Pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 200 g jarmużu 1 szt suchej kajzerki 1 szklanka kaszy jaglanej szczypt ziół dalmatyńskich szczypt świeżego tymianku opakowanie kiełek typu stir-fry Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku
Karczma HonoriettyHonorietta uczestniczyła jakiś czas temu w warsztatach kuchni libańskiej prowadzonej przez Samar Khanafer i tam spotkała to ciasto. Zatem polecam dalej. Składniki na ciasto: 100 g mielonych migdałów 400 g semoliny (może być kasza manna) pół szklanki cukru szklanka jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego blanszowane migdały 50 ml wody z kwiatów pomarańczy(można
Karczma HonoriettyCiasto: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30-50 g kakao szczypta soli 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany
Karczma Honoriettycenie. Najlepiej unikać w tym czasie marketów, tylko poszukać targowiska lub warzywniaka koło domu. Składniki: szparagi zielone 125 g masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz kolorowy filet z halibuta płatki migdałów kandyzowane owoce tropikalne ziarna czarnego sezamu sok z cytryny do skropienia ryby Przygotowanie: Szparagi gotujemy tak, jak to widać na zdjęciu poniżej
Karczma HonoriettySkładniki: Patison Ser feta Makrela wędzona Kasza jęczmienna Pieprz biały mielony Szczypiorek Przygotowanie: Kaszę ugotować al dente. Od patisona odciąć górę, by łatwo można było wydrążyć środek, albowiem należy pozbyć się miąższu z pestkami. Następnie solimy i czekamy,aż puści soki. Po ok.10 minutach wypłukujemy sól pod bieżącą wodą, nakłuwamy widelcem i skrapiamy olejem lub oliwą. Tak przygotowany patison
Karczma Honoriettymleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika. Czas zapiekania zależy od wielkości blaszki i grubości warstwy polanej sosem. Hońka proponuje
Karczma Honoriettygotujemy ok 10 minut, aż masa ładnie zacznie gęstnieć. Rondel odstawiamy aby masa nam lekko ostygła i z niej formujemy małe kulki, które możemy otoczyć w kokosie, groszkach, mielonych orzechach albo w czym tylko chcecie. Możecie również ich nie otaczać :) Aby kulki Wam ładnie się lepiły zwilżcie dłonie wodą. Smacznego
Niezły Młynekgołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory
NA MOIM TALERZUdoprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych ziół, a jeśli Wasi domownicy są przekonanymi mięsożercami i wolą kotleta od cukiniowych placków, doprawcie je mieszanką przyprawową np. do mięsa mielonego. Gwarantuję, że będą im smakować! Składniki (na placki dla 2-3 osób): 3 niezbyt duże cukinie (u mnie - 0,9 kg) 1 jajko 6 łyżek mąki (nie musi być pszenna
W SMAKwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · cebula · wieprzowina 25 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1,-2 łyżki · ogórki konserwowe 2-3 szt · sól · pieprz · kminek mielony · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, skropić wodą, udusić
Camilla w kuchnimieszanych grzybów leśnych ( oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Grzyby siekamy jak najdrobniej się
Ogrodnik w podróżypiersi z indyka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 - 3 łyżki żółtej pasty curry 2 - 3 łyżki oleju świeżo mielony pieprz sól 1 szklanka ryżu (u mnie jaśminowy) Przygotowanie: Pierś z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić w małe paski. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać
Kuchcik gotujewięcej :) Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 paprykę czerwoną 1 puszkę groszku pęczek szczypiorku dużą garść rukoli 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek kroimy w grubsze kawałki
kgwjanczewotrochę dziwnie. Ale efekt tego połączenia jest bardzo pyszny. Jedyna właściwie bardzo ważna wskazówka dotyczy kawy. Wybierzmy do tego przepisu naszą ulubioną świeżą kawę w ziarnach. Ustawmy młynek do mielenia na najdrobniejszy poziom mielenia i zmielmy kawę dwukrotnie. Nie chcemy przecież fusów a kawę w proszku. Składniki: 4 filety z łososia ze skórą gruba sól ½ szklanki drobno zmielonej kawy ¼ szklanki
naRuszcie