pomyślałam, że chleb jest za mało wypieczony. Myślę, że to dodatek bananów sprawił, iż skórka na chlebie przypomina właśnie skórkę od banana. To porównanie idealnie pasuje:). Foremki przy rozkładaniu ciasta mogą się Wam wydawać zbyt duże. Jednak takie proponuję, pomimo, że ciasto nie sięga nawet do ich połowy. Wybrałam je intuicyjnie i już nie chciałam zamieniać, pomyślałam, że chleb(...)niższy. To był dobry pomysł, bo podczas krojenia okazało się, że chleb jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba jest elastyczny z nutką zapachu owoców. Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb z jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb
Leśny ZakątekSkładniki: CIASTO: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem i ugotowaniem); 1 szklanka mąki pszennej; 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 jajo (klasy L). NADZIENIE: 500 g białego sera półtłustego; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 żółtko jaja (klasy L); 4 łyżki białego cukru. DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolady; 100 g masła; Sól. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: CIASTO: Ziemniaki obrać(...)tłuczkiem do ziemniaków). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. NADZIENIE: Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać. KNEDLE Z BIAŁYM SEREM
Gospodyni MiejskaSkładniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki. Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód
KUCHNIA POLSKAciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka(...)wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa
Ala piecze i gotujewymieszać, następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Jajko i żółtko lekko roztrzepać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko(...)jajko oraz letnie mleko. Wymieszać wszystko do połączenia ( ciasto na tym etapie będzie dość zwarte ). Dodać przestudzone masło i dobrze wgnieść je w ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( wyrabiać około 8 minut ). Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 - 2 h ). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 równych
Opowieści z piekarnikaChlebek bazyliowy Chlebek bazyliowy jest wyśmienity, pachnący i bardzo aromatyczny z czosnkowo – serową nutą. Ciasto jest delikatne i miękkie. To naprawdę rewelacyjny wypiek wytrawny. Warto go upiec. Nie będziecie rozczarowani. Składniki na chlebek bazyliowy: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 100g masła, 250ml mleka, 2 jajka opakowanie drożdży instant (8g) łyżeczka cukru, ¾ łyżeczki soli. Farsz: ¾ szklanki posiekanej świeżej bazylii, 5 ząbków(...)czosnku, ½ szklanki tartego parmezanu, 50 g masła. Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy roztopione wystudzone masło, jajka i mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut. Wrośnięte ciasto wałkujemy tak, aby powstał prostokąt. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy
Gotuj Się Kto MożeJabłka w cieście owsianym Jabłka w cieście owsianym to ciekawa alternatywa dla zwykłych placuszków. Ich lekko kwaskowy smak doskonale komponuje się z delikatnym ciastem z owsianej mąki. Wypróbujcie. Ciasto zostało przygotowane według przepisu, który znajdziecie tutaj. Ponad to będą potrzebne jeszcze 3 jabłka, które obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję na plastry(...)otrzymując w ten sposób krążki z dziurką w środku. Wylewam na patelnię nieco oleju i rozgrzewam go. Każdy krążek osobno zanurzam w cieście tak, aby był dokładnie nim oblepiony i smażę z obu stron do uzyskania złotego koloru. Jabłka w cieście owsianym gotowe. Jabłka w cieście owsianym SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeDzisiejsza propozycja ciasto czekoladowe bez pieczenia. Moja żona nienawidzi takich przepisów, bo to najgorsze zło jakie może być - ciasto !!! Smaczne, Pyszne ale jednocześnie Kaloryczne :) ale tak to jest z ciastami - nie da się zrobić niekalorycznego ciasta :) na pocieszenie dodam że nie dodałem dodatkowego cukru - poza ten który jest w składnikach - a jest ich raptem 5 :) samo przygotowanie ciasta to pół(...)czekolady 3-4 rurki waflowe do dekoracji Herbatniki mielimy na drobna kawałeczki w robocie kuchennym, masło rozpuszczamy w rondelku. Wystudzone masło mieszamy z herbatnikami - wykładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Gotowy spód do lodówki około 1h. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dokładnie mieszamy
Smacznie Pysznie KalorycznieSKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera 4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku(...)pieprz Przygotowujemy ciasto: Do garnka wlewamy wodę oraz masło. Mieszamy do czasu aż masło rozpuści się a woda zacznie bulgotać. W tym momencie dodajemy mąkę, zestawiamy garnek z ognia i energicznym ruchem mieszamy ciasto. Gdy ciasto będzie gęstą kulką wstawiamy na ogień i mieszamy przez ok 2-3 minuty aby mąka zaparzyła się. Zdejmujemy z ognia. Ciasto przekładamy do miski
Kuchnia w oparachJako że na początku maja czeka mnie kolejne urodzinowe przyjęcie – tym razem mojego syna 2 latka, testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast biszkoptu. Chciałabym, żeby tort urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu(...)cukru 2,5 szklanki mąki pszennej +2 łyżki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej (w niektórych przepisach znalazłam tutaj orężadę, ale dla mnie ciasto wychodzi wtedy za słodkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy Jajka ubijamy na pianę z dodatkiem cukru. Można je rozdzielić na białka i żółtka, wtedy szybciej
CiastkozercyMini pizzerinki Idealna przekąska na przyjęcie i nie tylko. Pyszne, puszyste mini pizze, które znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru Dodatki: papryki w różnych kolorach (po kawałku) wędliny: szynka, salami ok. 10dkg cebula(...)pomidorowy lub ketchup *** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto *** *** Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posmarowanym olejem blacie
Blog z ApetytemRurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Ciasto zawsze należy zrobić dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam! Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników(...)całą długość aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytemjabłka dodają naturalnej słodyczy. Polecam na co dzień i na niedzielę. Do kawki i herbatki. Dla kogo: dla tych, którzy w szafce mają podstawowe składniki dla lubiących ciasta, które długo pozostają wilgotne dla babkożerców Składniki: 4 jajka 120g cukru 250g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 100g płatków migdałowych 50g rodzynek łyżeczka kakao 3 jabłka(...)cukrem, aż masa stanie się jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starte jabłka i bakalie. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto podzielić na pół. Do połowy ciasta dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Połączyć ze sobą delikatnie obydwa ciasta. Przełożyć do foremki na babkę. Piec ok. 50 minut w temp
Mania Wypiekaniaskładniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz wykonanie: Szpinak rozmarzamy, przekładamy na patelnię z tłuszczem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusimy do odparowania wody. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach(...)marynowanych 1 ogórek kiszony sól, pieprz wykonanie: Jajko, paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w kosteczkę. Serek dokładnie mieszamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy. Gotowym farszem smarujemy ciasto szpinakowe i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folę spożywczą. Wkładamy do lodówki, łączeniem ciasta do spodu aby rolada się skleiła. Przed podaniem kroimy w plastry
Domowy Smak Jedzeniadokładnie utrzeć z resztą masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć ciasto z lodówki .Z kawałeczka ciasta uformować wałeczek o grubości 2 cm i długości około 30 cm.Z reszty ciasta odrywać po kawałku i cienko rozwałkować na kształt prostokąta o długości takiej(...)samej jak wcześniej przygotowany wałeczek z ciasta.Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru , cynamonu i kakao, a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.Zwijać jak roladę.Postępować dalej tak samo z resztą ciasta [ rozwałkować, posypać mieszanką cukru i zwijać] aż do wyczerpania ciasta.Zwiniętą roladkę [ pień drzewa] przełożyć na folię i zwinąć w folię , odłożyć do lodówki na kilka godzin
Moje domowe kucharzenie