Wpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko przypraw charakterystycznych dla tych regionów ale i tłuszczu jaki jest tam używany . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super wykwintnych. U mnie sezon na rekina zaczynam najprostszą wersją tj. smażonym z marynaty cytrusowej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar
Buniabaje w kuchnikawałek polędwicy został w lodówce. Pomyślałam , że co prawda jest za chudy na mielone ale jak dodam kawałek słoninki to coś z tego będzie. A zaplanowałam coś z kuchni bałkańskiej ( w każdym razie podobne)- cevapcici. Z jednym zastrzeżeniem w oryginalnym cevapcici nie ma wieprzowiny ( bo jest w krajach islamskich nie uznawana), ale jakoś musiałam ,, natłuścić " polędwicę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniposzło. Rozpoczynam rekonwalescencję. To znaczy antybiotyk i reszta leków jeszcze w użytku , ale już wstałam. Pewnie w ciągu dnia będzie to tak , że trochę pochodzę ( może nawet zajrzę do kuchni ) , a potem sprawdzę czy mnie nie ma na tapczanie. Spróbuję wspomóc Mamę w gotowaniu bo wypadało by zacząć jadać w miarę normalnie a nie tylko pić bulion. Zapału mam pełno
Buniabaje w kuchnimijającym tygodniu otrzymałam od firmy ZIOŁOWY ZAKĄTEK paczuszkę z produktami do przetestowania , wykorzystania ich w mojej kuchni. Chciałabym więc napisać kilka słów o samej firmie : Nasze Gospodarstwo znajduje się w jednym z najczystszych miejsc Polski, w sercu Podlasia. Otulone jest pięknym lasem i posiada swoisty mikroklimat. Życie w Zakątku toczy się wokół tematyki zielarskiej. Kultywujemy stare tradycje i obrzędy zielarskie(...)stawiamy także na nowoczesne wykorzystanie ziół – w kuchni i w medycynie. Chlubą naszego Gospodarstwa jest Podlaski Ogród Ziołowy, który w czerwcu 2011 r. otrzymał oficjalnie status ogrodu botanicznego. Na 15 hektarach uprawiamy ponad 700 gatunków roślin, posiadamy największą w Polsce kolekcję roślin leczniczych i aromatycznych. Przy gospodarstwie funkcjonuje znana i ceniona na krajowym i zagranicznych rynkach firma Dary Natury, produkująca
Magiczne Życie MartyDzisiaj parę wspomnień z wakacji. Z kuchni mojej mamy. Będzie w fotografiach. Nie mam konkretnych przepisów,ale na pewno się o nie postaram. Już powoli zaczynam weekend. Jutro wybieramy się na imprezę i w przyszły tydzień na Jarmark. Będzie na pewno relacja z tych dwóch imprez. A teraz zapraszam jeszcze raz do Gdyni. Ogórki się kiszą Przetwory - buraki
Magiczne Życie Martyzachęca. Do tego słodka babeczka która kusi na obrazku. Jedak ja czuję sztuczny zapach waniliowy. I po zapaleniu jest mdły. Nie dla mnie, choć może bardziej sprawdziłby się w kuchni. Spiced Orange to zapach soczystych i słodkich pomarańczy przyprawionych aromatycznym imbirem i korzennymi goździkami. Spiced Orange Ja co roku wbijam goździki w pomarańcze, bo uwielbiam
Magiczne Życie MartySPICE Zapach domowej spiżarni pełnej słodkich pomarańczy, świeżego imbiru, cynamonu i aromatycznych goździków. Ten intensywny i korzenny aromat dodaje ciepła i energii szarym, deszczowym dniom. Takie zapachy w kuchni to ja uwielbiam. Cała ta mieszanka bardzo przypadła mi do gustu. Lubię korzenne zapachy gdy za oknem zimno i pada deszcz
Magiczne Życie MartyPiec w 180 stopniach przez 20 minut. Moje bułeczki trochę popękały, ale smak wynagradza wygląd! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam go w mojej kuchni jak najwięcej i jak najczęściej
Magiczne Życie MartyWitajcie! Kuchnia włoska coraz częściej gości u nas, szczerze, to się chyba w niej zakochałam! Coraz częściej sięgam po książki z taką tematyką i to nie tylko typowo kulinarne, prozę o Włoszech też chętnie czytam ;-) Dzisiaj kolejny pomysł na obiad inspirowany tą kuchnią - pyszne spaghetti z dodatkiem pomidorów i bakłażana (tak, ostatnio się zakochałam w tym warzywie!), pyszne, aromatyczne danie(...)które musicie wypróbować! Zapraszam! Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzdjęć z tego roku, teraz pora na 12 najchętniej odwiedzanych przepisów. Jak zauważycie na liście znajdują się same klasyczne pozycje, zatem wnioskuję, że wielu z Was zdecydowanie woli taką kuchnię. Jednak to nie przeszkodzi mi w kolejnych eksperymentach kulinarnych :-). W tym roku opublikowałam ponad 200 postów na blogu. Przepisy, relacje z licznych wydarzeń, warsztatów, spotkań, kilka recenzji restauracji. Czego chciałabym(...)sobie życzyć na kolejny 2014 rok? Oczywiście kolejnych smakowitych dań, które wyjdą spod moich rąk, które będę mogła Wam z czystym sercem polecić. Kolejnych spotkań z blogerami, szefami kuchni, z każdą osobą, która jest zafascynowana kulinariami. Zdrowia, szczęścia, pomyślności :-) A Wam kochani Czytelnicy życzę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie
Pora coś zjeśćZnowu mielone? O nie, nie ma mowy! Ale... z drugiej strony... Dobrze, niech będą. Tylko,że odmienione. Zdrowsze! Potrzeba matką wynalazków. Tak samo jest w kuchni. Potrzeba zmian i urozmaicania daje nowe, zaskakujące dania. I potrafi odmienić coś tradycyjnego. W coś innego, także pysznego. ZDROWE KOTLETY MIELONE. Z PIEKARNIKA. (przepis autorski;) 500g chudego mięsa mielonego 1/2 szklanki otrąb pszennych
W kuchni Karmel-itkikłapiących kapciach wchodzę do kuchni. Wschodzące słońce oświetla swym rześkim blaskiem całe pomieszczenie. Rozglądam się po nim skwapliwie, ciesząc się z promieni. Skradam się do lodówki. Delikatnie uchylam wrota do chłodnej otchłani. Przyglądam się uważnie. Chwytam jedną rzecz, drugą... RZODKIEWKOWY SEREK Z PIEPRZEM. (autorski;) 300g twarożku kanapkowego 6 dużych rzodkiewek szczypta soli pieprz (sporo pieprzu) Rzodkiewki pokroiłam w niechlujną kostkę
W kuchni Karmel-itki