Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup 271curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki 1 czerwona
karmelowy
Sałatka z fasolki szparagowej, siemienia lnianego i kolendry 203zjedzonej w tym sezonie ;) Składniki (dla 4 osób): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 3 łyżki siemienia lnianego (najlepiej uprażonego - na suchej patelni teflonowej, małym ogniu, pod przykryciem) - 1 łyżeczka mielonej/świeżej kolendry - sok z ćwiartki cytryny - 1 łyżka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Odciąć brzydkie końcówki fasolki szparagowej, ugotować (ok.15-25 min) . Pokroić w części długości
Corner With Recipes
Makowe muffiny z malinami 248Przepis z gazety Sól i Pieprz 5/2012 z moimi modyfikacjami. Składniki (12 muffinek): - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mielonego maku - 2 duże jajka - 8-10 łyżek cukru - 180 g jogurtu naturalnego - 8 łyżek roztopionego masła - skórka starta z 1/2 cytryny - 150 g malin (świeżych lub mrożonych) Do miski
Corner With Recipes
Kuskus na słodko wg Jamiego Olivera 185Jamie Oliver - przepisy z podróży Kuskus na słodko wg Jamiego Olivera Składniki (1 porcja): - 50 g suszonych moreli - 1 pomarańcza - 1 szklanka mleka/wody - 50 g kuskusu - 1 łyżeczka miodu - mielony cynamon - garstka pistacji Morele grubo pokrój, włóż do miski razem ze skórką otartą z pomarańczy. Zalej morele taką ilością, żeby przykrywała morele, ale nie więcej. Wyciśnij sok z pomarańczy
Corner With Recipes
Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl 189Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka Soczewicę zalej bulionem i dodaj
Corner With Recipes
Karotenoidowa zupa z soczewicą 241Składniki: 2 czerwone papryki (odmiana słodka) 5 sztuk dojrzałych pomidorów 3 średnie marchewki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szklanki gorącej wody 1 łyżka suszonych warzyw sól i pieprz do smaku Do podania: roślinna śmietanka (ryżowa, migdałowa, sojowa) i natka pietruszki Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegański
Sałatka z kęskami piwnymi i ananasem 673instrukcji na opakowaniu. Kęski piwne kroimy na małe kawałeczki, ser żółty w kostkę, pieczarki w plasterki, a ananasa w trójkąty ;) Wszystkie składniki mieszamy w dużej misie. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i sól i kilka kropelek octu. Sałatkę przed podaniem trzeba schłodzić ;) Pycha
Lawendowe Niebo
Grillowana cukinia z czosnkowym dipem 251przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty świeżo mielony pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Cukinię przekrawamyy na pół, po czym kroimy w dość grube słupki. Solimy i skrapiamy oliwą. Grillujemy na złoto. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez
Moje Kuchenne Rewelacje
Pasta z fasoli – wegetariański smalec 319ząbek czosnku 1 i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (można pominąć) 1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (można pominąć, ale nada świetnego posmaku wędzonki) sól morska grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone cebule i jabłka
Poezja smaku
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 254boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn. Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami
Pyry na Gaz
Kotlety z kalafiora 221Kotlety z kalafiora Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny
na moim stole...
Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów 197Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy oliwa kumin mielona kolendra sól, pieprz słodka papryka 1 łyżeczka cukru kilka listków świeżej kolendry Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć cebule z czosnkiem. Dodać sproszkowaną kolendrę, listek laurowy
Moja Galeria Smaku
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 175podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso
Moja Galeria Smaku