ustawiamy wysokie grzanie i redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa, namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2 łyżki pasztetu, a pozostałą gładka
Rozpustne gotowanieoleju, dodajemy mięso i smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Studzimy. Ostudzone grzyby, mięso, cebulę, oraz namoczoną, odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i wyrabiamy na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z cukrem
Rozpustne gotowaniebrązowego cukru 2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( tutaj przepis ) 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę
Rozpustne gotowaniedrobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego 200-250 g grzybów (ja użyłam mrożonych podgrzybków i prawdziwków- część drobno posiekana część w większych kawałkach) oliwa rozmaryn sól pieprz SOS: 200 g śmietany 30 % 2 łyżki mąki sól
Rozpustne gotowaniemikrofalówce, studzimy. Jajka i żółtko ubijamy na puszystą masę dodając po łyżce cukru. Następnie do masy jajecznej dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia wymieszany z kakaem i mielonymi orzechami, dokładnie mieszamy. Podpieczone kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 170-175 stopni C. Pierwszą porcję sosu karmelowego mieszamy z ziarnami
Rozpustne gotowanieplacek o wymiarach blaszki (28x40 cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód na jasnozłocisty kolor. MASA MAKOWA: 400 g mielonego maku (suchy, zmielony) 250 ml wrzącego mleka 80 g płynnego miodu 80 g masła 80 g cukru (do smaku) 10 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru 2 duże jajka
Rozpustne gotowaniecebula 250 ml wody 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 10 lekko zgniecionych jagód suszonego jałowca 3 goździki 1 cm kawałek imbiru (lub pół łyżeczki mielonego) 125 ml czerwonego, wytrawnego wina sok z jednej cytryny i kawałek wyszorowanej skórki (1x2 cm) Jarzyny i cebulę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut
Rozpustne gotowaniewykładamy szczelnie folią spożywczą. Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód formy i grzbietem łyżki, równomiernie, dociskamy spód do dna formy, chłodzimy. MASA SEROWO-RABARBAROWA: 700 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g rabarbaru około 150-180 g cukru pudru (ja daję do smaku) 2 czubate łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody 200 ml śmietany kremówki (30-36%) bardzo mocno
Rozpustne gotowanieMięso: Dziś pora ma eksperyment . Znalazłam gdzieś przepis na mięso nadziewane ziarnami kawy, a z racji tego iż kawy w ziarnach nie miałam... postanowiłam zaparzyć kawę mieloną w imbryku :) Kombinacja dziwna ale jednak ... czasem warto coś udziwnić... Do garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem
dlaSmaQcienkie plasterki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta cynamonu ząbek czosnku, szczypta mielonych goździków sól, pieprz dla smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka curku Cebulę, paprykę kroimy w kostkę - szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, czosnek, oraz przyprawy
dlaSmaQnafaszerowana wszelkimi możliwymi specyfikami - postanowiłam przygotować ciasteczka do jesiennej kawy. Smaczne, malutkie i w sam raz do podania z kawą - ciasteczka migdałowe. SKŁADNIKI: 150 g mielonych migdałów 200 g płatków migdałowych (dodatkowo przez nas pokrojonych) kieliszek likieru amaretti 300 gramów cukru pudru 4 białka Jak zrobić? Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną
dlaSmaQSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 garści posiekanego jarmużu 1 marchewka utarta na tarce 1 drobno posiekana szalotka 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek
ClauditteMissCookingoliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki kuminu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę
Food Squaretortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek (dałam Jonagold) - sok z ½ cytryny - 6 łyżek cukru kryształu - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - oliwa do głębokiego smażenia ( lub olej) Całe jajka, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli miksujemy robotem na gładką masę. Cukier mieszamy z cynamonem
mojewypiekiinietylkopuszki sok z połowy limonki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz posiekana łyżka natki pietruszki opcjonalnie 2 łyżki śmietany 30% Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy
Symfonia smakowa