szklanka startej marchewki 260 ml mleka Masa jogurtowa: 600 g jogurtu gęstego, kremowego 150 g słodziwa 2 jajka 40 g budyniu waniliowego bez cukru Wszystkie składniki na spód ciasta łączymy ze sobą mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Jogurt mieszamy z mokrymi składnikami i słodziwem. Dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na wyłożoną(...)wcześniej warstwę ciasta marchewkowego. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. W trakcie pieczenia sprawdzamy patyczkiem, gdy będzie suchy, ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy od wielkości formy, a dokładnie – grubości ciasta. Im mniejsza forma, tym wyższa warstwa ciasta, tym dłuższy czas pieczenia
Kucharzycacukru do posmarowania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wodę, olej oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego ok. 5-7 min.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Formujemy dwie długie(...)bagietki”, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30-40 min. do podrośnięcia. Następnie ostrym nożem robimy kilka nacięć w poprzek ciasta. Smarujemy wodą z cukrem. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 230 st. Pieczemy przez ok. 10 min. a następnie zmniejszamy moc na 200 st. C i pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaCiasto francuskie, farsz szpinakowy z dodatkiem kanapkowego serka śmietankowego, w który wetknięte zostały owinięte szynką parmeńską kawałki sera feta, goudy oraz cheddara. Nie najgorsze danie, natomiast jeśli o mnie chodzi skosztowałam jedynie kawałeczek. Bardzo syte i momentami ta ilość serów potrafi być zbyt przytłaczająca – sama nie wierzę, że to piszę;) Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie to danie(...)powaliło, ale być może znajdą się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;) 1 op. ciasta francuskiego xl 250-300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej
Smaki Na TalerzuZastanawiałam się jakim przepisem zakończyć rok 2018 i najbardziej spodobały mi się weselne ciastka z Węgier. Kucha, delikatna beza i solidne ciasto drożdżowe to genialne połączenie. Węgierskie ciasteczka są przepyszne, ale wymagają pewnych zdolności manualnych. Przyznam, że ich zrobienie to czynność ,, bardzo klejąca się“. Ciasto z dodatkiem drożdży leżakujemy w lodówce, następnie
dolcevitainmykitchenMini pizza calzone Pyszne przekąski w kształcie pierożków, które fajnie sprawdzą się także na imprezie Składniki na 4 mini pizze: Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 110ml ciepłej wody 2 płaskie łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz: Na farsz do pizzy możemy wybrać dowolne ulubione składniki, u mnie(...)mieszamy w kubku na jednolitą masę i odstawiamy, aż zaczyn ruszy i podwoi swoją objętość (ok 10 minut) *** *** Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** W czasie gdy ciasto wyrasta możemy przygotować farsz *** *** Wszystkie składniki na farsz
Blog z ApetytemOdkąd sięgam pamięcią paszteciki z ciasta krucho - drożdżowego miały swoje stałe miejsce na naszym świątecznym, wigilijnym stole. Do dziś podajemy je do barszczu, zamiast uszek. W zestawie z barszczem świetnie sprawdzają się również w sylwestrową noc. Ciasto jest łatwe do wykonania, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Nieco więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie farszu ale zapewniam was, że warto. składniki(...)pieprzem. Na koniec wsypuję tartą bułkę, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia. Drożdże rozrabiam ze śmietaną i cukrem. Masło siekam z mąką, dodaję jajka i sól oraz drożdże. Zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na 4 części. Z każdej części ciasta formuję prostokąt o wymiarach około 40 x 20 cm i grubości 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam 1/4 część farszu pamiętając
babka w formieKeks staropolski (dojrzewający) Witajcie :) Keks to pierwsze ciasto, które mogłabym skreślić z listy propozycji świątecznych wypieków. Od bardzo dawna nie jadłam takiego, który by mi smakował. Jeszcze z dzieciństwa pamiętam keks Babci Tosi, który był pyszny. Później Mama go robiła, ale nie miał szans, żeby przebić sernik i z czasem jak już keks się pojawiał, to kupiony w sklepie. Zawsze(...)trochę przerażały mnie w nim te kolorowe owoce. Smak też nie podchodził. I tak keksy przestały się pojawiać w naszej rodzinie na Święta. Kilka razy próbowałam coś upiec, ale ciasto wychodziło takie sobie. Doszłam do wniosku, że może po prostu ja nie lubię tego rodzaju ciasta i tyle. Jednak w tym roku odszukałam taki babciny przepis na keks, który
Pełny talerzmiski mąkę, do mąki dodajemy 2 żółtka jaj, małą szczyptę soli i naszą mieszankę z rondelka. Na koniec wlewamy drożdże. Całość wyrabiamy ręką, tak długo aż będziemy mogli z ciasta uformować kulę. W razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne (wyrabiamy około 5 minut). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy(...)ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką do ciast drożdżowych, ale możecie miskę przykryć ściereczką). Ciasto powinno prawie 3 krotnie powiększyć swoją objętość (czas wyrastania może być różny, u mnie jest bardzo ciepło – w końcu co chwila coś piekę – więc wystarczyło 50 minut). Białka ubijamy (nie muszą być na sztywno) i dodajemy je do masy makowej
Słodkie okruszkipomarańczowa) oraz chorizo. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny dodaje pizzy szczególnego aromatu. Bez wątpienia jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować warto szybko nadrobić zaległości. Wykorzystałem przepis na ciasto, który zamieściłem już wcześniej na blogu, więc w przepisie znajduje się do niego odnośnik. Niezwykle syta i smaczna pizza, która idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny zarówno(...)ciepłe, jak i chłodniejsze, deszczowe dni. Składniki Składniki na ciasto: Ciasto na włoską pizzę 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 serek camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić
Programista w kuchniStrudel z orzechami jest hitem na każdym świątecznym stole. Kruche ciasto, pachnące masełkiem, mięciutkie, nie za słodkie. A do tego nadzienie z orzechów. Strudel wbrew pozorom nie jest aż taki pracochłonny. Składniki na ciasto szybko mieszamy. Do nadzienia biorę gotowe, zmielone orzechy. Zwijamy i pieczemy. Nie wiem dlaczego zawsze myślałam, że do tego potrzeba tyle czasu.Koniecznie musicie
dolcevitainmykitchenmiski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól, jajko, masło (pocięte na mniejsze kawałki) i miąższ z wanilii. Zagnieść wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta (fot.1) . Piekarnik nagrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). Jeżeli dysponujemy specjalną foremką silikonową do pieczenia rogalików - równomiernie wypełniamy jej wszystkie zagłębienia, następnie ostrożnie usuwamy nadmiar ciasta a na koniec(...)wyrównujemy całość specjalną packą (fot.2) . Jeżeli takiej foremki nie posiadamy - odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm, następnie tniemy go na krótsze części i formujemy rogaliki. Wszystkie rogaliki przygotowywane ręcznie bez formy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki umieścić w piekarniku na środkowej szynie i piec przez około
Świat Ciastamasła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół). Ciasto
Świat Ciastasłoiczka, o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy) Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie). Po tym czasie ciasteczka rozwałkowujmy na grubość ok. 5mm . Foremką o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka(...)wyrobienia całego ciasta. W co drugim ciastku, przy pomocy mniejszej foremki, grubszej słomki lub tylki od rękawa cukierniczego wycinamy dziurkę na jego środku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia). Wystudzone ciastka przekładamy dżemem i składamy. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kruche ciasteczka przekładane dżemem to absolutny must have każdych Świąt
Pogotujmy.pl