zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia bez ości i skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku 60g suszonych grzybów 80g kaszy(...)chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką
Szalona Kuchnia EwelinyMięciutkie i elastyczne drożdżowe placuszki z mąki pszennej. Łatwe do przygotowania, z kilku zaledwie podstawowych składników. Tajemnica sukcesu tkwi tutaj w technice wyrabiania ciasta oraz smażeniu placuszków. Ciasto powinno wyrastać dwa razy: po wyrobieniu i po uformowaniu placków. Dzięki temu podczas smażenia placki napuszą się i utworzą dużą kieszonkę. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, przekładając dwukrotnie. Urosną zadziwiająco(...)mieszając dolewamy ciepłą wodę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie (początkowo - łyżką), aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Dodajemy 2 łyżki oliwy, miksujemy/zagniatamy 8-10 minut, aż otrzymamy gładkie ciasto, które zacznie odstawać
cool and mintyCiasto kokosowe obowiązkowe na wszystkie specjalne okazje. Między innymi na zimowy, świąteczny stół. Biała, delikatna, kokosowa masa jest jak śnieżny puch. Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na krem kokosowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy(...)Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy
Słodki Zakątekciasto jest rewelacyjne i myślę, że doskonale sprawdzi się z innymi sezonowymi owocami np malinami czy jagodami. Szybkie i proste, czyli dokładnie takie jakie mama z biegającym wokół pomocnikiem lubi najbardziej. Do tego świetnie wygląda, dobrze się kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy jest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się go wcześniej(...)Przepis pochodzi ze wspaniałego blogu Moje Wypieki Składniki (blaszka 25 x 33 cm) : na kruche ciasto : 2,5 szklanki mąki tortowej (1 szklanka = 0,25 l) 250 g zimnego masła lub margaryny (przeważnie dodaję masło, choć z margaryną też wyjdzie :)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (białka wykorzystamy podczas przygotowywania budyniowej pianki
cucinareMoim zdaniem to ciasto jest idealne. Po pierwsze można je robić przez cały rok w przeciwieństwie do niekórych ciast z owocami. Po drugie wbrew pozorom jest naprawdę proste i wcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast posiekanych(...)orzechów wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi - nie wiem jak Wam ale mi tak smakuje bardziej :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g margaryny 2 jajka cukier waniliowy (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić
cucinaremasy makowej (850 g) - ja użyłam Dr. Oetkera garść rodzynek - sparzonych wrzątkiem i odsączonych garść posiekanych orzechów włoskich garść posiekanych suszonych moreli 2 łyżki miodu Ciasto: 500 g mąki pszennek 50 g drożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta 1 szklanka(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć
cucinaremałych dzieciach). I to właśnie z myślą o nich wolę zaplanować wszystko wcześniej. Nie tylko świąteczne wypieki, które naprawdę warto przećwiczyć wcześniej (ja zawsze wymyślam jakiś nowy przepis, nowe ciasto), ale też też i całe zakupy. Ja bardzo nie lubię odkładać zakupów na ostatnią chwilę, tym bardziej, że przed Bożym Narodzeniem jest tyle wydatków. Nie zapominajmy też o Świętym Mikołaju(...)Aktywuj portfel Masterpass . Ja w tym roku zaplanowałam spore zakupy na Shumee W koszyku już mam zabawki dla maluchów i produkty do pieczenia – filiżanki na muffinki, wałek do ciasta i najróżniejsze blaszki. W końcu wypieków będzie naprawdę sporo. A jeśli chodzi o wypieki, to… czas na przepis na pyszne drożdżowe pierniczki. Przepis na drożdżowe pierniczki (miękkie) *zdjęcie przykładowe
Słodkie okruszkiprzygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam! Oto składniki i przyprawy na krokiety z kapustą i grzybami. SKŁADNIKI NA KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz: ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu(...)łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą i grzybami przepis. PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały
Moja Książka KucharskaFrancuska tarta pomarańczowa to odwracane ciasto, które koniecznie trzeba spróbować. Mocno pomarańczowe, dziecinnie proste w wykonaniu, a w smaku przypomina magdalenki Prousta. Przynajmniej tak sobie możemy wyobrazić. Delikatne, mięciutkie, pachnące masełkiem, z dużą ilością cukru, ale nie za słodkie. Najkrócej można te tartę opisać jednym zdaniem: jest taka francuska. Jeśli nie macie
dolcevitainmykitchenwody, wsypałam cukier, dodałam pokruszone drożdże i dokładnie wymiesza łam, żeby się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę, dodałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam, ale nie musi to być dokładnie wyrobione ciasto. Wsypałam otręby i ziarna słonecznika. Ponownie wymieszałam. Ciasto ma mieć konsystencję lekko klejącą, ale składniki musza się połączyć. Tak wymieszane ciasto zostawiłam w misce, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam(...)ciepłe miejsce (koło kaloryfera) na około 1,5 godziny, żeby wyrosło. Wystarczyła tylko godzina i ciasto potroiło swoją objętość Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 ° C (g/d) Do gorącego wstawiłam naczynie żaroodporne na około 10 minut, żeby się ogrzało. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na deskę i rozłożyłam, następnie złożyłam na pół, rozciągnęłam lekko przygniatając i znów złożyłam na pół. Powtórzyłam
Kuchnia u Krysi