Kiedy wracam zmęczona po ciężkim dniu, nie mam głowy do ogromnego gotowania. Zbyt dużo garów do zmywania, zbyt mało czasu na kombinowanie. Książki chodzą ze mną wszędzie, nawet do kuchni, w ramach przypomnienia, że muszę minimalizować swoje pragnienia na dłuższe chwile w kuchennym raju. Jednak, pomimo takiego czasowego dyskomfortu, zawsze znajdę te kilka minut, inaczej nie byłabym sobą! Miałam więc
W kuchni Karmel-itkiroku się zaczyna - nie wiadomo jak się ubrać, aby nie popaść w zasadzkę choróbska. Cieknący nos, swędzące gardło, kichanie. Czyżby coś się już szykowało? Oby nie! Jednak w kuchni i też muszę się pojawić. Niee, nie poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka
W kuchni Karmel-itkiefektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao
W kuchni Karmel-itkijesteśmy bez wyrazu, zbyt słodkie, nudne i chaotyczne. "Cześć kochane!" wypowiedziane z wielką ironią bardzo mnie ugodziło. Może czytał inne blogi? Lecz z drugiej strony, jak inaczej pisać o kuchni? Przecież nie wierszem! Po konferencji i wszystkich przygodach, pojechaliśmy na kwatery. Część z nas dostała nocleg w hotelu, część niestety załatwiała sobie go na własną rękę, a niektórzy dojeżdżali samochodami
W kuchni Karmel-itkisię, że tematyka święta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię to, co dostarcza dreszczyku i mrozi w żyłach krew. Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody
W kuchni Karmel-itkiLeniwie podnoszę się z łóżka. W uśmiechem na twarzy uzmysławiam sobie, że w końcu mogę porządnie dziś wypocząć. Zakładam jakieś pierwsze lepsze łaszki i myka do kuchni. Hm, chyba sobie jednak nie odpocznę. Spoglądam przez okno.. Na podwórze właśnie jakieś znajome auto zajeżdża. Wybiegają dzieciaki,wysiadają dorośli. A za nimi drugi samochód. Gwar młodych niesie się po całej
W kuchni Karmel-itkiFacebooku zorganizowano konkurs BlogerChef. Postanowiłam, że i ja wezmę w nim udział, a co mi tam! Pierwszym wyzwaniem była kuchnia śródziemnomorska. Chętni blogerzy kulinarni musieli przyrządzić danie główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło
W kuchni Karmel-itkidzieci z niecierpliwością będą wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach. W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa
W kuchni Karmel-itkinieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka , jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek truskawek z mojego ogródka. Pierwsza myśl? Koktajl! Nieee.. Od razu sama sobie zaprzeczyłam. Szkoda
W kuchni Karmel-itkiczym? Nie mam pojęcia. Przeglądam stare zdjęcia. Wpatruję się w uśmiech jeden jedyny, niezapomniany. I w mój. Który niestety zgasł. Zgasło wszystko. Szukam po szafkach w kuchni jakiegoś poprawiacza nastroju. Nic tak wspaniale nie działa, jak czekolada, jak banany, kakao i bita śmietana. Nic więcej, zakasam rękawy. I relaksuję się, miksując, mieszając, przyglądając się, jak ciasto nabiera odpowiedniej
W kuchni Karmel-itkikręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski; inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz
W kuchni Karmel-itkiniej pudding. Lecz nie byle jaki! Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody
W kuchni Karmel-itkiuboższa od wykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniej smaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami) ok. 1 l bulionu (może być z 3 kostek rozołowych) 5 - 6 cebul średniej wielkości 1,5 szklanki białego wytrawnego wina 4 ząbki
W kuchni Karmel-itkizakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem i korzystam z dobrodziejstwa posiadania jeszcze owej, kochanej Babci
W kuchni Karmel-itkiruchu na ulicach mego miasta. Ludzie, objuczeni siatami, torbami z jedzeniem, prezentami, słodyczami... Ich widok, szczególnie w takich okolicznościach, wcale mnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku, baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sos tatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawa stołu
W kuchni Karmel-itki