jaka pod pi - 500 przepisów (strona:19/34)

Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą 269

sprawy. A gdyby tak wstać ciut wcześniej? I przygotować wspólne śniadanie? Taki omlet na przykład: zmiksować składniki, usmażyć, wypełnić nadzieniem i… spałaszować ze smakiem :) A potem poczuć się jak nowo narodzonym, pełnym energii, by podbijać świat! SKŁADNIKI: Na śniadanie dla dwóch osób. 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 jajko 100 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej(...)solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto omletowe. Smażymy na małym ogniu (ja robię to pod przykrywką) do czasu, aż omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 226

Jesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje

Karo in the Kitchen
Karkówka z cebulą 192

moim blogu przepisów na karkówkę jest bardzo dużo. Zresztą nie tylko na to mięso. Jak pewnie zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką   , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek(...)solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano każdy kotlet z dwóch stron. Kiedy będą już rumiane wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę.  Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę na złoty kolor na koniec lekko posolić. Na talerz wyłożyć karkówkę i na wierzch

O kuchni z uczuciem
Krem z zielonych warzyw 149

podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli bazylia kiełki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać(...)solą, do której włożyć na 5 minut brukselkę,aby nie była gorzka (po tym zabiegu odcedzić i dodać 3/4 główek do bulionu). Do warzyw dodać szpinak i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut. Zmiksować blenderem, doprawić do smaku przyprawami. Można podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami. Smacznego

ChilliJemy
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 186

dość ciemny jednak niech to Was nie zraża, jest przepyszna i rozpływająca się w ustach.  Do tego kopytka, buraczki zasmażane , winko i  wykwintny  obiad lub kolacja jak znalazł.  Składniki:  ok 500 g polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula  garść suszonych grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony(...)zarumieni, dodajemy pokrojoną w krążki cebule i gdy już wszystko się zarumieni dodajemy pozostałą zalewę i grzyby. Wszystko smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i jeszcze podsmażamy, aż sos lekko odparuje i ładnie się zredukuje. Smacznego

Niezły Młynek
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 203

boczniakiem, cukinią, papryką z chilli i do tego pstrąg z lekkim sosem pomidorowym  Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około(...)odparować. Mieszając co jakiś czas. Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo bulion. Pamiętajcie o mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ser i odstawiamy pod przykryciem na około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 - 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry. Polewamy na koniec sokiem z cytryny

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kurczak ala KFC 1210

kurczaka. Ja i moja córcia wolimy jednak filety ;) Kurczak przygotowany w ten sposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety z kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia(...)lodówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin. Do plastikowego zamykanego pojemnika wsypać 2 szkl mąki, włożyć kilka kawałków kurczaka, zamknąć i energicznie potrząsnąć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami opanierowanego kurczaka i smażyć

Smakołyki Asi
Kokosanki 186

Jakie lubicie kokosanki? Ja uwielbiam chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Jeśli Wy też, to mam przepis dla Was. Domowe wykonanie gwarantuje doskonały smak i brak chemicznych dodatków w postaci polepszaczy smaku, czy zapachu. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilkę, polecam :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie i stygnięcie Ilość porcji: ok 20 sztuk Składniki: 200g wiórków kokosowych(...)małym gazie. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wyłączam gaz i dorzucamy wiórki kokosowe. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec oddając 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Do ubitych białek dokładam masę kokosową i delikatnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje kokosowej masy. Nie ściskamy ich za bardzo

Kolizje Smaków
Avocado!- właściwości, sposób na to by nie ciemniało oraz jak można je jeść? 218

Dziś bohaterem artykułu będzie najbardziej tłusty i kaloryczny oraz najbardziej bez cukrowy owoc, zielona bomba witaminowa- AWOKADO! Pochodzi z Ameryki Środkowej, dokładnie z Meksyku i zalicza

Pause Gotowanie!
Smak dzieciństwa - ziemniaki z zsiadłym mlekiem 182

Jeśli Cię spytam o smak z Twojego dzieciństwa - co odpowiesz? Jeśli Cię spytam co uwielbiałeś jeść będąc młodym człowieczkiem - co sobie pomyślisz? Czy pamiętasz w ogóle

Right Behind The Kitchen
Gyros domowy w chlebku pita 161

gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i  formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem(...)dłużej bo przypalą się przyprawy i mięso będzie gorzkie), zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy mięso jeszcze przez około 10 minut. Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimne, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na tą samą patelnię z olejem. Smażymy, aż się zrumieni i będzie chrupiące. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu. Doprawiamy

Gotowanie moimi oczami
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 212

wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny(...)jeszcze przez ok. 15 minut.  Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła. Źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 koszt wykonania:  ok. 20 zł czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Leczo z dynią, kiełbasą i czerwoną fasolą 194

potem herbatka z pigwą. Mała wariacja na temat lecza :) Z dynią zamiast cukinii, z czerwoną fasolą i... cynamonem, który fajnie podkreśla smak pomidorów :) Takie leczo w wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :) Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :) Składniki: 3 kiełbasy (użyłam tych od Nove ) 1 cebula 1 czerwona papryka(...)pomidorową. Dosypujemy soli, pieprzu, ziół oraz cukru. Gotujemy na średnim ogniu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do garnka wraz z czerwoną fasolą i całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia będzie miękka. Na koniec jeszcze raz ewentualnie doprawiamy i dodajemy cynamon. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Podajemy z pieczywem

My simple kitchen
Trójmiasta trzecie miasto - Gdynia 186

Nie byłoby Trójmiasta bez trzech miast, rzecz jasna. Było o Gdańsku i Sopocie. Ostała się Gdynia. I kto by pomyślał, że jeszcze w 1926 roku była

Right Behind The Kitchen