konfitura - 2028 przepisów (strona:11/136)

Konfitura z jabłek 138

Zawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam

Anioły w kuchni
Jabłka zapiekane z jaglanką, konfiturą żurawinową i orzechami w karmelu 139

  Słodkie, pyszne, ciepłe. Kocham takie leniwe poranki z cudownym śniadaniem. Najlepiej prosto do łóżka...   Składniki: 4 średnie jabłka 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na

Mango Papaja
Konfitura z mirabelek 216

Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Konfitura truskawkowa z wanilią 161

Konfitura truskawkowa z wanilią to moja propozycja na wykorzystanie pachnących, słodkich truskawek. Nie może ich zabraknąć pośród domowych przetworów. Każdego roku przygotowuję po kilka słoiczków wszelakich przetworów z różnych owoców. A sezon na truskawki powoli się kończy, więc to jest ostatni gwizdek aby z nich coś zrobić. Konfitura truskawkowa wyszła boska, dodatkowo pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ(...)cytryny, który ma właściwości żelujące. Taka domowa słodka konfitura jest idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Składniki na 3 słoiczki po 250 ml i ciut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czekowiśnia! konfitura wiśniowa z kakao. 203

dżem. Robiliście kiedyś z dodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :) Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś sama(...)powstała ta konfitura. Obawiałam się, że nie będzie słodka, bo w jednym z przepisów, które znalazłam na 1 kg wiśni było 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoców użyłam go 800g, jednak dżem jest słodki. I pyszny! :) CZEKOWIŚNIA (Z WANILIĄ) KONFITURA WIŚNIOWA Z KAKAO przepis autorski // 4 słoiczki po 200ml i 2 słoiczki po 300ml

chili & sugar
Recenzja #.13 - konfitura eko leśna jagoda (luks pomada) 94

mówi producent : Ekologiczne słodkie jagody połączyliśmy z wytrawną i intensywną aronią, w efekcie powstała wyśmienita konfitura o bogatym bukiecie, delikatnej konsystencji, pachnąca leśnymi jagodami. Łyżeczka tej konfitury to tylko 10 Kcal! Do jej przygotowania wykorzystaliśmy 125 g owoców na 100 g gotowej konfitury. Skład : jagoda ekologiczna (66%), aronia ekologiczna (17%), cukier trzcinowy ekologiczny (16%), pektyna (substancja zagęszczająca) Wartości(...)odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,0g WĘGLOWODANY - 27,0g BIAŁKO - 1,0g Moja opinia : Jestem zupełnie oczarowana smakiem tej konfitury. Co prawda na początku wydała mi się nieco za słodka (preferuję lekko kwaskowate dżemy), ale zaczęłam łączyć ją z mniej słodkimi produktami i wtedy smaki uzupełniały się idealnie. Konfitura zawiera mnóstwo kawałków owoców, właściwie składa się głównie z nich

breakfast of dreams
Konfitura z borówki brusznicy 187

które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do mięsa lub deserów borówka robi wrażenie. Konfiturę z borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa konfitura , mniej cukru więcej owoców… Smażenie konfitury wymaga wprawy, ale gotowa konfitura jest gęsta i pełna owoców, które zachowują swoją konsystencję. Czym(...)się różni konfitura od dżemu? Po prostu do dżemu dodaje się wody, choć ja muszę przyznać, że przyrządzając dżemy z owoców jagodowych nigdy nie dodaję wody. Jeśli przyrządzam dżem z jabłek, gruszek lub ze śliwek to na ogół dodaję odrobinę wody. Natomiast nigdy nie gotuję dżemu czy konfitury według proporcji 1:1, bo taki dżem jest po prosru dla mnie

codojedzenia
Konfitura truskawkowa (dwie wersje) 189

razem konfitura truskawkowa według przepisu mojej mamy oraz druga wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie. Wersja pierwsza ma tą zaletę, ze robi się ją naprawdę szybko, druga natomiast ma bardziej intensywny truskawkowy smak. Obie wersje są rewelacyjne. Dzięki galaretce konfitura ma ciekawą konsystencję, jest słodka i bardzo truskawkowa. Wersja 1 Składniki: 1 kg truskawek ok ¼ szklanki cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)szypułki i przełożyć je do dużego garnka. Zagotować. Truskawki gotować przez około 5 minut żeby truskawki zmiękły. Następnie jeśli chcemy można je zmiksować blenderem. Dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu

Mama Gotuje
Domowa konfitura wiśniowa 169

Każdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich przetworów: konfiturę truskawkową i dżem poziomkowy . Ta dzisiejsza konfitura to trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa. Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu(...)naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru) zagotowałam i zostawiłam na noc, na drugi dzień dosypałam 500 g cukru żelującego 3:1, zamieszałam i zostawiłam na godzinę, następnie konfiturę doprowadziłam do wrzenia i gotowałam ją ciągle

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z truskawek 155

Sezon na truskawki powoli się kończy. To najlepsza pora, aby przygotować drobne zapasy na zimę. Na początek postanowiłem przygotować konfiturę z truskawek. Wyszła boska. Nie za słodka, w sam raz. Truskawki same w sobie były bardzo słodkie. Proporcje cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim(...)naturalnym zagęszczaczem do konfitury był sok z cytryny wraz z jej miąższem. Czytałem, że pektyny zawarte w cytrynie mają właściwości żelujące (wiążące).  Chciałbym zachęcić Was do przygotowywania własnoręcznych konfitur. Po pierwsze, wiemy co jemy. Po drugie możemy obdarować najbliższych słodkim podarunkiem. A... i nie ma nic bardziej przyjemnego, jak w mroźny wieczór powędrować do spiżarni i wrócić

kulinarnyJa
Sezon na przetwory 268

słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa(...)śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa

Kulinarne przygody Gatity