mielone - 47549 przepisów (strona:1971/3170)

Bułeczki z cukinią i marchewką 250

startej marchewki 200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego) opakowanie 7 g proszku dopieczenia pół łyżeczki gałki muszkatołowej płaska łyżeczka soli 60 g pestek dyni 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek

greenscarf
LEENIWY PORANEK #7: OMLET Z KURKAMI BEZ GLUTENU 355

łyżki mleka (roślinne lub zwykłe) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 50g świeżych kurek 1/2 białej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku suszonego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia    Kurki oczyszczam pędzelkiem - nie płuczę w wodzie, aby grzyby jej nie wchłonęły, co obniży ich jakość. Kroję w mniejsze

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaczane kotleciki 287

kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je jeść z czym tylko się chce. U mnie na talerzu wylądowały razem z kotletami mielonymi i ketchupem. Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem 220

łyżka bułki tartej  1 łyżka sosu sojowego  Natka pietruszki  1 łyżka oleju + olej do smażenia woda Przyprawy:  Pieprz i sól  Pieprz ziołowy  Gorczyca mielona  Czosnek granulowany 1. Najpierw odmierzamy odpowiednią ilość kaszy jaglanej, a następnie dokładnie płuczemy ją w sitku zimną wodą. Po tej czynności gotujemy ją w proporcjach

Bananowe Pole
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 274

fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć

Kuchnia w opałach
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 308

strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie

W kuchni Katie
Chłodnik z botwinki 226

litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku

mojewypiekiinietylko
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 340

Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana  kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy

MarciochaKucharzy
Sałatka z młodych ziemniaków z pomidorem 357

wypadało :) Wystarczyło dodać parę składników i smaczna, sycąca sałatka gotowa. SKŁADNIKI: 2-3 młode, ugotowane ziemniaki 1 pomidor malinowy 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz czarny świeżo mielony sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i skroić w półplasterki. Cebulkę posiekać i wymieszać razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami

https:KKuchniaMniam
twarożek z oliwkami, rzodkiewką... 232

Składniki: twarożek typu "grani" 250 gram, oliwki zielone 10 sztuk, rzodkiewki 5 większe, sól morska do smaku, pieprz czarny mielony do smaku oliwki i rzodkiewki drobniej pokroić twarożek przełożyć do miski, wymieszać z solą i pieprzem wsypać pokrojone oliwki z rzodkiweką, wymieszać odstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły" najlepiej smakuje z razowcem i masłem smaczny

W Mojej Kuchni Lubię
Placki rybno – ziemniaczane 249

dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia . Najlepiej

Ogrodnik w podróży
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 236

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę

W Mojej Kuchni Lubię
Łopatka duszona w winie 250

kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód jałowca-suszonych 3 duże ząbki czosnku sól do smaku 2 czubate łyżki cukru ( uwierzcie przy wytrawnym będzie to do duszenia konieczne ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu woreczek do pieczenia Wieprzowinę tradycyjnie już płukamy , oczyszczamy i jeśli się da ładnie kształtujemy w kulkę ( można użyć sznurka ) , układamy

Ogrodnik w podróży
Wegetariański schabowy z kabaczka 255

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie kabaczki 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku sól , pieprz do smaku Kabaczki myjemy , jeśli mają cienką skórkę to jej nie obieramy . Kroimy w plastry grubości 0,5 cm . Solimy , posypujemy czosnkiem . W misce lub głębokim

Ogrodnik w podróży
Parzony karczek w majeranku 287

karczku wieprzowego jak najchudszego 4 łyżki soli peklowej ( można zastąpić zwykłą ) 3 czubate łyżki otartego majeranku 4 ząbki świeżego czosnku lub 2 łyżeczki suszonego w proszku 1 łyżka mielonego pieprzu siatka wędliniarska lub sznurek do związania zalewa do parzenia : 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren kolorowego pieprzu lub zwykłego 1 suszona lub świeża papryczka chili

Ogrodnik w podróży