Sezon przetwórczy w pełni ! Dzisiaj pora na konfiturę gruszkową z wyczuwalną nutką wanilii. To moja pierwsza konfitura gruszkowa, jeśli nie lubicie zbyt słodkich przetworów odejmijcie trochę cukru. Ja następnym razem dam go troszkę mniej. Natomiast gruszki tak mi posmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz(...)wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem
Kulinarne przygody GatityOstatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz(...)przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru
Kulinarne przygody GatityKiedy znalazłam ten przepis na blogu www.dżemsdżus.blogspot.com , wiedziałam, ze muszę popróbować zrobić tę konfiturę. I jest to najdroższa konfitura jaką robiłam do tej pory :) Z kilograma wiśni wyszedł mi jeden słoiczek konfitur i takie ciut na spróbowanie. A, że konfitura przesmaczna, to ten dodatek zniknął w szybkim tempie. Dlatego, jeśli już ktoś jeszcze podejmie dzieło przyrządzenia konfitur radzę
Proste PotrawySkładniki na konfiturę : 2 kg pigwy 2 kg cukru Przygotowanie konfitury : Owoce dokładnie umyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki Pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych i zalać wodą w takiej ilości by owoce były zanurzone w wodzie ( obierzyny i nasiona zachować na galaretkę ) Gotować na małym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną - u mnie było to bardzo(...)zestawić z ognia na 10 min. Jeszcze 3 - krotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać na 10 min Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste. Wystudzoną konfiturę przełożyć do idealnie czystych słoiczków i zamknąć. Moja konfitura nie do końca była gęsta :( Przygotowanie galaretki : Do wody którą pozostawiliśmy z obgotowywania pigwy dokładamy obierzyny i gniazda nasienne- gotujemy
Proste PotrawyUwielbiam ciasteczka. Zwłaszcza takie kruche, maślane, przełożone konfiturą. Jednym trzeba poświecić więcej czasu innym mniej. Te zdecydowanie należą do tych mniej wymagających, co mnie bardzo ucieszyło. Zacznę od tego, że wyglądają uroczo. Są kruchutkie z chrupiącą bezą a przełożone konfiturą z czarnej porzeczki sprawiają wrażenie obłędnych. Musiałam chować przed moim małym pomocnikiem, gdyby mógł zjadłby wszytskie. A zabawa razem zanim(...)wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na około 40 sztuk: 2 jajka 185 g masła 250 g mąki pszennej 30 g cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również
Made By Mom And SonKolejny przepis przygotowany podczas warsztatów Akademii Smaku Siemens . Pyszna przystawka, czyli Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową . Nieraz przyrządzałam w domu panierowany camembert , ale nigdy w takiej postaci z tak pysznymi bakaliami w sosie słodkim. Tak przygotowany ser był niesamowicie smacznym połączeniem smakowym. Przystawka była podana z podpieczonym pieczywem, które był pomocne przy rozpływającym się na talerzu, płynny(...)ciepłym serem camembert. Ta przystawka: Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową będzie idealny dla amatorów serów. A ja się do takich zaliczam. Tego grillowanego camemberta niedługo przygotuję sama w domu. Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś "na tapecie" konfitura z truskawek. Przyrządzenie takiej konfitury to naprawdę nic skomplikowanego, niestety zajmuje sporo czasu, ale za to możesz mieć pewność, że jest to produkt w 100% naturalny i nie zawiera konserwantów ;) Warto mieć chociaż parę słoiczków. Poniżej najprostszy przepis, dzięki któremu wydobędziesz co najlepsze z truskawek, bez żadnych ulepszaczy i dodatków. Tak przyrządzoną konfiturę możesz wykorzystać później(...)ciast, naleśników itp itd. Składniki: - 2 kg truskawek - ok. 0,5 kg cukru (ale może być potrzebne więcej) Z takiej ilości truskawek wychodzi ok. 5 niedużych słoiczków konfitury. Przygotowanie: 1. Truskawki dokładnie myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do dużego garnka. 2. Zasypujemy cukrem, gotujemy mieszając, a kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki zmniejszamy ogień
Kraina Tysiąca SmakówOdkryłam lekarstwo na ponurą aurę i jesienną depresję ;) Słoiczek konfitury z kiwi zaskoczy i rozbawi każdego, kogo dobiła ta paskudna pogoda. Konfitura ma ciekawy, słodko-kwaśny smak. Uwielbiam kwaskowe przetwory, dlatego od razu przypadła mi do gustu. Może być ciekawym, egzotycznym dodatkiem do racuchów i naleśników. Przypuszczam, że będzie też fajnie komponowała się w jakimś cieście(...)zasypujemy cukrem. Jeśli owoce są słodkie proponuję użyć go na początek nawet mniej niż w przepisie. Dosłodzić zawsze można - w drugą stronę już gorzej ;) Wbrew pozorom w przypadku tej konfitury naprawdę trzeba uważać ze słodzeniem. 4. Na wolnym ogniu gotujemy konfiturę 1 - 2 godziny, aż cała woda odparuje i owoce uzyskają odpowiednią konsystencję. Słodzimy do smaku (najlepiej przestudzić
Kraina Tysiąca SmakówRewelacyjny tort makowy z przepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki(...)ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyPolewa:50 g czekolady gorzkie50 g czekolady mlecznej50 g masłakonfitura z czarnej porzeczki (ewentualnie dżem)wiórki kokosowe (opcjonalnie)Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 22 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka
Słodka StronaKolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku. Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki tortowej1(...)łyżki mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:500 ml mleka1/3 szklanki cukruszklanka mleka w proszkubudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej125 g masła200 g truskawekok. 4 łyżki konfitury malinowejok. 70 g wiórków kokosowychok. 100 g truskawek do dekoracjiTort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Sposób przygotowania:Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach
Słodka Stronacoś na ciepło, coś co rozpieści podniebienie i pozwoli na chwilę zapomnieć, ze już za chwilę, już za momencik nadejdą mroźne dni.Budynie na ciepło, z konfiturami i czekoladą to desery, które dość często u mnie goszczą. Zmieniają się tylko smaki dodatków. Czasem zjadamy je zanim ostygną, a czasami kiedy postoją chwilę w lodówce(...)porcje:pół litra mleka,, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 czubate łyżki cukru waniliowego,1 łyżka masła,12 kostek gorzkiej czekolady,4 łyżki konfitury - polecam "Agrest z Imbirem",4 herbatniki.Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem waniliowym zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś wracam do przetworów z cytrusów, bo cały czas trwa na nie sezon. Robiłam już konfiturę pomarańczową z kardamonem , ale ceny na pomarańcze są tak zachęcające, że postanowiłam znowu je kupić i coś z nich przyrządzić. Tym razem wykombinowałam coś sama i muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura nie jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko(...)wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe lub mieloną skórkę pomarańczową . Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Składniki: 2 kg pomarańczy 500 g cukru 1 łyżeczka imbiru 3/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Wszystkie pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Obieramy je dokładnie
Kulinarne przygody Gatityponiedziałkowych wichurach, z róży opadły wszystkie płatki, więc nic innego mi nie pozostało jaki je pozbierać i zrobić konfiturę, a że róża jest obłędnie pachnąca, konfitura wyszła niezwykle aromatyczna. Róża ma już ponad 30 lat sadziła ją jeszcze moja babcia. Babci już nie ma a róża przetrwała, jest bardzo żywotna i cieszy oko od połowy czerwca(...)listopada. Konfiturę z róży w moim domu robi się od pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same
RAROSSAKolejna wersja pysznych domowych konfitur. Te dzisiejsze to moje ulubione. Przygotowuję je zawsze (już od kilku lat) z malutkich, polskich moreli- są najlepsze. Nie za słodkie, z kwaskową nutką, po prostu pyszne. Świadomość tego iż w takim słoiczku mam mnóstwo zdrowych owoców, smak lata zamknięty na długie zimowe dni, powoduje, że chce się przygotowywać tak szybkie konfiturki. Polecam tym, którzy(...)jeszcze nie robili, smak rewelacja. Kiedyś przygotowałam konfiturę na samej stewii ale niestety nie uwzględniłam jej braku objętości i wyszła aż za gęsta, teraz mieszam ksylitol razem ze stewią i jest idealnie. Konfitura jest gęściejsza a przygotowanie jej zawsze troche tańsze... Przygotowuję od razu z podwójnej porcji, tj.2kg owoców. Składniki: - 2kg odpestkowanych moreli - 0,5kg ksylitolu (lub cukru) - 80 kropli
Smaczne ZdroweBardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)200 g cukrukwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smakuSposób przygotowania:1. Płatki róży obieramy(...)białych ogonków.2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.Smacznego
Kuchnia domowa AniSezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę.Składniki (proporcje na 1 kg owoców):1 kg obranych mandarynek3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców1/2 szklanki wody sok z 1 cytryny1 łyżka cynamonu (pominęłam)Sposób przygotowania(...)Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy
Kuchnia domowa Anirobionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych, pektyn i składników mineralnych. Maja tyle samo witaminy C co cytrusy i 2 razy więcej beta karotenu niż marchew ! Konfitura z tych owoców jest wyrafinowanym dodatkiem do dań mięsnych, dziś niestety zapomnianym... Kiedyś korale jarzębiny zbierano po pierwszych przymrozkach, w ten sposób pozbywano się z owoców kwasu parasorbinowego. Proces(...)mrożenia eliminuje ten kwas, a co za tym idzie goryczkę jarzębiny. Ja nie czekałam do przymrozków, tylko jarzębinę zamroziłam :). Konfitura z jarzębiny z gruszkami Składniki: 650 g jarzębiny 4 gruszki 2 jabłka 600 g cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy. W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Na gorący
Kulinarne przygody Gatitywyciągnięcie ręki... oznacza to, że nie ma zmiłuj, trzeba się wziąć za smażenie pączków. W tym roku moje pączki będą troszkę inne, będą pod znakiem cytrusów. Nadziałam je konfiturą pomarańczową i posypałam kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi . Efekt, bardziej niż zadowalający. Inspiracja Moje wypieki . Pączki z pomarańczową konfiturą Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru(...)masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier ( około 250 g cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny) lub cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim
Kulinarne przygody Gatityjuż zabraknie świeżych produktów. Uwielbiam w mroźnie dni zakraść się do spiżarki i wybierać wśród niezliczonej ilości słoików, które się tam znajdują. Dziś na półki mojej spiżarki trafiła konfitura z aronii i śliwek. Ponieważ moja aronia nie była przemrożona włożyłam ją na parę godzin do zamrażarki, żeby straciła goryczkę. Niestety nie mogę Wam dokładnie powiedzieć ile słoiczków(...)wyszło, bo konfitury były podjadanie w trakcie gotowania :-). Konfitura z aronii i śliwek Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 500 g aronii 500 g śliwki węgierki 700 g cukru Wykonanie: Aronię, jeśli nie jest przemrożona wkładamy na parę godzin do zamrażarki. Do garnka wsypujemy cukier i zmrożoną aronię, garnek przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjednocześnie mieć kilo i zjeść kilo truskawek... kwestia odroczenia w czasie. Potrzebujesz: 2 kilo truskawek (kilo dla ojca, lub dla gości, kilo na konfiturę ) szklanka cukru sok z jednej cytryny 2-3 słoiczki (zależnie od wielkości) Co robić? 1. Bardzo dokładnie umyć truskawki, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki, lub ósemki - niech kawałeczki(...)mieszać, ale właściwie tak jak samo stało pół godziny z cukrem, tak samo się samo gotuje. Przestać gotować jak konsystencja będzie dość gęsta - mówi się, że jak spadnie kropla konfitury na zimny talerz to nie powinna się rozlewać, tylko być zwarta, ale nie miałam zimnego talerza, więc nie potwierdzę. Ja czekałam jak zwykle, aż będzie wyglądała apetycznie. 4. Przygotować słoiczki
Matka Żywicielkawykipiały) i natychmiast wyłączyłam ogień Po 10 min. znów postawiłam garnek na ogniu i zagotowałam owoce w syropie, po zagotowaniu zaraz zestawiłam z ognia Po 10 min. ponownie zagotowałam konfiturę i natychmiast zestawiłam z ognia ( w sumie 3 razy ) Po ostatnim chwilowym zagotowaniu odstawiłam garnek z owocami do dnia następnego, przykrywałam ściereczką i odstawiłam w chłodne miejsce Dnia następnego dosmażyłam(...)konfiturę na niezbyt silnym ogniu przez 15- 30 min.-powinna zgęstnieć, ale uważać by konfiturę nie przesmażyć, bo zmieni kolor, a owoce mogą stać się twarde Konfiturę wlewamy do idealnie czystych słoiczków, przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, a jeśli takiego nie mamy to lepiej słoiczki poddać pasteryzacji przez 10 min. w temp. 85 stopniach C Przepis znalazłam
Proste PotrawyDzisiaj zaserwuję przepis na muffiny z konfiturą różaną i makiem :) w sam raz na raz, szybkie łatwe i jakie przyjeeeemne ;) Z racji tego, że wczoraj był dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Ok. 200g konfitury różanej Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C
Emcia Pichcirazu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u nas dość często, od kilku lat trochę zapomniany... Dzisiaj powraca przy okazji świeżutkiej, tegorocznej konfitury morelowej , z którą to idealnie się komponuje. Przepis znaleziony bardzo dawno temu, nie pamiętam już nawet gdzie, od długiego bardzo czasu widnieje w moim kajeciku. Gdy piekłam go pierwszy raz pomyliłam(...)ricotcie i tak jak w dzisiejszej wersji - pół na pół, wszystkie są równie smaczne, pomimo różnicy tłuszczu. Tak więc jak kto woli, mniej czy bardziej dietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-) Ja piekę go w tortownicy 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone) - 6 jajek - 125ml mleka
Smaczne Zdrowe