konfitura - 2028 przepisów (strona:14/136)

Ciasto kruche przekładane 164

Zadanie miałam trochę utrudnione, ponieważ wiedziałam tylko, że ciasto składa się z części kruchej, piany z białek, dżemu lub konfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku(...)ogólnie jestem zadowolona :) Składniki: 360 gramów mąki pszennej 3 jajka 170 gramów margaryny Kasi 1/2 paczki proszku do pieczenia 130 gramów cukru pudru 1/2 słoiczka konfitury jagodowej 3 białka 1/2 szklanki cukru Zarabiamy mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną Dodajemy 3 jajka, cukier puder i zagniatamy. Ciasto ma być mokre Wkładamy do lodówki na godzinę Następnie dzielimy ciasto

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Konfitura z jagód 271

mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.Czas przygotowania: 1,5 hSkładni na 400 ml konfituryKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg świeżych jagód150 g cukru kryształPRZYGOTOWANIE:Jagody myjemy i osuszamy.Owce przekładamy  do garnka i dodajemy  150 g cukru.Wstawiamy(...)mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się owoców.Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 50 min. musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić

kulinarnyJa
Pani Walewska (Pychotka) 1808

placków przełożonych kremem budyniowo-maślanym. :) Diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek, bezy oraz posypki z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Teraz gdy wszystko jest jasne można przystąpić do pieczenia. :) Przepis poniżej. Ciasto jest bardzo podzielne(...)krupczatka) 200 g margaryny lub masła (użyłam Kasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 nakrętka ekstraktu waniliowego dodatkowo do posmarowania ciasta: konfitura z czarnych porzeczek (ok. 240 g) Beza 6 białek 1,5 szkl. cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: orzechy włoskie lub płatki migdałów Krem budyniowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 183

przez przypadek. W jednym ze sklepów była gotowa marmolada z pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam podkręcić ten smak. I oto jest – konfitura z pomidorów, z chili i kolendrą. Fantastyczny dodatek do wędlin i mięs, ale także ciast. Zakochacie się w tym smaku. Niektórzy zrezygnowali dla niej z ketchupu ;)   Składniki(...)cytryny i sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-45 minut. Pomidory powinny rozpadać się na mniejsze kawałki (możecie je zmiksować, ale to już nie będzie konfitura, tylko marmolada). Dodajemy cukier żelujący i gotujemy kilka minut na większym ogniu (powinno „bulgotać”) cały czas mieszając. Konfitura powinna po dodaniu cukru zacząć mocno gęstnieć. Możecie to sprawdzić

Pociąg Do Kuchni
Konfitura z rabarbaru 171

Rabarbar jest pyszny ale niestety bardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie konfitury z rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna konfitura będzie rewelacyjna do przełamania słodkich mas w tortach lub ciastach, jak również będzie idealna do puddingu z chleba. Składniki: 2 kg rabarbaru ok. 800 g cukru cynamon do smaku opcjonalnie kardamon Wykonanie: Rabarbar(...)obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików. Zakrętki również muszą być suche. Ja susze słoiki w piekarniku. Wkładam mokre słoiki do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 100 o C. Gdy piekarnik nagrzeje się

Mama Gotuje
Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą 234

Urocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser.  Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki(...)Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  łyżka kakao  ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej

Słodka Strona
CIASTO Z RÓŻĄ 248

ciasto a tort. Chociaż tort kojarzy mi się ze specjalnymi okazjami urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ krem jest połączony z konfiturą różaną , płatki z konfitury zanurzone w kremie  w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli). Do tego biszkopt nasączony ponczem z cytrynówki(...)Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta

RAROSSA
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 178

proste, jeśli dobrze i miło zacznę dzień, rzadko potem mam zły humor. A nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie. Dlatego dzisiaj zachęcam Was do przygotowania, bardzo prostej konfitury ze śliwek - renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce, toście(...)też naleśniku z tą konfiturą ;-) SKŁADNIKI: - 2 kg dojrzałych i fioletowych renklod - 70 g ciemnych mirabelek  - 850 g cukru (możesz użyć pół na pół z brązowym) - 1/2 laski wanilii - 2 gwizdki anyżu - 2 ziarenka kardamonu - otarta kora cynamonu (bądź cynamon w proszku - kup taki bez mąki w składzie) Wykonanie: Śliwki umyj i wydryluj. Na dużej patelni, o grubym dnie

SMYKWKUCHNI
Torcik wiśniowo-czekoladowy 234

Mocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe  (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie.  Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie) 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier

Kuchcik gotuje
Drożdżówka z rabarbarem i różą 196

ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt lubię kwaśny smak. Do tej pory dosładzałam rabarbar truskawkami, tym razem jednak postanowiłam zestawić go z konfiturą różaną, której jestem wielką fanką. Efekt końcowy powala na kolana, oba smaki cudownie się uzupełniają, słodycz konfitury w cudowny sposób przełamuje kwaskowatość rabarbaru i jak na różę przystało, dodaje mu powabu(...)Składniki (na blachę o wymiarach 35x25 cm): 1/2 kilograma rabarbaru 1/2 lub 3/4 słoiczka konfitury różanej  1/2 kilograma mąki 30 gramów świeżych drożdży 80 gramów cukru 150 ml mleka 3,2 % 100 gramów masła 82 % 2 jajka 15 gramów cukru waniliowego szczypta soli Składniki na kruszonkę: 200 gramów mąki 100 gramów masła 82 % 100 gramów cukru 15 gramów cukru

Garniec Magalie
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 239

Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na wypróbowanie kilku nowych przepisów, z pączkami, oponkami, faworkami w roli głównej. Na pierwszy ogień poszły mini pączki z masłem orzechowym i konfiturą. Są szybkie w przygotowaniu i niebywale pyszne. Konieczny must bake karnawału. Obtoczone w cukrze zyskują na wyglądzie i smaku. Na drugi dzień smakują równie pysznie i świeżo jak w pierwszy(...)części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła, im mniejszy obwód tym lepiej. Nakładamy na połowę wyciętych kół po pół łyżeczki masła orzechowego i konfitury. Boki smarujemy białkiem i przykrywamy drugą połową. Dociskamy boki by się skleiły, po czym delikatnie dłońmi nadajemy im bardziej okrągły kształt. Pączki smażymy w rozgrzanym oleju, około 1 minuty z każdej

Made By Mom And Son
Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 187

moje ulubione: czerwone. Są nieco słodsze, ale przede wszystkim chodzi o ich niemal krwawą, niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je!  Przepis podpatrzyłam u Małgosi , i nie zawiodłam się. Konfitura pachnie obłędnie, a dodatkowo na końcu języka zostawia odrobinę pieprznego smaku. Coś wspaniałego! Moje pomarańcze, niestety, były słabo czerwone, ale jeśli znajdziecie prawdziwie krwiste, Wasze konfitury będą czarowały kolorem. A jeśli(...)możecie znaleźć akurat tej odmiany, zróbcie ze zwykłych. Też będzie pysznie! Konfitura z czerwonych pomarańczy z różowym pieprzem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka różowego pieprzu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik z pigwowcem 320

Delikatny biszkopt przełożony masą budyniową z jabłkami i konfiturą pigwową. Tort jabłkowy nie jest za słodki, orzeźwiający, dlatego na wierzchu korona z bezy, która osładza całość. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA JABŁKOWA: 1kg jabłek słodkich 1/2 szklanki konfitury z pigwowca 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki cynamonu KREM(...)PIGWOWCA: 1 szklanka konfitury z pigwowca 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 330g śmietanki 30% BEZA: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu winnego BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych

https:KKuchniaMniam
Konfitura z jarzębiny. 182

jesienią czy też późnym latem  i włożyć do zamrażarki na 1-2 dni. Znalazłam też inny sposób na pozbycie się goryczki a mianowicie jeśli w planach mamy konfiturę wtedy owoce gotujemy kilka razy po kilkanaście  minut. Tzn, jeśli owoce się zagotują odstawiamy z ognia na kilkanaście minut i czynność tą powtarzamy. Ja konfiturę zrobiłąm po raz pierwszy(...)jednogłośnie stwierdziły ze taki posmak goryczki już niestety zostanie. Ale wiem, ze nie wszystkim to przeszkadza. Niektórzy właśnie za tę goryczkę cenią sobie takie przetwory. A więc zapraszam na konfiturę z jarzębiny. Składniki; 1 kg owoców jarzębiny syrop; 1,5 kg cukru kryształu 1,5 szkl. wody Przygotowanie; Zebrane jeszcze nie przemrożone owoce należy oddzielić od kiści. Następnie należy

Radość kipiąca uśmiechem.