duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych albo mrożonych łyżka masła 2 szalotki 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki pół szklanki białego wina opcjonalnie pieprz (najlepiej świeżo mielony) i sól opcjonalnie: bagietka Wykonanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Wlać wino, zamieszać i wrzucić mule. Dusić kilka minut mieszając
Pociąg Do Kuchnisztuki/średnie, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek 1/2 pęczka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie rozdrobnić i dodać do cebuli, cukinię
W Mojej Kuchni Lubięprzystawkę lub wczesną kolację <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g rydzów 5 łyżek masła 1 ząbek czosnku, obrany pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: świeża bagietka lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rydze dokładnie, ale szybko opłukujemy letnią wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nóżki odcinamy prawie
My Culinary Artszklanki czerwonej soczewicy 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku z Lidla ) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kuminu dwie szczypty chili 250 ml wody Do małego garnuszka nalej wody wsyp soczewicę, przykryj pokrywką i zagotuj. Do garnka wlej olej dodaj obrany
Kuchnia na wzgórzuPRZYGOTOWANIE : Pietruszkę siekamy wraz z czosnkiem. Pomidorki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i pietruszkę wraz z pomidorkami, solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, podsmażamy 3 minuty. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy. Podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na keksówkę o wymiarach 23x8 cm: 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 550 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej wanilii ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ¼ szklanki mleka sojowego sok wyciśnięty z ½ cytryny 1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju, np. z pestek winogron lub ryżowego
Roślinna - blog wegańskipróbować gotowane warzywa i najchętniej podchodziła jej właśnie gotowana marchewka, więc często i gęsto pojawiała się na naszym stole. Bardzo lubimy taki dodatek do ziemniaków z masełkiem i kotletów mielonych. To taki nasz standardowy zestaw obiadowy. Marchewka gotuję bądź samą, bądź też z groszkiem. Składniki: około 0,5 kg marchewki 1,5-2 szklanek wody sól
na moim stole...okraszona skwareczkami. Składniki 2 litry wody 8 lub 9 średnich kartofli obranych i pokrojonych w kosteczkę 1/2 małej marchewki pokrojona w kostkę 5 małych grzybków suszonych 1 łyżeczka grzybków mielonych kawałek kiełbaski lub/i boczku wędzonego 1 ząbek czosnku szczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego
Gotowanie...to proste !przypraw lub jogurtu. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na kilka minut w celu przegryzienia smaków. W tym czasie przygotowujemy obiad. Taka sałatka sprawdza się najlepiej jako dodatek do frytek, kotletów mielonych lub innych smażonych dań. Choć smakuje równie dobrze samodzielnie np. na lekką kolację. Smacznego
Słodkie okruszkiPyszne klopsiki.. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] marchewka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu chrzanowego Kieleckiego 1/2 kubka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki koperku Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami, dodać 1 ,5 łyżki sosu chrzanowego.Formować małe pulpeciki .Wodę zagotować, dodać marchewkę, wegete, listek , ziele , sól
Moje domowe kucharzenieużywając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny bochen pszennego chleba na maślance, do którego dodałam utartą grubo marchewkę, dzięki czemu zyskał piękny kolor. Słodkawy smak podkręciłam mielonym kminkiem bo całych ziarenek Żarłoczek by nie zdzierżył. Chleb o wilgotnym, aromatycznym miąższu i chrupiącej skórce był przepyszny! Dzisiejszy wpis jest moim udziałem w 10 edycji akcji, jaka odbywa
Smaczna Pyzałyżki masła szczypta suszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Mięso wołowe drobno siekamy, nie mielimy go ponieważ mielenie, zmienia strukturę mięsa (staje się maziste i ciągliwe, a nie o to w tym przepisie chodzi), następne oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce
Miód i pieprzCiasteczkowym Spodzie Składniki: 15 Kruchych C iasteczek-ja użyłam owsianych Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła lub margaryny 1 kg białego sera- ja dodałam w wiaderku typ mielony 5 Dużych Jajek 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu 1 łyżka proszku do pieczenia tortownica Sposób Przygotowania: Do miski dodaję masło, ale zostawiam ok 50 g. Masło
Gotowanie Patkidobrych cenach. - Awokado - Biedronka, bywa promocja na pyszną odmianę Hass 10 zł/kg. - Len i przyprawy biorę od siebie, np. super cynamon tutaj: DR-KALDYSZ-CYNAMON-MIELONY-100-g . - Chleb tostowy wieloziarnisty - Biedronka, 2,50/500g. - Chleb "7 ziaren" - świetny chleb, żytni z ziarnami, bez polepszaczy i konserwantów, oczywiście Biedronka, 2,50 za 12 kromek. - Oleje kokosowy i konopny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECharquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. … Czytaj dalej Charquican- tradycyjna chilijska potrawa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty