jaka pod pi - 500 przepisów (strona:16/34)

Waniliowy pudding chlebowy 120

jedzonkiem i doborowym towarzystwem. Mogę rozwinąć wówczas swoje śniadaniowe horyzonty, żeby nie skończyło się na nudnej (ale nadal pysznej) jajecznicy. Musi być smacznie, szybko i ze składników, które mam pod ręką. Nie ma mowy o tym, że wyskoczę do piekarni po chrupiące bułeczki bo jest niedziela (piekarnia zamknięta a ja obchodzę niedzielę- leniwa niedzielę! Nie będę jeździła nie wiadomo gdzie(...)maślany. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Przygotowałam go z chałki (w originale wykorzystywany jest chleb) z dodatkiem wanilii, rodzynek i cynamonu. Smak i zapach obłędny. Zaskakujące jest to jak fajnie można wykorzystać czerstwe pieczywo i to poza smakiem sprawia, że często sięgam po ten przysmak. Waniliowy pudding chlebowy Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Omlet z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią 181

Omlet, który wyglądem i smakiem przypomina pizzę :) Szybka i pyszna kolacja, śniadanie lub nawet lunch do zabrania na wynos. Oczywiście możecie wzbogacić danie o ulubione dodatki takie jak ser żółty, szynka czy warzywa... ja pozostanę przy wersji alla caprese :) Składniki: 2 jajka 4 plastry mozzarelli pomidorki koktajlowe liście świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka mąki pełnoziarnistej Rozgrzać(...)zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę. Wylać na patelnię i smażyć ok. 10 minut z jednej strony, na omlecie ułożyć plastry sera, połówki pomidorów i posypać przyprawami. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut.   Przełożyć na talerz. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Placek po zbójnicku 5915

kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier pomidorowy, pokrojoną cebulę i pieczarki oraz przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną(...)cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe. Ja usmażyłam duże placki.  Następnie na każdy placek nałożyć gulasz i złożyć go na pół. Na wierzchu polać odrobiną

Monia miesza i gotuje
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 185

internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^  I na dodatek bez białego cukru! Jako zdrowe zamienniki użyłam płynnego, polskiego miodu i rodzynek! W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam(...)jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam! Składniki : na keksówkę 30 x 12 x 8 1,5 szklanki purée z dyni (ja użyłam dyni zwykłej) 200 g suchej kaszy jaglanej szklanka wody + szklanka mleka

Kuchnia Ellie
Polaka niedzielny obiad - rosół 127

zrobić jeśli nie mamy takiego drobiu? Są trzy wyjścia - jechać do babci na wieś na prawdziwy rosół, nie gotować w ogóle tej zupy albo kupić to, co mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego wybieram(...)tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę na oko - w zależności od tego jakiej grubości chcę naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli jest

Right Behind The Kitchen
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 277

listopada jest „Wszystkich Świętych” zjedzie się rodzinka, więc tak upieczony schab będzie podany na obiad, a jeśli coś zostanie to będziemy mieli pyszną wędliną na kanapki jak ostatnio. Ten schab wygląda bardzo efektownie, do tego jest bardzo soczysty i smaczny. Jego przygotowanie nie jest trudne. Ten schab przed faszerowaniem i pieczeniem peklował się trzy dni, potem został(...)podgrzybków, 1 cebula, odrobina tymianku i 1 łyżka oleju rzepakowego Podgrzybki i cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy na oleju, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, doprawiamy solą i tymiankiem. Studzimy. Schab bez błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony czosnek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort chałwowy z czekowiśnią 163

ubiegłą sobotę świętowaliśmy kolejne urodziny mojej mamy. Z tej okazji powstał też tort.  Ponieważ mama jest wielbicielką chałwy nie mogło być inaczej jak tylko, iż krem do tortu będzie o smaku chałwy. Powiem szczerze, że bałam się, że krem wyjdzie za słodki i mdły dlatego też postanowiłam do kremu dodać czekowiśnię z dodatkiem rumu. Gwarantuję, że całość komponowała(...)Składniki biszkopt: 8 jajek 325 ml mąki pszennej  325 ml cukru  100 ml mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Tortownicę

Krakowskie smaki Ani
Kulebiak z kapustą i grzybami 210

mocno jest kwaśna). Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.  Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości. (W razie potrzeby podlać dodatkową wodą.)  Pod koniec płyny dobrze odparować.  Do wystudzonej kapusty dodać jajko i dokładnie wymieszać. W między czasie przygotować ciasto. Do miski z mąką dodać sól, rozrobione (w ciepłym mleku) drożdże(...)cieple miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem. Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę). Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Odcięte kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć z nich dekoracje (wg uznania), przykleić do kulebiaka i także posmarować

Di gotuje
Barszcz czerwony 156

Dziś publikuję przepis na moją ulubioną zupę jaką jest barszcz czerwony. Barszcz to zupa mojego dzieciństwa... pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły a w domu często był pyszny barszczyk. Mniaaam! Barszcz czerwony Składniki: 6 buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka kwasku cytrynowego. Wykonanie: Z obranych i umytych warzyw(...)wywar. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Miękkie warzywa wyławiamy. Buraki obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy do wywaru. Barszcz gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do momentu aż buraki będą miękkie. Barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy kwasek cytrynowy (do miseczki wlewamy 1/4 szklanki wrzątku, wsypujemy płaską

paapilotkaa
Szarlotka tatrzańska 171

sobie, żeby podczas jesiennych miesięcy nie upiec szarlotki. Chociaż raz… Wręcz nie wypada nie skorzystać z bogactwa jabłkowych odmian, właśnie teraz, gdy są najbardziej aromatyczne i pełne smaku :) A jak wiadomo z takich właśnie jabłuszek szarlotki są najlepsze :D Zachęcam więc, abyście i Wy skusili się na upieczenie tego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo(...)ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto

MyCookBook.pl
Karmelizowana zupa kukurydziana z ciecierzycą, szczypiorkiem i fetą 147

kuchni z moimi głównymi składnikami - 2 puszki kukurydzy, 1 puszka cieciorki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i taką samą ilość oleju. Dorzucam kukurydzę i 1 średnią cebulę. Duszę całość pod przykryciem aż cebula zacznie brązowieć - postanowiłem zrobić jeszcze słodszą i bardziej intensywną w smaku zupę właśnie dzięki zkarmelizowaniu cebuli. To też dzięki takiej cebuli zupa ma ciemniejszy kolor. Do momentu(...)dodać połowę puszki cieciorki, zagotować ponownie i zmiksować blenderem. Zupę następnie przecieram przez gęste sito aby nie zostały resztki z kukurydzy. Zupa wraca na ogień - brzmi jak rozkaz :) W ostatniej chwili stwierdzam, że chcę ją mieć bardziej gęstą i kremową więc rozprowadzam w misce ok. 100 ml rzadkiej śmietanki 30% z 2 łyżkami mąki kukurydzianej. Przygotowaną miksturę dodaję

Right Behind The Kitchen
Warsztaty z Drosed i kukurydzianym kurczakiem 209

których wraz z innymi blogerami, miałam przyjemność gotować wraz z Sebastianem Olma. Gwiazdą warsztatów był kurczak kukurydziany. 7 listopada na zaproszenie firmy Drosed brałam udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem: Poznajmy się, jestem kukurydziany ! Warsztaty kulinarne odbyły się w warszawskim studio Cook up, a prowadzącym był zwycięzca drugiej edycji Top Chef. Kukurydziany pochodzi z mazowieckiej wsi, jest(...)odcień i lekko słodkawy smak. Zanim ruszyliśmy z warsztatami przedstawicielka Grupy Drosed opowiedziała nam o historii firmy, o głównych obszarach jej działalności, oraz o tym jak jest hodowany kurczak kukurydziany. W trakcie warsztatów uczyliśmy się jak prawidłowo podzielić tuszkę kurczaka. Jak się okazuje wcale to nie jest takie trudne. Część uczestników warsztatów tylko

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną 205

niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło , kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna! rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem. Składniki: 60 dag ziemniaków 2 skrzydełka(...)masła 100 g serka topionego śmietankowego jarzynka lub sól do smaku kolorowy pieprz w ziarnach do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki i marchewkę oskrobać, pokroić na kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając

Wanilia i Kardamon