Jeśli ktoś ma swoje brzoskwinie w ogrodzie to super, ale większość z nas wybierze się po nie do sklepu. Lawenda z małej sklepowej doniczki wsadzona przed rokiem do ogródka przezimowała i cieszy okiem od wiosny, a przez całe lato pięknie kwitnie. Pora ją wykorzystać, ale ostrożnie, bo ten mały niepozorny kwiat ma niesamowity aromat, który może zdominować całą potrawę czy konfiturę. Składniki : 1 kg brzoskwiń, (po obraniu ze skórki i wypestkowaniu) 3-4 kwiaty lawendy 1 szklanka cukru sok z połowy cyt... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...