ciasto - 163312 przepisów (strona:1981/10888)

Ciasto cytrynowe 793

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak. W sumie aż sama się dziwię, że tak późno dzielę się z Wami tym przepisem, bo to naprawdę jest coś, czego trzeba(...)przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę (nie trzeba jej wykładać wcześniej papierem

Ciastkozercy
Pączki pieczone a'la babeczki 1770

wiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :) Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń. Spróbujcie koniecznie!! Składniki: (na ok.16 sztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków, Nadzienie(...)żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką

Swojskie jedzonko
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 198

ilości wyszło mi 18 gofrów. Wzorowałam się na tym przepisie , lekko go tylko zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (i to znacznie), no i dopasowałam do używanej przeze mnie mąki. Ciasto musi być dość gęste. Składniki: - 380g mąki orkiszowej typ750          (lub 2 szklanki, bez 2 łyżek pszennej) - 230g masła (stopionego i wystudzonego), u mnie bez laktozy(...)świeżych przygotowujemy wcześniej zaczyn z drożdży z letnim mlekiem i małą ilością mąki) oraz sól i mieszamy. Do misy miksera dolewamy roztrzepane jajka z mlekiem i masłem i wyrabiamy ciasto. Ja mieszam tylko chwilę, do dobrego połączenia składników. Misę z ciastem odstawiam pod przykryciem do wyrastania na ok.1-2h, do podwojenia objętości. Z drożdży świeżych ciasto wyrośnie pewnie wcześniej, u mnie

Smaczne Zdrowe
Pikantny kurczak w cieście kokosowym. 173

Było ciasto naleśnikowe, paprykowe, czosnkowe, czas na mojego ulubieńca, czyli kokos. Większości osób, kokos kojarzy się z ciastami i deserami. A warto go użyć do potraw słonych, znakomicie komponuje się z pomidorami. Tak całymi jak i wszelakimi sosami z ich dodatkiem. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mąki 3 jajka 1/2 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki(...)pieprzu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych Oraz: łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 piersi z kurczaka ręczniki papierowe olej do smażenia Ze składników robimy ciasto, bez dodawania kokosu. Odstawiamy na 10 - 15 min aby sobie odpoczęło. Mięso kroimy na paski, lekko rozbijamy. To bardzo istotne, raz ciasto się lepiej trzyma,  dwa szybciej się przesmaża

Dieta moja pasja
Dutch baby – grzeszne śniadanie 137

wygląda niesamowicie, dutch baby jest bardzo proste do przygotowania. Każdemu wyjdzie – nie ma szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym(...)chcecie podarować sobie słodką chwilę zapomnienia. Może też bez problemu robić za deser – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Satysfakcja gości gwarantowana! My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli skusił Was ten pomysł na śniadanie – jeszcze słowo od Wujka Dobra Rada. Naleśnik najlepiej robić w naczyniu

Niedzielny kucharz
Najlepsze ciasto na pizzę 1913

czym tkwi sekret najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej? Jest to z pewnością dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta. Gorąco polecam mój przepis na ciasto do pizzy domowej . Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego(...)upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia.  Polecam Ci też mój drugi przepis na ciasto do pizzy. W tym przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę dodaję więcej drożdży oraz skracam czas wyrabiania ciasta

AniaGotuje.pl
Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 290

McDonald – czyli uwielbiane przez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ   *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale(...)dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS TUTAJ *** Ciasteczka owsiane- zdrowe, pożywne i energetyczne- PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
Piernik odchudzony 135

piernik to ciasto idealne, nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Nie znajdziesz w nim masła czy cukru, za to małe ilości mąki pełnoziarnistej, cudowny aromat suszonych śliwek, miodu i kawy zbożowej. Mało kalorii, ale dużo smaku! Ja przekładam go niskosłodzoną konfiturą z dzikiej róży, ale śmiało można nie dodawać do niego żadnych powideł czy dżemu, by jeszcze bardziej(...)niej mąkę kokosową oraz sodę i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy stopniowo do masy. Następnie do masy wlewamy szklankę mleka i mieszamy ponownie. Masa powinna być na wpół-rzadka. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczenie: Temperatura i czas - 180ºC grzanie góra+dół przez 45 minut, następnie 160ºC z termoobiegiem przez kolejne 20 minut, ciasto pieczemy do suchego

Cooking Monster
Ciasto Orzechowiec 424

ciasto jest świetne nie tylko na Święta. Nadaje się na każdą okazję. Jest pyszne i śmiało mogę je polecać każdemu miłośnikowi ciast z orzechami i kremem budyniowym. Nazywa się orzechowiec bo warstwa orzechów jest dość konkretna i orzechy są dobrze wyczuwalne w smaku. Orzechowiec to dość łatwe ciasto . Warstwy sprawiają, że wydaje się być pracochłonne. Jednak daję słowo, że wcale(...)przy nim tak dużo roboty. Ciasto zagniata się szybko, tak samo szybko gotuje się budyń i trzeba tylko odczekać żeby dobrze wystygł. Zrobienie orzechów w karmelu to też nie problem, a kiedy wszystkie te rzeczy są gotowe to można piec i składać całego orzechowca. Ciasto z budyniem i orzechami najlepiej zrobić dzień lub nawet dwa dni wcześniej przed planowanym podaniem

Smaczna Pyza
Ciasto kukułka bez pieczenia 195

jest na sali osoba, która lubi ciasta bez pieczenia? Tak, tak wiem, żartowniś ze mnie ;) wszyscy lubimy ciasta bez pieczenia, a ja szczególnie.  Po pierwsze robi się je szybciej, po drugi szybciej też się je zjada;) po 3 są tak samo pyszne jak te tradycyjne pieczone ;) A takie ciasto znacie? To ciasto to przeróbka klasycznego 3 bita, użyłam innych(...)budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokładnym wystudzeniu miksujemy masę z miękkim masłem.  Wykonanie ciasta: Formę o wymiarach ok 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy. Napisałam przy wymiarach około ponieważ ja nie mając takiej blachy

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480 169

szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn. Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy  łyżką lub mikserem z hakami(...)ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 min. ***gdyby ciasto było za suche, to dolewamy 3 łyż. wody, jeżeli za miękkie dodajemy 1 łyż. mąki. Jak ciasto podwoi swoją objętość wtedy zagniatamy je chwilę, żeby wycisnąć powietrze. -- Jeżeli chcemy upiec bułki, to urywamy 50-60 g kawałki ciasta

chleba naszego
BUDYNIOWA BABKA Z MIKROFALÓWKI 170

kiedykolwiek udało wam się zrobić ciasto w 3 minuty? Mi tak! A to dzięki temu, że pewnego dnia natknęłam się na błyskawiczny przepis na budyniowe ciasto z mikrofali. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a akurat nie mamy nic takiego pod ręką. Przedstawiam wam przepis ciasto, które "robi się samo". Składniki: 1 jajo 3 łyżki mleka(...)olej i cukier umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy rózgą. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy budyń, dokładnie mieszamy i wsypujemy partiami mąkę, a na koniec proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie jednolite przelewamy je do szklanej miseczki i wstawiamy do mikrofalówki na ok 2,5 - 3 minuty (w zależności od mocy kuchenki). Ciasto po wyjęciu z mikrofalówki należy delikatnie obkroić

Słodki Zakątek
Chleb z gara (pszenno-żytni na zakwasie) 235

uroku. Garnek do pieczenia chleba musi być w całości wykonany z żeliwa, bez plastikowych elementów. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. Garnek nie wymaga specjalnych przygotowań, musi być tylko czysty i suchy w środku(...)trzeba smarować go tłuszczem, czy obsypywać mąką. Ciasto włożone do rozgrzanego wcześniej,  gorącego garnka na pewno się nie przyklei, a po upieczeniu bochenek wyjmujemy obracając garnek do góry nogami tzn dnem;) Wielbicielom domowego pieczywa polecam gorąco taką metodę pieczenia chleba. Składniki: Zakwas: 50 g startera zakwasu  (jak przygotować zakwas?) 200 g mąki żytniej typ 2000 200 ml wody

Smakowity Blog Kulinarny
rolada a la bouny bez pieczenia 377

składniki na ciasto kakaowe: 250-300 g herbatników 3 łyżki kakao 125 ml letniego mleka lub wody 1 łyżka cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) wykonanie: Herbatniki rozkruszamy bardzo drobno lub przy pomocy robota kuchennego mielimy. Dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z masłem orzechowym 262

Takie aromatyczne pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Jeśli nie macie wiele czasu to zapraszam do pieczenia, bez miksera, na szybko, mało składników. Szybie ciasto do kawy, do popołudniowej herbaty, bardzo smaczne i delikatne. Ciasto jest na jedną keksówkę. Możecie je polać lukrem, udekorować bakaliami, świetnie sprawdzi się także sam cukier puder lub polewa czekoladowa. U mnie dziś cukier(...)trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni