mielone - 47549 przepisów (strona:1986/3170)

Polska zupa szczawiowa. 230

szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży

Rozpustne gotowanie
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 160

gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach sól pieprz mielony olej 3-4 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej      Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z serem. 1251

malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania MASA SEROWA: 250g mielonego sera białego 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 żółtko 2 łyżki sparzonych rodzynek (opcjonalnie) KRUSZONKA: 50 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru

Rozpustne gotowanie
Sos musztardowy. 210

musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli jeszcze ktoś nie próbował, to zachęcam

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 208

malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania MASA SEROWA: 250g mielonego sera białego 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 żółtko gęsty dżem np. powidła śliwkowe KRUSZONKA: 50 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru

Rozpustne gotowanie
Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 272

odpowiednio doprawić i problem znika, ale o tym poniżej. Zapraszam na śledzie!!! Składniki na śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku 6 tuszek śledzi przyprawa do ryb sól pieprz mielony czosnek granulowany mąka olej do smażenia       Śledzie kupujemy całe, z głowami, należy je jedynie wypatroszyć i usunąć ewentualne łuski. Przygotowane ryby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W środku

Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 241

łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 jajka 10 dag miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto

Rozpustne gotowanie
Ciasto Czarna róża. 188

sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 209

ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona

Rozpustne gotowanie
Pierogi z botwinką. 207

choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka      Buraczki myjemy

Rozpustne gotowanie
Rumuński sernik. 242

średnicy 28 cm SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny 1 budyń waniliowy (proszek) 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty. 240

młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki)      Kapustę

Rozpustne gotowanie
Sernik z truskawkami i kruszonką. 210

waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki płatków owsianych

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 218

cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY

Rozpustne gotowanie
Pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym. 305

Soczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam! Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku namoczona w mleku mała kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta olej NA SOS: 6 pieczarek (pokrojone

Rozpustne gotowanie