mielone - 47549 przepisów (strona:1969/3170)

Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą 219

łyżeczki mięty - 1 marchewka                                        - ¼ łyżeczki mielonego kuminu - 5 rzodkiewek                                        - ¼ łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami 191

sól himalajska - garść mrożonej fasolki szparagowej          - świeżo mielony czarny pieprz - kilka czarnych oliwek                                             - kilka pomidorków typu cherry - kawałek awokado Wykonanie: - Ziemniaki

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 174

łyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;)       - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki)           - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów                         - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Spaghetti z bakłażanem i soczewicą 154

łyżeczka ziół prowansalskich - 40g zielonej soczewicy                                 - świeżo mielony czarny pieprz - ½ cebuli cukrowej                                        - ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 ząbki czosnku

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 189

łyżeczki ziół prowansalskich - kilka różyczek brokuła                          - świeżo mielony czarny pieprz - garść roszponki                                      - sól himalajska - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek - ½ młodej cebuli - kilka zielonych oliwek

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż 179

150g kalafiora                                          - świeżo mielony czarny pieprz - 3 łyżki mrożonego groszku                   - sól himalajska - 1 pomidor - garść roszponki - kilka zielonych oliwek - 1 młoda cebula

Wegańska kuchnia orientalna
Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy 184

łyżeczki brązowego cukru - 2 małe upieczone buraczki             - świeżo mielony pieprz - ząbek czosnku                                   - sól himalajska - ½ łyżeczki oliwy

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy 191

ziół prowansalskich - 80g ugotowanej cieciorki                        - świeżo mielony pieprz - 150g zielonej fasolki szparagowej          - sól himalajska - 1 duży pomidor malinowy - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią 228

świeżo mielony pieprz - 80g tofu naturalnego - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek gruntowy - kawałek dojrzałego awokado - ½ marchewki - kilka zielonych oliwek - natka pietruszki - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 271

sól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych       - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 232

sól himalajska - 150g brokuła                                              - świeżo mielony pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - kawałek czerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 240

świeżo mielony pieprz - 100g brokuła                                                - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki

Wegańska kuchnia orientalna
Grillowana kapusta i ziemniaki 235

olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli

Moniki Smakołyki
Ziemniaki do obiadu po indyjsku 243

być nudne. U mnie dziś w wersji orientalnej. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki cynamonu, 5 łyżek kminku, 1 łyżeczka chili, natka pietruszki, sól do smaku, mielony imbir do smaku, 4 łyżki oleju, 5 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować w łupinach (lecz nie rozgotować). Rozgrzać olej z masłem, dodać posiekany

Tradycyjna Kuchnia
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 202

świeżość i apetyt na więcej :)  Składniki: bagietka 3 spore pomidory 2 większe ząbki czosnku spora garść świeżej bazylii 1 dymka ze szczypiorem odrobina parmezanu sól, gruby świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać drobno. (Trzeci ząbek zostawić do natarcia grzanki.) Dymkę opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna