ciasto - 162258 przepisów (strona:1964/10818)

Jogurtowe kukurydziane z sezamem 96

Kolejne ciasto kukurydziane z dodatkiem jogurtu naturalnego, pachnące świeżą skórką z pomarańczy z czarnym sezamem, który ostatnio zagościł na dobre w moim domu. Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Szybkie, w kilka chwil, na jedną keksówkę, znika szybko, a jutro można już piec inne, np. z owocami lub kruszonką. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto(...)jogurtowe kukurydziane z czarnym sezamem. Smacznego Jogurtowe kukurydziane ciasto z czarnym sezamem i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: 3 jajka 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki skórki z pomarańczy startej na drobnych oczkach lub łyżeczka aromatu pomarańczowego   Uwagi do przepisu: Wszystkie składniki

Zasmakuj Kuchni
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 136

zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 167

dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić

moj przepis na
Rustykalna drożdżówka z malinami 154

jest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata Czego więcej chcieć? Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie, jednak przepis nie zawiera mleka, masła, ani jajek. Jest to przepis jak najbardziej w wersji wegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki(...)mieszamy. W osobnym naczyniu mieszany mąkę z płaskurki, mąkę z amarantusa i proszek do pieczenia. Następnie do „mokrych” składników dodajemy powili połączone maki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe jak ładnie odchodzi od ręki. W razie potrzeby można podsypywać odrobinę mąka, jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy do pieczenia (u mnie

Cookery.pl
Drożdżowe bułeczki "świnki" 161

natrafiłam na bułeczki w kształcie ryjków. Ich autorka zrobiła je z nadzieniem w środku. Mnie zależało na bułeczkach drożdżowych na jutrzejsze śniadania, więc wykorzystałam tylko formę, a przepis na ciasto jest mój. Składniki (na 9 bułek): 300 ml mleka 10 g drożdży pół łyżeczki cukru 550 g mąki pszennej uniwersalnej 10 g soli 2 jajka 25 g miękkiego masła(...)łyżeczką mąki. Odstawić do namnożenia drożdży na ok. kwadrans. W misce wymieszać mąkę z solą i żółtkiem. Do suchych składników dodać mleko z drożdżami. Wymieszać, a potem zarobić gładkie ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, dodać miękkie masło. Wyrobić. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny. Kawałek ciasta rozwałkować

Weekendy w domu i ogrodzie
Bananowe drożdżowe rogaliki 101

pysznego ciasta drożdżowego chyba jeszcze nie jadłam, a wypróbowałam już wiele różnych przepisów.To ciasto jest z dodatkiem bananów, polecam , bo jest naprawdę pyszne.U mnie połowa rogalików jest z nadzieniem jabłkowym a połowa z nutellą.Bananowe drożdżowe rogaliki z przepisu z bloga  Candy Company  a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant(...)łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zapracuje. Następnie dodać jajka, pure z banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI PSZENNO - ŻYTNIE Z PŁATKAMI OWSIANYMI 125

lekkie bułeczki posypane płatkami owsianymi. Upiekłam je z mąki pszennej i żytniej razowej w proporcjach 3:1. Mąka żytnia ma mniej glutenu niż pszenna, który to powoduje spulchnianie ciasta. Teoretycznie więc bułeczki z mąką żytnią razową mogą słabiej rosnąć. Z tym przepisem nic takiego się nie dzieje. Bułeczki już na blacie pięknie rosną, a po upieczeniu zachowują kształt(...)wody. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę pszenną i mąkę żytnią. Dodajemy sól, płatki owsiane, wyrośnięte drożdże i pozostałą wodę. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, do połączenia składników. Cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku, a gdy połączą się z ciastem, po kawałku dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednie dokładnie

cool and minty
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 138

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie ciasto z masą krówkową 239

Kocham takie przepisy! Szybkie ciasto z masą krówkową można przygotować dosłownie w 15 minut, a później już się samo piecze Jest pyszne. A jeśli lubicie tak jak ja masę krówkową to będzie ono strzałem w dychę. Szybkie ciasto z masą krówkową Składniki: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku(...)cienkim strumieniem wystudzoną margarynę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy 1/3 ciasta. Następnie układamy w odstępach kupki masy krówkowej, przykrywamy to połową ciasta, które nam zostało i znowu układamy kupki masy krówkowej. Na koniec całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w dobrze nagrzanym

PatiGotuje
Chałka na soku pomarańczowym 182

posmarowania czarny sezam sok Hortex pomarańczowy do picia Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlewamy sok pomarańczowy, masło oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy je na 3 części. Następnie formujemy(...)kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy ciasto na chałkę na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 140

słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 119

skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru 163

masełku jest za tłusty. Na oleju i sodzie smakuje jak piernik. Wreszcie znalazłam przepis wyjątkowy. Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Pełnowartościowy i łatwy do zrobienia. Mięciutki, smakuje jak ciasto i nadaje się dla wszystkich, którzy chcą zrezygnować lub ograniczyć jedzenie cukru

dolcevitainmykitchen
Przepyszna kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym (bez pieczenia) 126

moje kolejne autorskie ciasto, które stało się hitem wśród mojej rodziny i znajomych! Jest naprawdę obłędne w smaku i skromnie przyznam, że jestem dumna z tej prostej, ale świetnej receptury. Lekko słone krakersy doskonałe komponują się ze słodyczą kremu budyniowego oraz delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i pyszną polewą czekoladową z chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiową kropką nad "i" stanowi(...)dodatek masła migdałowego! Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków.  Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około

Di gotuje
Pogácsa – węgierskie pogacze ziemniaczane 134

drożdże z cukrem. Odstawić na chwilę, aż drożdże rozpoczną pracę. Do ziemniaków wsypać mąkę, sól i dodaj smalec/masło. Zagniatać, stopniowo dolewając zaczyn z drożdży. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść, a następnie rozwałkować na gruby placek(...)grubości. Przyznaję, że wolałam rozpłaszczyć ciasto rękoma . Tak przygotowane ciasto naciąć nożem w kratkę.  Za pomocą szklanki zanurzanej co jakiś czas w mące wycinać kółka i przekładać je na blachę. Resztki ciasta ponownie zagnieść, ponownie naciąć i wycinać bułeczki, aż do wykorzystania całości ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. na program pieczenie góra/dół. Gotowe bułeczki posmarować

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania