konfitura - 2028 przepisów (strona:18/136)

Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 209

piernikowy, którego bazą jest ciasto upieczone z dużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła  czeremcha z czekoladą ,  której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem   owoców   czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu(...)Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. gotowej masy krówkowej , 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Dodatkowo: 3/4 szklanki gęstej konfitury (u nas czeremcha z czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki  dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czerwonej cebuli 144

związku z akcją kulinarną Zuzi - Włoskie Smaki postanowiłam przygotować kolejną potrawę rodem z Italii. Tym razem zdecydowałam się na wspaniałą konfiturę z czerwonej cebuli. Jest to doskonały dodatek do mięs i wędlin, kanapek czy zwyczajnych krakersów. Konfitura z cebuli to fantastyczne połączenie słodkich i kwaskowych smaków, a cebula wprost rozpływa się w ustach.  Składniki : 400g czerwonej cebuli 120ml czerwonego(...)dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż cebula będzie całkowicie miękka, a cały płyn wyparuje. Pod koniec gotowania dolać octu balsamicznego. Konfiturę można zawekować - przełożyć do wygotowanego słoika, szczelnie zakręcić, włożyć do zimnej wody i gotować przez 10 minut, lub przełożyć do miseczki do natychmiastowego spożycia. Konfitura może stać w lodówce przez

Codzienne Gotowanie
Róże z jabłka w cieście francuskim 1047

tylko zobaczyłam zdjęcie tych różyczek to obiecałam sobie, że muszę je zrobić. A że mamy jesień, czas pysznych jabłek i do tego otrzymałam od Ogródek Dziadunia pyszną różaną mgiełkę - konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam  jedno ciasto, bo różyczek(...)było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić

Ala piecze i gotuje
Słodkie Krokiety z Serem i Konfiturą Truskawkową 180

tłuszczu są mięciutkie i nie są tłuste. Ja nie wszystkie polałam syropem, bo te suche zabiorę do pracy i będę mogła je polać na miejscu. W środku jest moja konfitura truskawkowa z wanilią, którą robiłam początkiem lata. Ser? No sera białego nie robiłam, kupiłam :) Jajek nie zniosłam, też kupiłam. A tak poważnie to spróbujcie się kiedyś pobawić w grillowanie słodkich(...)roztopionego szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 jajka NADZIENIE - SER: 250 g sera białego chudego lub półtłustego (kupuję ten w Biedronce) 3 łyżeczki cukru z wanilią 1 żółtko DODATKOWO: Konfitura truskawkowa z wanilią  z mojej domowej spiżarni, ale możecie użyć swojej ulubionej lub zapraszam do mojej :) Syrop Truskawkowy      Wykonanie: Wszystkie jajka umyłam i wyparzyłam pod wrzącą

Blondynka Gotuje
Gruszki w winie z konfiturami i sosem waniliowym 142

tygodnie były bardzo pracowite dla mnie, dlatego zaniedbałam bloga. Wracam już jednak do Was z całą masą smacznych propozycji. Jako pierwsze proponuję gruszki obgotowywane w winie, z dodatkiem domowych konfitur i słodkiego sosu waniliowego. Deser smaczny i bardzo efektowny. Wbrew pozorom prosty do przygotowania. Gwarantuję, że nie zmęczycie się zbytnio przygotowując te pachnące, pyszne gruszki :) Poniższy przepis znalazł się(...)smaku) 1 łyżeczka goździków spora szczypta ostrej papryki Sos waniliowy: 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 2,5 łyżki cukru opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: gruszki ulubione konfitury (po 1 łyżce na 1 gruszkę) Gruszki obrać, od góry wydrążyć ostrożnie gniazdo nasienne. Do garnuszka wlać wino i pozostałe składniki. Zagotować. Przełożyć gruszki i na niewielkim ogniu obgotować do odpowiedniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słoikiem jestem! 254

słoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki.  10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego(...)miarę odpalania kolejnych palników, posłusznie i z pełnym zaangażowaniem siekaliśmy, mieszali, wyciskali i zakręcali kolejne słoiki.  Pod czujnym okiem Pawła przygotowaliśmy:  - powidła śliwkowe z nutą pomarańczy - konfiturę truskawkowo-czekoladową - karmelizowane jabłka - gruszki w syropie cytrynowym - prażone jabłka z brzoskwiniami Nie byłybyśmy sobą - tzn. Ula , Aga , Marta i ja, gdybyśmy nie dorzuciły od siebie szczypty tego i owego, dlatego

KUCHARNIA
Na zimę. Konfitura z czerwonych mirabelek 185

Konfitury z mirabelek śniły mi się po nocy. Kilka lat ich nie robiłam nie mając dostępu do tych owoców. Ale udało się dzięki dobrym ludziom, którzy mnie nimi obdarowali. Już wyobrażam sobie taki zimowy wieczór, dzbanek dobrej herbaty i słoiczek konfitur wyjadanych po prostu łyżeczką. Coś pysznego! Konfitura to owoce smażone w mocnym syropie cukrowym albo odparowanym, mocno słodkim syropie(...)jędrnych owoców nie należą, ale postanowiłam przygotować je tą metodą i jestem zadowolona bo przynajmniej część śliweczek, mimo przekrawania, pozostała w kawałkach a tak właśnie ma być. Można konfitury smażyć jednego dnia, smażyć po prostu aż uzyskają odpowiednią gęstość, ale można też, tak jak ja, podzielić sobie smażenie na etapy i smażyć je z przerwami w ciągu 2 a nawet

Smaczna Pyza
Tartaletki z truskawkami 179

zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu(...)Smaku Składniki :   TARTALETKI KREM MASCARPONE : 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej   TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek 5 łyżek konfitury malinowej 3 - 4 łyżki soku z cytryny   Wykonanie : Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki, przekroić na połówki lub ćwiartki. Konfiturę podgrzać

cucinare
Smażona mozzarella na konfiturze z aronii 135

Dziś po południu trochę się zachmurzyło i ochłodziło, więc pozostaję w tonie dań ciepłych. W tym tygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców . Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese. Składniki : kulka (125 g) mozzarelli małe(...)jajko szczypta soli 4-5 łyżek otrębów owsianych łyżka oleju do smażenia 2 pomidory (sugeruję odmianę słodko-kwaśną) liście bazylii Pomidory pokroić na kawałki.  Podgrzać konfiturę, by nie była zbyt zżelowana. Poza tym będzie bardziej pasować do gorącej mozzarelli. Mozzarellę pokroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Musi mieć wysoką temperaturę. Jajko rozbełtać

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 234

średnicy Waszych pięter. Dodatkowo rękaw cukierniczy, płaski szeroki nóż do nakładania kremu, linijka lub ekierka, drewniane wykałaczki, nić dentystyczna. Wszystko to, czym będziecie przekładać tort – wybrany krem i konfitura. Dodatkowo krem maślany pod fondant (lukier cukierniczy), nieprzywierająca mata i szeroki wałek oraz lukier plastyczny.   Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystygnięciu. Mój dość wyraźnie urósł i wytworzyła się kopułka(...)wybranym smaku. Około centymetra od brzegu ciasta nakładamy równą warstwę kremu – przy położeniu górnej warstwy ciasta taka operacja sprawi, że masa wyrówna się prawie do samego brzegu. Jeśli używacie konfitury teraz pora na nią. Wyłóżcie ją dokładnie w zabezpieczony okrąg z kremu i cienko, równo rozsmarujcie. Na konfiturę wykładamy kolejną warstwę kremu. Przykładamy górny placek, lekko dociskając poziomujemy masę. Boki

Karo in the Kitchen
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 171

łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix    owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą(...)cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany fix i wymieszać .  Zimny biszkopt przeciąć na dwa równe krążki ten górny lekko ściąć . Na spodni krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę  wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć masę

Sama słodycz i szczypta chili
Wegański tort czekoladowo-malinowy 383

może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty. To ciasto, jak każde z dodatkiem kakao, ma wyrazisty czekoladowy akcent i konkretną fakturę nieco jednak przełamaną świeżością malinowej konfitury. To ona sprawia, że ciasto nie jest suche, a wilgotne i cudownie rozpływające się w ustach. Wierzch delikatnego ciasta spoczywa pod równie delikatną błyszczącą polewą, która jednak nigdy nie twardnieje, jakby(...)łyżeczki soli  1 ½ szklanki brązowego cukru  2 szklanki mleka sojowego  ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron)  7 łyżek malinowej konfitury  Polewa:  ¼ szklanki mleka sojowego  1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%)  ½ szklanki cukru pudru  1 łyżka oleju kokosowego  świeże maliny do dekoracji  Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Muffiny cynamonowe z konfiturą z cytryńca 200

cynamonem i wyjadaniem zapasów ze spiżarki (w końcu po coś się je robi). Postanowiłam połączyć jedno i drugie. Cytryńcowe pestki doskonale komponują się z korzennym smakiem ciasta. Z pewnością konfiturę z cytryńca wykorzystam w ten sposób jeszcze nie raz (przepis na ten przetwór znajdziecie tutaj ). MUFFINY CYNAMONOWE Z KONFITURĄ Z CYTRYŃCA Składniki: - 250 gram mąki - 100 gram cukru - 125 gram(...)masła - 2 jajka - 100 mililitrów mleka - 1/2 łyżeczki olejku waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki cynamonu - 2 opakowania cukru cynamonowego - słoiczek konfitury z cytryńca. Przygotowanie: W jednej misce mieszamy produktu suche: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i cynamon. Rozpuszczamy masło i łączymy je z pozostałymi mokrymi składnikami w drugiej misce: jajka i mleko. Dokładnie mieszamy ze sobą

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z czerwonej porzeczki 145

Owoce są teraz najsłodsze, największe i najbardziej soczyste. Chociaż w wielu miejscach jest już pewnie po zbiorach. Niemniej z racji tegorocznego urodzaju udało się zrobić kilka słoiczków pysznej porzeczkowej konfitury :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KONFITURA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: - 1 kilogram czerwonej porzeczki (bez szypułek) - cukier (w ilości zależnej od upodobań) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy słoiki i zakrętki, które myjemy i wyparzamy dowolną metodą (w piekarniku, garnku

Życie zamknięte w smaku
Herbata z konfiturą z cytryńca i miodem 152

przeziębienie. Oto pomysł na ciepłą, witaminową bombę :) Możecie się zastanawiać, skąd na blogu tak proste przepisy. Niekiedy nie chodzi o trudność wykonania, ale o nowy smak - dla mnie konfitura z cytryńca  (po kliknięciu przepis) była odkryciem :) HERBATA Z KONFITURĄ Z CYTRYŃCA I MIODEM Składniki: - czarna herbata - 1 łyżka miodu - 1,5 łyżeczki konfitury z cytryńca Przygotowanie: Zaparzamy herbatę(...)ulubionym kubku i o ulubionej "mocy". Dodajemy łyżkę miodu i konfiturę z cytryńca. Pozwalamy herbacie "przejść" nieco - około minuty. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku