ziemniaki
Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 174łyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;) - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki) - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać
Wegańska kuchnia orientalna
Spaghetti z bakłażanem i soczewicą 154łyżeczka ziół prowansalskich - 40g zielonej soczewicy - świeżo mielony czarny pieprz - ½ cebuli cukrowej - ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 ząbki czosnku
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 189łyżeczki ziół prowansalskich - kilka różyczek brokuła - świeżo mielony czarny pieprz - garść roszponki - sól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż 179150g kalafiora - świeżo mielony czarny pieprz - 3 łyżki mrożonego groszku - sól himalajska - 1 pomidor - garść roszponki - kilka zielonych oliwek - 1 młoda cebula
Wegańska kuchnia orientalna
Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy 184łyżeczki brązowego cukru - 2 małe upieczone buraczki - świeżo mielony pieprz - ząbek czosnku - sól himalajska - ½ łyżeczki oliwy
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy 191ziół prowansalskich - 80g ugotowanej cieciorki - świeżo mielony pieprz - 150g zielonej fasolki szparagowej - sól himalajska - 1 duży pomidor malinowy - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią 228świeżo mielony pieprz - 80g tofu naturalnego - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek gruntowy - kawałek dojrzałego awokado - ½ marchewki - kilka zielonych oliwek - natka pietruszki - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 271sól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 232sól himalajska - 150g brokuła - świeżo mielony pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - kawałek czerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 240świeżo mielony pieprz - 100g brokuła - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki
Wegańska kuchnia orientalna
Grillowana kapusta i ziemniaki 235olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli
Moniki Smakołyki
Ziemniaki do obiadu po indyjsku 243być nudne. U mnie dziś w wersji orientalnej. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki cynamonu, 5 łyżek kminku, 1 łyżeczka chili, natka pietruszki, sól do smaku, mielony imbir do smaku, 4 łyżki oleju, 5 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować w łupinach (lecz nie rozgotować). Rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany
Tradycyjna Kuchnia
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 202świeżość i apetyt na więcej :) Składniki: bagietka 3 spore pomidory 2 większe ząbki czosnku spora garść świeżej bazylii 1 dymka ze szczypiorem odrobina parmezanu sól, gruby świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać drobno. (Trzeci ząbek zostawić do natarcia grzanki.) Dymkę opłukać
Codzienna kuchnia niecodzienna