mielone - 47549 przepisów (strona:1979/3170)

Pełnoziarniste muffinki orzechowe 155

proszek do pieczenia, cukier. W drugiej mieszamy mokre składniki jajka, olej, maślankę. Łączymy składniki mokre z suchymi. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości. Wierzch sypiemy mielonymi orzechami. Pieczemy w 180 stopni pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Zupa z kalafiora 213

Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 500 ml bulionu warzywnego 165 ml mleczka kokosowego sól, pieprz W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior podzielony na różyczki. Podsmażyć kilka minut. Dodać czosnek

Moja Galeria Smaku
Crumble z jabłkami i selerem 204

selera jest tu idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie składniki

Moja Galeria Smaku
Udka kurczaka po tajsku 276

Składniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W miseczce połączyć chilli, cukier, sos sojowy, sos rybny, imbir. Wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec 70 minut. W między czasie polewać marynatą. Można

Moja Galeria Smaku
Jajko sadzone na grzance 157

Wstawić do piekarnika i piec 8 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać masło i usmażyć jajko przez 4 minuty. Na upieczoną kromkę położyć jajko. Posypać solą i świeżo mielonym pieprzem

Moja Galeria Smaku
Krem pomidorowo-gruszkowy 212

się sezonem na pomidory i gruszki. Składniki: na podstawie przepisu z magazynu Kocioł 5 pomidorów 4 gruszki 1 filet z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić gruszki i smażyć kilka

Moja Galeria Smaku
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 596

sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego

Moja Galeria Smaku
Koktajl dyniowy 215

porcje: z przepisu z bloga " Kwestia Smaku " 200 g puree z dyni* 1/2 banana sok z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 250 ml mleczka kokosowego Wycisnąć sok z pomarańczy. W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać banana, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i syrop klonowy. Dolać mleczko kokosowe. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka owsiane z żurawiną 195

Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;)  Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z  Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny 125 g masła 3 łyżki

Moja Galeria Smaku
Zupa curry z soczewicą 160

soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oliwy 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Zagotować 1 litr wody, dodać warzywa i ziarenka angielskie. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. 2. Cebulę

Moja Galeria Smaku
Świąteczny koktajl żurawinowy 237

wspomaga odchudzanie.  Składniki na 2 porcje: 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru 1-2 goździki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu z agawy Żurawinę przełożyć do blendera. Zalać mleczkiem kokosowym i wodą. Dodać chia i wszystkie przyprawy. Dodać

Moja Galeria Smaku
Kisiel żurawinowy 184

Składniki na 1 porcję: 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru (lub mniej do smaku) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu) otarta skórka z 1/2 pomarańczy Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody rozpuścić

Moja Galeria Smaku
Udziec z indyka 215

jest niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się na ciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam! Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć

Moja Galeria Smaku
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 222

dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka sztuk młodej marchewki z kawałkiem naci, oskrobane 1,5 łyżki soku z cytryny

Moja Galeria Smaku
Sałatka szopska 309

duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz  czarne oliwki do przybrania PRZYGOTOWANIE Pomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka

Moje Kuchenne Rewelacje