ciasto - 162258 przepisów (strona:1959/10818)

Czy warto kupić piekarnik parowy 107

serniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw.  Przetestowałam to piekąc rybę i ciasto. możliwość podgrzewania gotowych posiłków eliminuje konieczność korzystania z kuchenki mikrofalowej, potrawy podgrzewane parowo nie tracą smaku pieczenie parowe skraca o około 10-20% czas przygotowywania potraw wadą może być konieczność(...)skrócić czas nagrzewania termoobieg - który umożliwia równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, utrzymując w całej komorze piekarnika jednakową temperaturę termoobieg + parowe - doskonałe rozwiązanie w przypadku pieczenia mięsa, chleba i ciast oraz podgrzewania przygotowanych wcześniej dań. Ta funkcja wywołuje mój nieustający zachwyt. Piekarnik sam dostosowuje ilość pary, do ustawionej przeze mnie temperatury, której zakres mieści się w przedziale

Cztery Fajery
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 135

Sernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie

Kuchnia MagdaLeny
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 119

kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki(...)rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego rosołu) szczypta majeranku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione

Oryginalny smak
ciasto budyniowe mocno truskawkowe... 146

spienienia-białości z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, wlać mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza dla męża do pracy), ciasto rozsmarować w formach. Opłukane truskawki (połowę) bez szypułek poukładać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra(...)ół około 50 minut, ciasto dobrze w formach wystudzić. Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, resztę truskawek pokroić w plasterki, na zimnym cieście rozsypać truskawki, wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto ucierane budyniowe jest bardzo smaczne, może być idealną bazą do wielu owoców, jest łatwe, szybkie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI NA GOFRACH (BEZGLUTENOWE) 130

mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy ciasto i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Farsz: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z mięsem wołowym 153

Jeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem wołowym.  Składniki na ciasto (na około 70 pierogów): 500 g mąki 2 łyżki oleju około 330 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 700 g mięsa wołowego 2 średnie cebule olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz mielony (dość dużo) około 14 łyżek bulionu wołowego Okrasa(...)łyżek bulionu. Dajemy go tyle, aby masa mięsna nie była sucha. Całość lekko dosalamy i dość mocno pieprzymy. Farsz nie może być mdły. Gotowe :) Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto

Smak mojego domu
Ciasto anielskie z sosem truskawkowym 145

Chyba mało kto nie lubi truskawek, dlatego dziś polecam ciasto lekkie, smaczne i tak bardzo truskawkowe jak lubicie...po prostu letnie:) Składniki na ciasto: 8 jajek, oddzielone żółtka od białek szczypta soli 1 szklanka mąki, przesianej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny lub oleju 1/2 szklanki soku z pomarańczy(...)suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwróć jeszcze gorące do góry nogami i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy ostrego noża „wytnij” ciasto z formy [ Ja mam specjalną formę, która bardzo ułatwia mi ten proces (na zdjęciu na blogu z którego zaczerpnęłam przepis), jednak można położyć odwróconą formę na kominie np. na butelce lub puszce

Proste Potrawy
Calzone z gotowanym kurczakiem i pieczarkami 123

wiele dobrego, a przede wszystkim dużo sera, bo aż 3 rodzaje. Do tego aromatyczne pieczarki, cebula i właśnie gotowany kurczak. To wszystko łączy się idealnie pod chrupiącym drożdżowym ciastem. Nie ma co oszczędzać, są tak pyszne, że każdy spokojnie zje minimum dwie sztuki. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka(...)cebula 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego kulka mozzarelli 1/3 szklanki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku łyżka masła żółtko jaja lub odrobina mleka do posmarowania   Zaczynamy od ciasta – do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich mleko oraz 2 łyżki mąki – wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na 15 minut. Po tym czasie

Smaczna Strona
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 126

kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ

Kuchnia MagdaLeny
Pizza z cukinią 204

Składniki ok. 2 sztuki  prostokatnej: Ciasto – 400 g mąki ( najlepiej  typu 00) – 25 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy Dodatki(...)ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej

I LOVE LIFE
CIASTO COMBER 187

Koleżanka takie ciasto przywiozła z pewnej cukierni, po jego spróbowaniu po prostu odpłynęłam. Mocno czekoladowe, wilgotne z nutką rumu. Jak się okazało robi się go jak typowego murzynka z taką różnicą, że ciasto mocno nasącza się herbatą z dodatkiem alkoholu. Można dodać trochę rodzynek, ale u mnie ich nie lubią, więc całkowicie pominęłam. Najważniejsza sprawa... ciasto jest bardzo łatwe(...)zrobienia. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 11/25 CM (ale radzę użyć trochę większej, łatwiej ciasto nasączymy) 25 dag masła szklanka cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki wody 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku (dałam 1,5 łyżeczki proszku i 0,5 łyżeczki sody) 3 jajka (osobno białka i żółtka) łyżka aromatu rumowego cukier waniliowy łyżka

Pani na deser
Ciasto z kulkami czekoladowymi bez miksera 168

Ciasto bez miksera, pachnące pomarańczą z dodatkiem kulek czekoladowych. Proste, pyszne, puszyste, posypane cukrem pudrem. Jedno z prostszych ciast na blogu. Wersji może być kilka, innym razem wrzućcie tarte orzechy, bakalie, posiekane owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego mrożenia). Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam kulki czekoladowe, mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest

Zasmakuj Kuchni
Krucha tarta z węgierkami 155

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny. Składniki: 300 gram(...)puder wymieszany lub cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak  do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę. Blaszkę wstawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta borówkowo-rabarbarowa z masłem orzechowym 114

Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni, by czarować pyszności. Ta tarta wyszła przepyszna. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 2 łodyżki rabarbaru 2 czubate łyżki masła orzechowego 100 g borówek cukier trzcinowy Robimy! Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce(...)minimum pół godziny. Rabarbar obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy lekko cukrem. Po 5 minutach mieszamy z masłem orzechowym. Ciasto wykładamy na formę do tarty, zostawiając kawałek (1/5) na kruszonkę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy borówkami i kruszymy resztę ciasta. Lekko obsypujemy wierzch cukrem. Pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego. Share

Latosiowydom
Biszkopt Mascarpone z Malinami 153

Dodatkowo : 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml wody WYKONANIE:   blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej   blat biszkoptowy + nasączenie       ½ masy malinowej   tężejąca galaretka Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc na możliwie najniższą „ lodówkową” temperaturę 😊   Smacznego

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania