Składniki: (2 pizze o średnicy 30 cm. lub 4 małe o średnicy 22 cm.) Ciasto 300 g. mąki pszennej + 3 łyżki 100 g. mąki krupczatki 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml. ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Sos 1 szkl. przecieru pomidorowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru po 1 łyżeczce drobniutko(...)było grudek. Odstaw miskę z takim zaczynem na 15 minut w ciepłe miejsce (miska nie może być malutka bo zaczyn zacznie się pienić i rosnąć). Obie mąki na ciasto wymieszaj w dużej misce razem z solą. Do mąk wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj łyżką drewnianą. Dodaj oliwę i ponownie krótko wymieszaj. Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj około 10 minut
Delicious PlaceSkładniki: (bochen o wadze 1,050 kg.) Zaczyn poolish 1 szkl. maki pszennej chlebowej 750 1 szkl. letniej wody 1/3 łyżeczki suchych drożdży Ciasto na chleb cały zaczyn poolish 400 g. maki pszennej chlebowej 750 83 g. płatków owsianych (nie błyskawicznych) 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. letniej wody 2 łyżki drobniutko posiekanych czarnych oliwek(...)zmiel w młynku), sól oraz suche drożdże. Dodaj zaczyn i wlej wodę, wymieszaj. Dodaj posiekane oliwki oraz posiekane nożem pistacje, wymieszaj krótko i przełóż całość na stolnicę. Wyrabiaj ciasto ugniatając rękami przez około 10 minut. Uformuj kulę i przełóż ciasto do wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (jeśli nie posiadasz, wyłóż durszlak ściereczką kuchenną, obsyp ją mąką i połóż
Delicious Placeustach, mocno czekoladowe, z nadzieniem z kremowego, waniliowego serka i wiśniowego sosu. Pyszne, a do tego wykonane ze zdrowych i wartościowych składników - można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe i wilgotne. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej (mniej więcej pół na pół), jednak można użyć mąkę jednego rodzaju. Sos wiśniowy wykonałam z mrożonych owoców(...)sezonie świetnie sprawdzą się świeże wiśnie lub inne owoce np. maliny. Jednak myślę, że lekko kwaskowate wiśnie przełamują słodycz i doskonale komponują się z czekoladowym ciastem. Takie muffinki można przygotować jako przekąskę do pracy, na imprezę czy różne inne okazje i o każdej porze roku. Bardzo polecam. Składniki (16 muffinek): Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pomieszana
Healthy food explorerKolejne słodkości z dodatkiem truskawek. Tym razem pyszna i nieco uzdrowiona tarta kokosowa z budyniem. Spód to kruche ciasto wykonane z pomieszania różnych mąk, można też użyć tylko jednej np. pełnoziarnistej lub orkiszowej. Druga warstwa to budyń kokosowy gotowany na mleku roślinnym, najlepsze będzie kokosowe. Budyń należy ugotować w mniejszej ilość mleka niż na opakowaniu, żeby był bardziej gęsty(...)życzyła i budyń przy krojeniu troszeczkę się rozjeżdżał (ale smak i tak wszystko nadrabiał ;) Na to położone są świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami. Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki dodają orzeźwiającej słodyczy. Idealne ciasto na niedziele, letnie imprezy albo po prostu do kawy. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Healthy food explorerDziś dzielę się przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto ze zdrowych składników, z dodatkiem słodkich i soczystych śliwek. Ciasto jest dość uniwersalne i tak naprawdę można go przygotować o każdej porze roku z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzi się kiedy mamy ochotę na jakieś szybkie weekendowe ciacho do kawki, albo nawet na spontaniczną imprezę :) Ciasto zrobiłam pół na pół(...)mąki orkiszowej i pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu, ale myślę, że dobrze sprawdzi się również miód. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Składniki ( forma 26 x 21 cm) : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki ksylitolu (lub miodu) 1 duże jajko 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 płaskie łyżeczki proszku
Healthy food explorerJakiś czas temu robiłam świetne, bardzo czekoladowe bananowe brownie , teraz więc przyszła pora na wersję bez kakao, za to z kawałkami gorzkiej czekolady i tak powstało bananowe blondie. Ciasto jest oczywiście mocno bananowe, choć owoce te nie są aż tak bardzo wyczuwalne, na pierwszy plan wysuwa się tu zdecydowanie czekolada. Przypomina w smaku nieco pieczoną owsiankę, głównie dlatego(...)użyłam zmielonych płatków owsianych. Najlepiej zmielić je jak najdrobniej, u mnie niewielkie drobinki płatków były wyczuwalne, ale moim zdaniem nie psuło to wyglądu a tym bardziej smaku ciasta. Można użyć też gotowej mąki owsianej albo nawet jakieś innej - na pewno dobrze sprawdzi się pełnoziarnista lub orkiszowa. C iasto nie zawiera również cukru ani innego słodzika - w końcu dojrzałe banany
Healthy food explorermąki pszennej 400 ml przegotowanej letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie: W dużej misce połącz mąkę, wodę, sól i zakwas. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką. Zagnieć ciasto wrabiając w nie namoczone rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Przełóż ciasto do dużej miski i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw na 8-12 godzin(...)ciepłe miejsce garowania. Ciasto w tym czasie co najmniej podwoi swoją objętość i nabierze gąbczastej struktury. Jeżeli masz koszy do wyrastania chleba bo dokładnie oprusz go mąką wypełniając nią szczeliny i przełóż ponownie lekko zagniecione ciasto do koszyka na 4-6 godzin do wyrastania. Przykryj koszyk wilgotną ściereczką. Jeżeli nie masz takiego koszyczka a chcesz okrągły bochenek to po prostu
greenscarfpostanowiłam połączyć go ze śliwkami. Może Wam się wydawać, że to są typowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli nadzienie(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka amaretto lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego ponadto 400 g śliwek cukier puder 2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką
Kuchnia w opałachśmietany 30% -250g serka mascarpone -pół szklanki cukru pudru DODATKOWO -250g malin Skłądniki mokre oddzielamy od suchych, mokre dajemy do suchych i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około 25 minut w tem 180 stopni-do suchego patyczka. Muffinki studzimy. KREM Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)pudrem, dodajemy serek mascarpone-miksujemy na gładki krem i gotowe :) W każdej babeczce wycinamy nożem dziurkę-na kształt lejka, do dziurki wkładamy maliny (wycięte ciasto kruszymy do miseczki) Na każdą babeczkę wyciskamy krem Następnie na czubek każdej babeczki dajemy malinę, babeczki posypujemy pokruszonym ciastem. Przechowujemy w lodówce. Polecam, są łatwe, pyszne i śliczne :) Idealne na letnią
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDomowy makaron kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam wakacyjne soboty, które spędzałam u babci. Wtedy sobota to był dzień ciasta drożdżowego oraz makaronu, który babcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki(...)myśli cienko rozwałkowane płaty ciasta, które smażyło się na blasze kuchni kaflowej. To był smak, niestety aktualnie już nie do powtórzenia. Powtarzam jednak makaron. Tym razem w nieco odmienionej wersji – domowy makaron pietruszkowy to moja wariacja na temat domowego makaronu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu oryginalny smak i aromat. I także sporo witaminy C Makaron najlepiej pasuje
365 dni dookoła kuchniWasze życzenie publikuję Nie ma nic lepszego niż piękny niedzielny poranek z ciepłą bułą i kawą na tarasie. Przygotowałam buły na tzw. zimne wyrastanie, czyli do etapu uformowania ciasta i odstawienia go na ostatnie wyrastanie przed pieczeniem. Na ten etap owijam formę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc. Rano tylko wystawiam na blat kuchenny blachę, zdejmuję folię(...)pół godzinki, gdy ciasto nabierze temperatury pokojowej piekę Składniki na formę o średnicy 26 cm (około 10 bułek) 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) 150 g cukru szczypta soli nadzienie: 3-4 czubate łyżki cukru trzcinowego czubata łyżka cynamonu 100 g oleju kokosowego
greenscarfmleka skondensowanego z puszki – 2 jajka – 500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść(...)formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem i umieścić obciążenie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne ok. 15 minut ( piec na lekki złoty kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Serek mascarpone, mleko skondensowane i jajka wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone
I LOVE LIFEskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 3 – 4 żółtka 110 g cukry 150 g masła, schłodzonego 1-2 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy(...)proszek do pieczenia na końcu łyżeczki wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy 1/2 część odsączonych wiśni. Na wiśnie równomiernie rozprowadzamy masę serową, na której układamy pozostałe wiśnie. Podpiekamy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie na wierzchu równomiernie wykładamy
Domowy Smak Jedzeniaurodziny :) Od razu przypadł mi do gustu i zyskał roboczą nazwę "Justynkowy sernik". Dzielę się przepisem, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dla serniko-żerców i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 3 szkl. mąki 1 margaryna do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1 kg sera z wiaderka 1 całe jajko 1 budyń(...)kostki masła (roztopionego) kilka kropel esencji waniliowej piana 5 białek 1 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy ponadto 1 puszka brzoskwiń cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta zagnieść jak kruche, podzielić na dwie części (jedna większą, drugą mniejszą) i włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi, większą częścią wyłożyć blachę, wcześniej wyłożona papierem
Kuchnia w opałachplanach miałam inne ciasto, ale trochę zasiedziałam się na ogródku, więc musiałam zrobić coś na szybko :) To ciasto jest już na blogu, ale w jasnej wersji :) Tym razem trochę je urozmaiciłam i muszę przyznać, że wygląda ciekawiej od oryginału :) Obie wersje są pyszne, chociaż mojemu mężowi bardziej smakowało to ciemne. Tak się zajadał, że aż miło było popatrzeć :) Ciasto piekłam(...)szklanki cukru Dodatkowo owoce (u mnie maliny) Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć umyte i osuszone owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut. W tym czasie przygotować
Agusiowe smakołyki