kuchnia - 5425 przepisów (strona:55/362)

SMAŻONY CAMEMBERT Z SOSEM TZATZIKI. 201

Kiedy wracam zmęczona po ciężkim dniu, nie mam głowy do ogromnego gotowania. Zbyt dużo garów do zmywania, zbyt mało czasu na kombinowanie. Książki chodzą ze mną wszędzie, nawet do kuchni, w ramach przypomnienia, że muszę minimalizować swoje pragnienia na dłuższe chwile w kuchennym raju. Jednak, pomimo takiego czasowego dyskomfortu, zawsze znajdę te kilka minut, inaczej nie byłabym sobą! Miałam więc

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. 235

roku się zaczyna - nie wiadomo jak się ubrać, aby nie popaść w zasadzkę choróbska. Cieknący nos, swędzące gardło, kichanie. Czyżby coś się już szykowało? Oby nie! Jednak w kuchni i też muszę się pojawić. Niee, nie poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka

W kuchni Karmel-itki
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 225

efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao

W kuchni Karmel-itki
BFG 2012 - relacja. 246

jesteśmy bez wyrazu, zbyt słodkie, nudne i chaotyczne. "Cześć kochane!" wypowiedziane z wielką ironią bardzo mnie ugodziło. Może czytał inne blogi? Lecz z drugiej strony, jak inaczej pisać o kuchni? Przecież nie wierszem! Po konferencji i wszystkich przygodach, pojechaliśmy na kwatery. Część z nas dostała nocleg w hotelu, część niestety załatwiała sobie go na własną rękę, a niektórzy dojeżdżali samochodami

W kuchni Karmel-itki
Halloween, buuuu! PIERNIKOWE KRUCHE DUSZKI. 226

się, że tematyka święta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię to, co dostarcza dreszczyku i mrozi w żyłach krew. Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni.   PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody

W kuchni Karmel-itki
Niedzielny obiad rodzinny. BIODRÓWKA PIECZONA. 261

Leniwie podnoszę się z łóżka. W uśmiechem na twarzy uzmysławiam sobie, że w końcu mogę porządnie dziś wypocząć. Zakładam jakieś pierwsze lepsze łaszki i myka do kuchni. Hm, chyba sobie jednak nie odpocznę. Spoglądam przez okno.. Na podwórze właśnie jakieś znajome auto zajeżdża. Wybiegają dzieciaki,wysiadają dorośli. A za nimi drugi samochód.  Gwar młodych niesie się po całej

W kuchni Karmel-itki
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 234

Facebooku zorganizowano konkurs BlogerChef. Postanowiłam, że i ja wezmę w nim udział, a co mi tam! Pierwszym wyzwaniem była kuchnia śródziemnomorska. Chętni blogerzy kulinarni musieli przyrządzić danie główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 269

dzieci z niecierpliwością będą wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach.   W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru.  Niczym góra lodowa

W kuchni Karmel-itki
Brytyjska kruszonka. CRUMBLE TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 242

nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka  z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka , jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek truskawek z mojego ogródka. Pierwsza myśl? Koktajl! Nieee.. Od razu sama sobie zaprzeczyłam. Szkoda

W kuchni Karmel-itki
Słodkie ukojenie. BANANOWY MURZYNEK a'la BROWNIE. 250

czym? Nie mam pojęcia. Przeglądam stare zdjęcia. Wpatruję się w uśmiech jeden jedyny, niezapomniany. I w mój. Który niestety zgasł.  Zgasło wszystko.  Szukam po szafkach w kuchni jakiegoś poprawiacza nastroju. Nic tak wspaniale nie działa, jak czekolada, jak banany, kakao i bita śmietana. Nic więcej, zakasam rękawy. I relaksuję się, miksując, mieszając, przyglądając się, jak ciasto nabiera odpowiedniej

W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 249

kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis autorski;  inspiracja:kuchnia meksykańska;/ 4 porcje czas przygotowania: 30 minut  (plus przygotowanie papryki: ok. 40 minut) 5 czerwonych dużych papryk 500ml bulionu warzywnego 2 papryczki chili 2 puszki pomidorów bez skóry wraz

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 165

niej pudding. Lecz nie byle jaki! Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 209

uboższa od wykwintnych zup cebulowych, jakie do tej pory podziwiałam u innych. Co nie znaczy, że mniej smaczna! I wino jest, i lubczyk, i aromatyczny bulion... ZUPA CEBULOWA. (inspiracje: kuchnia Biedronki; podaję od razu z moimi modyfikacjami) ok. 1 l bulionu (może być z 3 kostek rozołowych) 5 - 6 cebul średniej wielkości 1,5 szklanki białego wytrawnego wina 4 ząbki

W kuchni Karmel-itki
ŻUR WIELKANOCNY. 275

zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowych kolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni. Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam, żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasem i korzystam z dobrodziejstwa posiadania jeszcze owej, kochanej Babci

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 257

ruchu na ulicach mego miasta. Ludzie, objuczeni siatami, torbami z jedzeniem, prezentami, słodyczami... Ich widok, szczególnie w takich okolicznościach, wcale mnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku, baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sos tatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawa stołu

W kuchni Karmel-itki