Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek): 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka konfitury morelowej 1,5 łyżeczki żelatyny cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy mikserem do połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy(...)wykrawać ciasteczka, a w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut). 3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: Ala piecze
Kuchnia domowa AniKonfitura z cebuli. Robiłam ją już kiedyś, potem na długi czas zapomniałam o jej istnieniu. Przypomniałam sobie na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, gdzie podobną cebulę robiliśmy. A później była wizyta w Lidzbarku Warmińskim i tam konfitura z cebuli z dodatkiem rodzynek, lekko ciepła, była dodatkiem do mięsa. I było pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć(...)cebulę, smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać pozostałe składniki i smażyć cebulę na małym ogniu, tak długo aż osiągnie konsystencję gęstych konfitur i będzie miała głęboki, brązowo - czerwony kolor. Zajęło mi to ok 40 minut. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, i po ostygnięciu trzymać w lodówce
Stare Garymaki tortowej125 g margaryny250 g cukru2 jajka3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika1 szklanka mleka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki orzechówpół szklanki rodzynek5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa)1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczygorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewęgarść orzechów włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą(...)Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą
Bon Appetit MałgorzatyPrzygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła do smażeniaCebulę(...)tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny. Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :) konfitura z czerwonej cebuli
Bon Appetit Małgorzatyorzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura(...)dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
Smakowity Blog KulinarnyKonfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie.Składniki:500 g czerwonej cebuli500 g cukru100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon(...)ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniemy żądaną gęstość. Przechowywać w lodówce w słoiku lub pasteryzować i umieścić w domowej spiżarni. Cukier zawarty w konfiturze po tygodniu/dwóch ulega krystalizacji; wtedy należy ją nieco podgrzać przed podaniem.Jeżeli chcecie otrzymać bardziej wytrawną konfiturę, to dodajcie o połowę mniej cukru
Food SquareWyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących. Owoce po rozgotowaniu można przetrzeć przez sito. Uzyskamy wówczas aksamitną konsystencję, ale jednocześnie pozbędziemy się dużej ilości cennych składników zawartych w skórkach, więc coś za coś. Jedyny mankament tych konfitur to przygotowania
SzczyptaSmaQgotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże(...)Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku, Przygotowanie:Mule odsączyć w cedzaku z wody
SzczyptaSmaQletniej wody jedno żółtko sezam Pieczona polędwiczka wieprzowa: 600 gram polędwiczki wieprzowej 3 łyżki musztardy dijon 1 ząbek czosnku garść świeżego rozmarynu 2 łyżki białego, wytrawnego wina sól pieprz Konfitura cebulowa: 3 duże cebule łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki białego, wytrawnego wina szczypta soli łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 50 gram parmezanu, startego na drobnych(...)kładziemy rukolę i pokrojone w plastry pomidory rzymskie. Na to kładziemy pokrojone plastry polędwiczki wieprzowej (u mnie po dwa plastry), posmarowane musztardą. Całość posypujemy startym parmezanem. Dodajemy po łyżce konfitury cebulowej, kładziemy pokrojonego w plastry ogórka i zamykamy kanapkę. Gotowe
Mango PapajaBaba puchowa obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatność .Staropolski przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej pomarańczowej konfitury. Z braku takowej ,stosujemy dżem pomarańczowy. Składniki. 50dag mąki pszennej 2 szkl.mleka 70g drożdży 10 żółtek 150g cukru pudru 150g masła 100g rodzynek 25 ml rumu białego 200g konfitury pomarańczowej Wykonanie. 25 dag maki sparzyć(...)przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min. Zimną babę przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować konfiturą. Babkę złożyć i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi
Kulinarny karnet Christopherakromki, smarujemy rozkrojonym czosnkiem i podsmażamy z kapką oliwy na patelni grillowej. Na talerzu układamy sałaty, obrane i pokrojone w paseczki awokado, ciepłe kawałki kurczaka oraz podgrzaną konfiturę z cebuli. Możemy delikatnie skropić olejem lnianym. Podajemy z bagietką. Smacznego
Kolizje Smakówćwiartki. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Owoce wymieszać, delikatnie zmiksować blenderem. Dodać cukier żelujący oraz nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 25minut. Konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki około 3 minut
Z miłości do słodkościOstatnia już w tym roku konfitura z truskawek. Trochę spóźniona, ale przyda się na przyszły rok:) Rewelacyjne połączenie rabarbaru, truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 1/2 kg rabarbaru, 1,20kg cukru, pomarańcza. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić
Z miłości do słodkościPrzetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego. Przygotowanie Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić
Z miłości do słodkościkilka godzin. Można też do następnego dnia. Znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy prawie godzinę aż truskawki zaczną się rozpadać a sok powoli zgestnieje. Konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostygnięcia
prawdziwe jedzenie