konfitura - 2028 przepisów (strona:8/136)

Ciasteczka z konfiturą morelową 196

Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek): 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka konfitury morelowej 1,5 łyżeczki żelatyny cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy mikserem do połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy(...)wykrawać ciasteczka, a  w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut). 3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: Ala piecze

Kuchnia domowa Ani
Konfitura cebulowa z Porto 179

Konfitura z cebuli. Robiłam ją już kiedyś, potem na długi czas zapomniałam o jej istnieniu. Przypomniałam sobie na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, gdzie podobną cebulę robiliśmy. A później była wizyta w Lidzbarku Warmińskim i tam konfitura z cebuli z dodatkiem rodzynek, lekko ciepła, była dodatkiem do mięsa. I było pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć(...)cebulę, smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać pozostałe składniki i smażyć  cebulę na małym ogniu, tak długo aż osiągnie konsystencję gęstych konfitur i będzie miała głęboki, brązowo - czerwony kolor. Zajęło mi to ok 40 minut. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, i po ostygnięciu trzymać w lodówce

Stare Gary
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 152

maki tortowej125 g margaryny250 g cukru2 jajka3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika1 szklanka mleka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki orzechówpół szklanki rodzynek5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa)1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczygorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewęgarść orzechów włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą(...)Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z czerwonej cebuli 150

Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła do smażeniaCebulę(...)tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny. Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :) konfitura z czerwonej cebuli

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 155

orzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura(...)dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Smakowity Blog Kulinarny
Konfitura z czerwonej cebuli 103

Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie.Składniki:500 g czerwonej cebuli500 g cukru100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon(...)ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniemy żądaną gęstość. Przechowywać w lodówce w słoiku lub pasteryzować i umieścić w domowej spiżarni. Cukier zawarty w konfiturze po tygodniu/dwóch ulega krystalizacji; wtedy należy ją nieco podgrzać przed podaniem.Jeżeli chcecie otrzymać bardziej wytrawną konfiturę, to dodajcie o połowę mniej cukru

Food Square
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 186

Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących. Owoce po rozgotowaniu można przetrzeć przez sito. Uzyskamy wówczas  aksamitną konsystencję, ale jednocześnie pozbędziemy się dużej ilości cennych składników zawartych w skórkach, więc coś za coś. Jedyny mankament tych konfitur to przygotowania

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 161

gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże(...)Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4   Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku,      Przygotowanie:Mule odsączyć w cedzaku z wody

SzczyptaSmaQ
Razowe bajgle z pieczoną polędwicą wieprzową, konfiturą cebulową oraz parmezanem 183

letniej wody jedno żółtko sezam Pieczona polędwiczka wieprzowa: 600 gram polędwiczki wieprzowej 3 łyżki musztardy dijon 1 ząbek czosnku garść świeżego rozmarynu 2 łyżki białego, wytrawnego wina sól pieprz Konfitura cebulowa: 3 duże cebule łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki białego, wytrawnego wina szczypta soli łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 50 gram parmezanu, startego na drobnych(...)kładziemy rukolę i pokrojone w plastry pomidory rzymskie. Na to kładziemy pokrojone plastry polędwiczki wieprzowej (u mnie po dwa plastry), posmarowane musztardą. Całość posypujemy startym parmezanem. Dodajemy po łyżce konfitury cebulowej, kładziemy pokrojonego w plastry ogórka i zamykamy kanapkę. Gotowe

Mango Papaja
Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. 144

Baba puchowa obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatność .Staropolski przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej pomarańczowej konfitury. Z braku takowej ,stosujemy dżem pomarańczowy.   Składniki. 50dag mąki pszennej 2 szkl.mleka 70g drożdży 10 żółtek 150g cukru pudru 150g masła 100g rodzynek 25 ml rumu białego 200g konfitury pomarańczowej Wykonanie. 25 dag maki sparzyć(...)przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min. Zimną babę przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować konfiturą. Babkę złożyć i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 360

kromki, smarujemy rozkrojonym czosnkiem i podsmażamy z kapką oliwy na patelni grillowej.  Na talerzu układamy sałaty, obrane i pokrojone w paseczki awokado, ciepłe kawałki kurczaka oraz podgrzaną konfiturę z cebuli. Możemy delikatnie skropić olejem lnianym. Podajemy z bagietką. Smacznego

Kolizje Smaków
Konfitura bananowo-truskawkowa 161

ćwiartki. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Owoce wymieszać, delikatnie zmiksować blenderem. Dodać cukier żelujący oraz nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 25minut. Konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki około 3 minut

Z miłości do słodkości
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa 104

Ostatnia już w tym roku konfitura z truskawek. Trochę spóźniona, ale przyda się na przyszły rok:) Rewelacyjne połączenie rabarbaru, truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 1/2 kg rabarbaru, 1,20kg cukru, pomarańcza. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić

Z miłości do słodkości
Konfitura z czerwonej porzeczki 180

Przetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić

Z miłości do słodkości
Konfitura z truskawek 152

kilka godzin.  Można też do następnego dnia. Znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy prawie godzinę aż truskawki zaczną się rozpadać a sok powoli zgestnieje. Konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostygnięcia

prawdziwe jedzenie