konfitura - 2028 przepisów (strona:15/136)

Jabłecznik z pigwowcem 268

Delikatny biszkopt przełożony masą budyniową z jabłkami i konfiturą pigwową. Tort jabłkowy nie jest za słodki, orzeźwiający, dlatego na wierzchu korona z bezy, która osładza całość. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej MASA JABŁKOWA: 1kg jabłek słodkich 1/2 szklanki konfitury z pigwowca 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki cynamonu KREM(...)PIGWOWCA: 1 szklanka konfitury z pigwowca 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 330g śmietanki 30% BEZA: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu winnego BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych

https:KKuchniaMniam
Konfitura z jarzębiny. 148

jesienią czy też późnym latem  i włożyć do zamrażarki na 1-2 dni. Znalazłam też inny sposób na pozbycie się goryczki a mianowicie jeśli w planach mamy konfiturę wtedy owoce gotujemy kilka razy po kilkanaście  minut. Tzn, jeśli owoce się zagotują odstawiamy z ognia na kilkanaście minut i czynność tą powtarzamy. Ja konfiturę zrobiłąm po raz pierwszy(...)jednogłośnie stwierdziły ze taki posmak goryczki już niestety zostanie. Ale wiem, ze nie wszystkim to przeszkadza. Niektórzy właśnie za tę goryczkę cenią sobie takie przetwory. A więc zapraszam na konfiturę z jarzębiny. Składniki; 1 kg owoców jarzębiny syrop; 1,5 kg cukru kryształu 1,5 szkl. wody Przygotowanie; Zebrane jeszcze nie przemrożone owoce należy oddzielić od kiści. Następnie należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 181

Lidla. Jeśli spotkacie się w sklepie z tymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły(...)relacja z warsztatów to mamy dla was jeden przepis. Reszta, jak wspomnieliśmy, będzie się pojawiała na bieżąco, w miarę korzystania przez nas z tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą

Marder&Marder Manufacture
Konfitura malinowa z cukrem różanym 164

Wyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo(...)tortów (a co smakuje lepiej jak krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin

Cakes By Kejt
Konfitura z papierówek i śliwek 189

Wspaniała! Pyszna, słodziutka i nad wyraz aromatyczna, tak, to konfitura z papierówek i węgierek! To jest wersja...testowa. Nigdy nie robiłam połączenia papierówki ze śliwką , więc wolałam najpierw wypróbować..a potem pójść na całość. Śmiało ją czyńcie póki papierówka jest! Do konfitury użyłam - w sumie 1 kg owoców- pół na pół. - Konfitur-Fix Diamant -pół szklaneczki brązowego cukru  Diamant(...)Zagotowałam owoce i "podsmażyłam" jak smaży się powidła śliwkowe w robocie. Można to zrobić również metodą tradycyjna podaną na opakowaniu Konfitur-Fix. Gorącą przełożyłam do słoiczków. Odwróciłam słoiki do góry dnem. Poczekałam aż wystygną. Przetestowałam konfiturę na pieczywie chrupkim i dodałam chipsów kokosowych! Dzieci miały zdrowe śniadanie. Ja też

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe przetwory – by zima miała smak lata 162

domowych przetworów nie należy do najbardziej rozrywkowych zajęć, jednak efekty poświęconego na to czasu wynagradzają każdy wysiłek. Oczywiście można przecież pójść do sklepu i kupić słoiczek ulubionego dżemy lub konfitury, jednak czy w tym wypadku smak jest równie naturalny a produkt zdrowy? Chyba tak to nie działa. Im tańszy koszt zakupu tym więcej cukru, a więc tym gorszy składnik diety(...)należy dokładnie odkroić zgniłe i zepsute części, tak by pozostała jedynie ta zdrowa część (choć polecamy używać całkowicie zdrowych owoców). Także słoik i zakrętki przeznaczone na dżem czy konfiturę muszą być dokładnie wyparzone i umyte. Teraz czas na wybór owoców. Zaprawy domowe są tak jakby metodą zahamowania rozwoju rośliny i zależnie od dojrzałości owocu, taki smak uzyskamy. Dlatego też

WojnaNaSmaki.pl
Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami 141

Obiecałam wczoraj sposób na wykorzystanie konfitury, oto jest :). Czasami robi się takie cuda i potem niewiadomo co z nimi zrobić. Planowałam jeszcze wykorzystać ją jako dodatek do łososia, ale nic nie zostało ;). Przepis na spód tarty pochodzi od Feed Me Better , niewiele w nim zmieniłam i serdecznie polecam. Do tego konfitura z czerwonej cebuli , pomidory i boczek, który przełamuje(...)byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy , które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując, pyszny obiad w doborowym towarzystwie :) Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better ) Składniki (forma o śr. ok. 30 cm): - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki otrębów owsianych

Corner With Recipes
Truskawki na zimę 251

nadejdą chłodne, zimowe dni. Może trudno w to uwierzyć, ale mimo zamiłowania do gotowania nie robię przetworów na zimę. No w każdym razie nie są to przetwory owocowe, gdyż konfitury, dżemy i inne słodkie wynalazki ze słoika goszczą u mnie niezwykle rzadko. Najbardziej to chyba lubię powidła śliwkowe, a i tak kupuje chyba ze 2 słoiki rocznie. Tym razem uległam(...)kuchennej półce do marca. Jednak po otwarciu jego zawartość zniknęła w oka mgnieniu. Rozsmakowana rodzina chciała więcej i tak oto przytargałam do domu 4 kilo truskawek, z których zrobiłam konfiturę. W bonusie mam jeszcze cudny syrop truskawkowy. Konfitura truskawkowa z wanilią składniki: 4 kg truskawek 8 łyżek miodu sok z cytryny laska wanilii wykonanie: Umyte i osuszone truskawki pozbawiłam szypułek

Przysmaki Karolki
Bezy z bzem 178

Pamiętacie jeszcze moją konfiturę z lilaka? U nas zrobiła prawdziwą furorę; jej wyjątkowy, słodko-gorzki smak rewelacyjnie komponuje się z naprawdę słodkimi słodkościami . Dlatego ostatnio postanowiłam zrobić z niej użytek, i przełożyć nią najprostsze w świecie bezy. Delikatnie je zafarbowałam, upiekłam, dodałam odrobinę konfitury - i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Smak jest niewiarygodny, w dodatku takie malutkie całuski wyglądają(...)nich obojętnie. W tym roku bez, nawet u mnie, już przekwitł, ale zapiszcie sobie ten przepis, i skorzystajcie z niego w przyszłym roku - zapewniam Was, że warto. Beziki z konfiturą z lilaka Składniki: (na 20-30 złożonych bezików) 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
.1013. jaglanka z płatków 149

płatki jaglane na waniliowym mleku sojowym z duszonym rabarbarem i truskawkami z dodatkiem domowej konfitury różanej ~ Podczas duszenia rabarbaru i truskawek dodałam domową konfiturę różaną i powstało coś pyyyysznego! W sumie...ta konfitura ma już 2 lata, ale jest w niej tylko cukru, że przetrwałaby i kolejna dwa :D Samodzielnie dla mnie nie nadaje się do jedzenia (za słodka(...)minut do osiągnięcia pożądanej gęstości od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy duszony rabarbar i truskawki: ~200g rabarbaru ~150g truskawek ~odrobina wody ~cukier/stevia do smaku ~czubata łyżka konfitury różanej (u mnie domowa - klik ), ok.30g Rabarbar i truskawki kroimy na kawałki. Do garnuszka na dno wlewamy odrobinę wody, dodajemy pokrojone truskawki i rabarbar i dusimy dopóki nie zaczną się

breakfast of dreams
Konfitura z czereśni 192

widziałam na półkach sklepowych konfitury z czereśni, dlatego zrobiłam ją sobie sama. Choć kilka słoiczków :) Do czasu kiedy nie znikną będą stać w lodówce... Składniki : 1 kg czereśni bez pestek konfitur-fix 30-40 dag cukru Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam i odważyłam 1 kg Zasypałam je konfitur-fixem, dodałam cukier i wymieszałam dokładnie Całość gotowałam około 3 min. Nakładałam gorącą(...)konfiturę do czystych słoiczków. Zawartości po nałożeniu do słoiczków nie gotowałam. Te kilka małych słoiczków nie zdąży się zepsuć... Postąpiłam według przepisu na opakowaniu konfitur

Proste Potrawy
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 143

Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)milimetrów. Gotową blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20-22 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku bierzemy się za konfiturę. Szorujemy pomarańcze żeby pozbyć się tego czym są pryskane, zeskrobujemy skórkę a ze środka „filetujemy” miąższ (pozbywamy się pestek i białych skórek oraz włókien) – to samo robimy

Kuchenne Wariacje
Jajko Sureau 145

dodatku po łacinie? A czym właściwie były te jajka? To po prostu jajka w koszulkach podawane na pszennej bułce z francuskim serem z pleśniową skórką, roszponce i oblane konfiturą z czarnego bzu. Mnich Sureau sam przygotowywał wszystko: sam wypiekał bułki pszenne, sam produkował ser na modłę francuską, roszponkę miał z własnego ogródka i konfiturę z własnego czarnego bzu również(...)robił. I dochodzimy już do sedna. Po kilku latach postanowiłem odtworzyć przepis mistrza Sureau. Nie robiłem sam konfitury, nie robiłem sam sera, roszponki sam też nie sadziłem. Mogłem sam zrobić pszenną bułkę, ale uznałem, że zwykła tradycyjna kajzerka spisze się doskonale. Zatem oto czego potrzebujemy: kajzerka trochę roszponki francuski ser Carré de l'Est (taki kremowy z pleśniową skórką) jajko

Marder&Marder Manufacture
Soja z Warzywami 194

takiego garnka. Minęło trochę czasu odkąd trafił w moje ręce, musiałam go przetestować w różnych warunkach :) Gotowanie zup, duszenie warzyw, oczywiste, że jest idealny. Ale świetny jest do smażenia konfitur! Mogę coś o tym powiedzieć, gdyż właśnie skończyłam przerabiać na konfitury 30 kg truskawek. Zwykle konfitury przygotowywałam w wokach firmy Ballarini, tak też jest do dzisiaj, ale nie mogłam się(...)powstrzymać, aby nie sprawdzić tego garnka. Postawiłam wysoko poprzeczkę, bo przygotowywałam w nim konfitury, w których owoce smaży się ok 3 h i nie wolno mieszać owoców w trakcie. Garnek zdał egzamin celująco.  Za co lubię Ballarini: za najwyższą jakość obsługi klienta (moi znajomi, klienci tej firmy również mają takie zdanie), szeroki wybór asortymentu za to, że nie stoją

Blondynka Gotuje
Serowe kocie oczka z konfiturą różaną 135

kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 10 dag sera białego, 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka konfitury   " NASZE DOMOWE Płatki róż" . PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram(...)jednej części krążków robię na środku małe kółka.  Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Konfitura

Tradycyjna kuchnia Kasi