przedstawię kolejną rybkę, mamy dziś przecież środę, chciałam zaprezentować Wam mój najnowszy przetwór. Choć powstały tylko 3 słoiczki wiem, ze zrobię więcej tej pysznej, słodko kwaśnej konfitury. W końcu połączenie truskawek, rabarbaru i wanilii to jedno z najlepszych letnich smaków.Konfitura z rabarbaru i truskawek po 300 g truskawek bez szypułek i obranego, pokrojonego w kawałki
Dzieje kuchennej Wiewióryzamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym dla Małżona i zrobiłam roladę ze schabu z pysznym wnętrzem. Podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami, mizerią i marynowanym kalafiorem. Wg mnie było bardzo pysznie!Konfitura z cebuli2 szalotki2
Dzieje kuchennej Wiewióryszybki sposób na konfiturę z wiśni.Składniki:nieco ponad 1 kg wiśni1/2 kg cukru1 żelfix 2:1Sposób wykonania:1. Wiśnie płuczemy i drylujemy.2. Wkładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy żelfix i gotujemy 3 minuty.3. Wsypujemy cukier, mieszamy aż zniknie piana.4. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego
Kuchnia domowa Anifazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.Schłodzoną śmietanę ubić(...)Dodać płynną czekoladę i wymieszać delikatnie. Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.Następnie zagniatamy ciasto i wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Na cieście rozkładamy równomiernie 50g masła, posypujemy 5 łyżkami cukru, smarujemy konfiturą i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto rolujemy, zaczynając od dłuższego brzegu. Kroimy na 3-4cm kawałki (ślimaki).Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni C (termoobieg: 200 stopni C). Płaskie naczynie
Smakowity Blog Kulinarnywieczory muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. I właśnie takie są pieczone jabłka. No i ten smak dzieciństwa... Potrzebne nam:- 2 lekko kwaskowe jabłka- kilka łyżeczek konfitury malinowej- 2 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Górę jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych jabłek nakładamy konfiturę i posypujemy wiórkami kokosa
W poszukiwaniu inspiracjijogurtu naturalnego,3 łyżki mleka,1 jajko,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny),konfitura malinowa Krokus. Przygotowanie: Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop(...)pigwy. Smarujemy foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek (12 sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnirogalików 450 gram maki pszennej 50 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram cukru 250 ml. śmietanki 36% 40 gram drożdży 2 żółtka 1 jajko 60 gram płynnego masła konfitura owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania Drożdże widelcem rozcieramy dodajemy cukier, a następnie wszystkie pozostałe składniki...I wyrabiamy ciasto.Odstawiamy na 60 min w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto dzielimy(...)części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła ciasto kroimy na trójkąty tak jak pizze na każdą " podstawę trójkąta" nakładamy konfiturę...Zwijamy a następnie boki ściskamy i formujemy kształt rogala.Wierzch smarujemy białkiemPieczemy aż rogaliki się zarumienią
NaKońcuJęzykaMuffins with strawberry jam. Składniki. 12 babeczek kruchych 12 truskawek z konfitury 12 listków mięty Krem. 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 5 truskawek z konfitury Wykonanie. Utrzeć cukier z jajkiem i masłem na pulchną masę. Dodać truskawki i utrzeć krem truskawkowy . Każdą babeczkę napełnić kremem. Na wierzchu położyć truskawkę i ozdobić listkiem mięty. Ułożyć na paterze
Kulinarny karnet ChristopheraSalad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo(...)miski włożyć umytą i osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli. Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę
Kulinarny karnet ChristopheraMurzynek w wersji dietetycznej dla głodnych słodkości na diecie. Wystarczy użyć mąki z pełnego przemiału, ominąć dodatek żółtek, cukru mimo do otrzymamy pyszne, zdrowe ciasto, jak
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć! Dzisiaj przepis na przetwór - pierwszy przetwór na naszym blogu! Nigdy nie kupowałam dżemu/konfitury morelowej, nigdy też takiego nie robiłam, więc pora było spróbować ;-). Zapraszam
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ostatnio eksperymentuję z różnymi rzeczami, których wcześniej nie jadłam, a ciekawiły mnie na straganach na targu. Tak było z borówką brusznicą , a teraz jest
Pora coś zjeśćDzień dobry! Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją. Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy. Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni
Pora coś zjeśćDziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w
Blondynka GotujeBabcina konfitura, to taka prawdziwa konfitura bez dodatku żel-fixów i innych środków żelujących. To już moja trzecia konfitura, ale dopiero pierwsza na blogu. Kiedyś kilka lat temu, przygotowywałam swoją pierwszą konfiturę, a właściwie to nawet bardziej powidła z wiśni. Smażyłam je właśnie na wzór powideł śliwkowych - 3 dni, wyszły tak gęste, że można je było kroić, niestety na kanapkę(...)bardzo się nadawały, jedynie do nadziania rogali. Trochę mnie to zniechęciło i odłożyłam na jakiś czas smażenie konfitur. Szłam na łatwiznę i przygotowywałam konfitury z dodatkiem żel-fixu, tak było mi wygodniej, a już na pewno dużo szybciej, a i smak tych konfitur był bardzo dobry. W tym roku nie dałam jednak za wygraną i wróciłam do smażenia konfitur
Smaczne ZdroweDomowe konfitury są najlepsze, choć nie zawsze zdążymy je przygotować w sezonie owocowym. Tak było właśnie u mnie w ubiegłym roku. Choć mówiłam, że zrobię jeszcze konfiturę z czarnej porzeczki, to jakoś tak czas za bardzo przyspieszył i nie zdążyłam... No ale cóż, w dzisiejszych czasach, gdy pod dostatkiem mamy różnorakich mrożonek praktycznie przez cały rok, to już(...)stoi na przeszkodzie by pyszną konfiturę przygotować również zimą. Ja właśnie tak uczyniłam. Z konfiturą malinową praktycznie zawsze tak mam, kończy się wówczas gdy dostępne są tylko mrożone maliny, więc przygotowuję z mrożonych. Ostatnio przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej porzeczki (której to nie zdążyłam). Obydwie konfitury wyszły cudowne, bardzo owocowe
Smaczne Zdroweśrednio 3 minuty, ale najlepiej jest po prostu obserwować ich kolor. Usmażone pączuchy kładziemy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Później już je tylko nadziewamy porządną porcją konfitury (przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego) i lukrujemy
Food SquareMoja pierwsza w życiu konfitura i już wiem, że nie ostatnia. Jednak co domowe to domowe ;) i wszystkie sklepowe konfitury mogą się schować ;) Niestety pracy sporo, tzn może i nie sporo, tylko czasowo trochę nam zajmie zrobienie tej konfitury. Ale uwierzcie mi - warto. Jeśli nie macie 3 h na smażenie konfitury, możecie spokojnie rozbić(...)godzinie) i też wyjdzie. Ja akurat zaczęłam ją robić pod wieczór i udało mi się ją przygotować w jeden dzień. Radzę Wam zacząć robić konfiturę, bo nie wiadomo ile czasu jeszcze truskawki będą dostępne na rynku. 'konfitura z truskawek' Składniki (na 1 słoiczek): - 1 kg truskawek odszypułkowanych - 1 szklanka cukru (lub więcej - w zależności jak słodką konfiturę chcecie uzyskać
CookYourselfniego respekt, także ja. Przychodził jednak czas gdy dziadek łagodniał i przestawał kojarzyć się z surowym i posępnym mężczyzną. Był to czas keksu oraz czas truskawek. Dziadek robił bowiem konfitury, bardzo słodkie, gęste i lepkie i cudownie pyszne! tam jadłam je pierwszy raz w życiu i zawsze gdy byłam
Dzieje kuchennej Wiewiórywodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca. marmolada z pomarańczy
Bon Appetit Małgorzatyproszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)2 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka masła1 łyżka cukru pudruDodatkowo:250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis tutaj)2 pomarańcze2 łyżki cukru2 łyżki masłaWykonanie:Ciasto:Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka
Bon Appetit Małgorzatyinna)Sposób przygotowania:1. Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukry i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.2. Ciastem wylepiamy foremki babeczek, nakładamy po jednej łyżeczce konfitury żurawinowej, wykładamy na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa AniWykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów.W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym
SzczyptaSmaQKochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a w roli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako
SMYKWKUCHNIZawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam
Anioły w kuchni