Wielki tydzień. Oczekiwanie. Post. Radość. Pasta soczewicy z aromatem dalekiego wchodu: kurkuma, kumin, gorczyca, kolendra... szklanka soczewicy czerwonej lub żółtej 1 łyżeczka kurkumy, kuminu mielonego, gorczycy, kolendry papryczka czerwona 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego kolendra listki świeża 1/2 czerwonej cebuli Ugotuj soczewicę. Odcedź i ostudź.Na patelni rozgrzej oliwę
AZgotuj!stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające. 175 gram twardego masła 100 gram mielonych migdałów 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru olejek migdałowy - 1 łyżeczka cukier waniliowy Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier
AZgotuj!łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 2 bo myślałam, że za dużo i wyrósł) 1 łyżeczka sody po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, od siebie dałam pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej Zagotuj kawę z miodem. Wystudź i dodaj koniak. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać orzechy, migdały, rodzynki
AZgotuj!pobawić się na wytrawnie i słodko. Myślę, ż fajnie będą prezentować się w Sylwestrowym menu bo: wszystkim Wam życzę sztabek złota. 100 gram roztopionego masła 100 gram mielonych migdałów 250 gram mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki drobnego cukru 3 jaja Przygotuj wszystkie składniki aby były w zasięgu ręki. Masło roztop
AZgotuj!filiżanki. Po woli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarowaną tortownicę ( u mnie 23 cm średnica) oprószyć mielonym siemieniem. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozlać na dno, równomiernie rozprowadzając . Rozłożyć warstwę jabłek ( połowę z całości). Przykryć jabłka resztą ciasta i znów wysypać jabłka jako ostatnia warstwa. Włożyć
AZgotuj!zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Przed wożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać spód ciasta widelcem lub obciążyć fasolą. Piec 20- 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć i dobrze wystudzić
AZgotuj!białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych. Ja wypowiedziałam się na tema:t z mąką pszenną, drożdżami i skórką pomarańczową smażoną, mleczkiem kokosowym. Posypka cynamon z cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło
AZgotuj!całości mógł reprezentować niedzielny obiad. 500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić. Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować. W tym samym czasie ugotować lekko
AZgotuj!składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu. Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła. 150 gram bezglutenowych płatów owsianych po 80 gram mielonego i ziaren siemienia lnianego garść orzechów włoskich posiekanych 50 gram babki płesznik łyżka miodu 2 szklanki letniej wody 3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego kilka suszonych daktyli posikanych drobno
AZgotuj!Mnie zachwycił mus gruszkowo- musztardowy. Gruszki polałam gorącym miodem akacjowym z gospodarstwa pszczelarskiego. A całość posypałam kwiatkami czarnego bzu. 30 dkg ser koryciński 2 gruszki 3 łyżeczki musztardy mielony świeży pieprz 3 łyżki miodu akacjowego kwiatki czarnego bzu łyżeczka oleju rzepakowego 1,5 gruszki pokrój w kostkę, włóż do rondla niech się udusi do miękkości . Zmiksuj. Ostudź
AZgotuj!żeby była miałka. 2,5 szklanki mąki jaglanej 0,5 mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki inuliny 0,5 szklanki siemienia lnianego mielonego 350 ml mleka lub jogurtu pitnego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 2 białka Wymieszać suche składniki. Dodać mleko ( ja dodałam jednego
AZgotuj!potem dadałam żółtka. Miksowałam kilka chwil. Następnie dodawałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam cynamon. Całość wymieszałam na małych obrotach. Masę wylałam do tortownicy oprószonej lnem mielonym. Na wierzch położyłam owoce. Piekłam w 180 stopniach ok 40-45 minut
AZgotuj!dodałam 2 łyżki żelatyny i xylitolu. Wymieszałam i wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny. Druga warstwa jogurtowa: jogurt wymieszałam z mielonym xylitolem ( użyj 2 łyżki cukru pudru), dodałam kilka mrożonych jeżyn, a małym naczyniu rozrobiłam resztę żelatyny z opakowania, które napoczęłam. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam następną warstwę. Trzecia warstwa jeżynowa
AZgotuj!Delicjusz cukier trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając
AZgotuj!zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego, odać pół łyżeczki soli, kiedy już się zeszkli dodać roztarty czosnek i posiekany rozmaryn. Wymieszać i dodać do kaszy jaglanej. Dodać sporoą ilość mielonego pieprzu i posiekaną natkę. Jeśli kasza się nie klei można dodać jajko. Umyć liście botwiny i ściąć warstewkę łodygi, żeby liscie mogły swobodnie się zwijać. Odwrócić na "lewą stronę
AZgotuj!