proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zakwas 100 g dojrzałego zakwasu żytniego 100 g wody 100 g mąki żytniej razowej Gotowe ciasto 740 g mąki pszennej typ 650 450 g wody 50 g oliwy z oliwek 10 g soli 150 g startego sera cheddar cały zakwas Wskazówki wykonania Zakwas. Wymieszać wszystkie składniki(...)zakwas, przykryć pojemnik i odstawić na 12 godzin w temperaturze około 21 ºC aby dojrzał. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto oprócz sera. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Po połączeniu się składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera. Dodać starty ser i wyrabiać ciasto do momentu równomiernego rozdystrybuowania sera
Chlebki.plRewelacyjnie smaczne a do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe z kokosem, bez pieczenia, to świetny deser dla wszystkich wielbicieli truskawek i kokosu. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. składniki na tortownicę 23 cm 180 g małych biszkoptów 500 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady(...)masie kokosowej układamy połówki truskawek jedna obok drugiej. Na truskawkach rozprowadzamy drugą warstwę masy kokosowej, a na masie układamy pozostałe biszkopty. Na biszkoptach rozsmarowujemy ostatnią część masy. Wierzch ciasta dekorujemy drugą warstwę truskawek. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na na całą noc. Artykuł Ciasto z truskawkami i kokosem bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaBardzo tanie,proste i szybkie do zrobienia ciasto-a do tego bardzo wilgotne i puszyste,możne zrobić z różnymi owocami u mnie dziś z truskawkami,ale super sprawdzą się również wiśnie,śliwki czy jabłka-polecam gorąco Składniki: ok. 300g truskawek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g(...)opak. cukru wanilinowego 2 duże jajka 100 ml oleju 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego! 2 łyżki soku z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem
Swojskie jedzonkoWielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy kremem. Dodam - mega łatwym kremem, bo cała robota to tylko zblendowanie daktyli z masłem orzechowym. Mazurki polałam gorzką czekoladą osłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Mazurek to jedno(...)obowiązkowych ciasto na świątecznej liście wypieków, obok sernika i babki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw. . SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej 100 g. mielonych migdałów kostka masła (200 g.) 2 łyżki cukru kokosowego 3 żółtka PRZYGOTOWANIE: na blat wysypuję mąkę, mielone migdały, posiekane masło, żółtka i cukier szybko zagniatam ciasto owijam folią
Upiecz sobie babeczkęMoże będę się powtarzać, ale przepisy Siostry Anastazji bardzo trafiają w mój gust. Nie inaczej jest też z tym ciastem! Wyszło przepyszne. Delikatny biszkopt, masa budyniowa oraz masa truskawkowa. Dokładnie tyle warstw potrzeba, by wyczarować ciasto, które zasmakuje, wydaje mi się, każdemu. Jedna jedyna uwaga – ze względu na maślaną masę, warto przygotować je sobie dzień przed planowanym poczęstunkiem(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka, rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe
Smaki Na TalerzuCiasto jogurtowe rozpoczyna u mnie sezon na truskawki Oczywiście jeśli nie macie możliwości kupić jeszcze świeżych owoców nie przejmujcie się ponieważ tutaj sprawdzą się również doskonale mrożone owoce Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 50 g oleju – 350 g truskawek świeżych(...)Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem i cukrem wnailinowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki* umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście. Przygotuj kruszonkę
I LOVE LIFEZapraszam na pyszną przekąskę. Frankfuterki od Duda owinięte ciastem francuskim super wyglądają i smakują. Polecam Składniki: 500 g frankfuterek parzonych 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sezam sól Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i tniemy na 1 cm paski. Bierzemy kiełbaskę i owijamy ją ciastem francuskim tak aby jeden koniec ciasta nachodził na drugi. Blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia i układamy na nim frankfuteki owinięte ciastem. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Potem posypujemy solą oraz sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego Przepis na 15 sztuk
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch(...)truskawek, mniej lub więcej w zależności od ich wielkości (tak aby przykryć ciasto) 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawimy do wystudzenia. Truskawki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż i układamy na wystudzonym biszkopcie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Domowy Smak Jedzeniainspiracje. Dzisiejszy quiche ze szparagami był tak pyszny, że zjadłam go w całości sama ;) Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje! Quiche ze szparagami Składniki: Ciasto: 175g mąki 90g zimnego masła szczypta soli Farsz: nieduży pęczek szparagów, najlepiej cienkich serek kremowy 2 jajka żółty ser 150ml śmietany sól, pieprz gałka muszkatołowa tymianek Jak zrobić quiche ze szparagami(...)Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone masło - utrzeć je palcami z mąką, aż będzie przypominało okruchy chleba. Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Przygotowanie farszu: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki
Codzienne Gotowaniemożna upiec na szybko, gdy dochodzi 20-ta? Miało być coś z rabarbarem, ale racuchy ze względu na wyrastanie ciasta nie wchodziły w grę. Wybór był też po części podyktowany zawartością lodówki: jajka, jogurt. Czyli muffinki;) Bazując na moim niezawodnym cieście jogurtowym, upiekłam najszybsze i najbardziej mięciutkie muffinki. Tradycyjnie, jak przy każdych muffinkach, potrzebna była jedynie miska i łyżka(...)mieszania ciasta, a całe przygotowania od momentu wyjęcia owej miski z szafki, do pierwszego kęsa, zajęła mi pół godziny. Ci, którzy śledzą moje relacje na instagramie , pewnie widzieli, jakie te muffinki były miękkie. Dlatego postanowiłam podzielić się przepisem i nawet jeszcze zdążyłam zrobić kilka zdjęć, wykorzystując dzienne światło. A wczoraj znów je upiekłam i pewnie upiekę jeszcze
Obiad gotowyPomysł na to pyszne ciasto mam od mojej siostruni Przepięknie się prezentuje i smakuje z tymi owocami. Dzięki Wykonanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli podczas mieszania dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Obroty miksera już muszą być wolniejsze. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce produkty(...)sypie i mieszać już bardzo delikatnie. Dno okrągłej formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Boki zostawić bez smarowania. Nagrzać piekarnik do 180 C, włożyć ciasto i piec 30-35 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Odstawić aż ostygnie. Przygotowanie ciasta biszkoptowego w thermomix nałożyć motylek, do naczynia miksującego dodać białka i szczyptę soli, ubić 3-4 minut, obroty
Kuchnia PokoleńBułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami przygotowałam z ciasta drożdżowego. Są one mięciutkie i puszyste, a dość słodkie ciasto oraz duża ilość rodzynek sprawia, że mogą konkurować z klasycznymi drożdżówkami z nadzieniem. Z podanej ilości składników można upiec 10 bułek . Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami Składniki: 400g mąki pszennej 350g zsiadłego mleka 130g cukru pudru 25g drożdży 50g masła(...)ciepłym miejscu do momentu, aż drożdże zaczną pracować (20-30 minut) - masło roztopić, ostudzić - po tym czasie dodać ekstrakt z wanilii oraz pozostałe zsiadłe mleko, wymieszać - ze składników wyrobić ciasto, dodając stopniowo stopione i ostudzone masło - ciasto powinno być lekko klejące - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ciasta - po tym czasie dodać rodzynki, krótko
Smakołyki Berenikiprzepis z gazetki „pieczenie jest proste”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka Owsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek Składniki: Ciasto: 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 140g miękkiego masła 120g płatków owsianych górskich 80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego) Krem: 120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu) 2 łyżki(...)łyżeczka cukru wanilinowego 170ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany Dodatkowo: około 300g truskawek, umytych i przepołowionych 1 galaretka truskawkowa posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Do blendera przekładamy płatki owsiane i krótko miksujemy, żeby tylko troszkę rozdrobnić płatki ( patrz FILM ). 2. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i rękoma zagniatamy ciasto. Zawijamy
Mała CukierenkaBardzo smaczne ciasto, które szczególnie mojemu M. przypadło do gustu. Początkowo miałam obawy co do masy, gdyż dawno już nie robiłam takiej na bazie masła i miałam wrażenie, że jest ono dosyć mocno wyczuwalne. Jak to jednak z takimi masami bywa na następny i jeszcze kolejny dzień smakowało dużo lepiej;) Jeśli szukacie ciasta na jakąś uroczystość, to myślę, że fajnie(...)się spisze, bo jest smaczne i wygląda niebanalnie. Należy jednak pamiętać, by przygotować go dzień wcześniej. Ciasto: 7 białek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki tortowej 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cytrynowy: 7 żółtek 7 łyżek cukru 2 kisiele cytrynowe 500 ml mleka 200 g masła Masa śmietanowa: 300 ml śmietany
Smaki Na Talerzupieczonymi burakami i fetą By Piotr 25 maja 2018 Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 250g masło - 150g sól - duża szczypta (ok. 1 łyżeczki) jajko - 1 Pieczone buraki: buraki - 2-3 sztuki oliwa - 2-3 łyżki sól, pieprz Nadzienie serek twarogowy - ok. 200g (typu(...)zależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów). Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tarta: Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, jajkiem i solą. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 20-30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy
Pogotujmy.pl