jaka pod pi - 500 przepisów (strona:15/34)

Oktoberfest w Lublinie? 221

Każdy chyba wie czym jest spam. Przynajmniej wydaje mi się, że wiem co to spam. Na moje kaprawe oko to coś w stylu: masz, masz, bierz

Right Behind The Kitchen
Ciasto lodowe z brzoskwiniami 157

śmietany 30% pół szklanki cukru galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny zmiksować go z masłem, potem dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę i wymieszać już łyżką. Wylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając(...)galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody

Pychotkaaa
tosty francuskie – śniadanie mistrzów 193

Boże jakie to dobre!!! - jedynie to dałam radę wypowiedzieć gdy spróbowałam pierwszego tosta! Nie będę się tutaj rozpisywać, trzeba spróbować samemu bo naprawdę są cudne!  Wiem, że powinno się je podawać z miodem jednak posmarowałam je dżemem pomarańczowym - prezentem od Oksany, która sama robi ten pyszny dżem i to był strzał w dziesiątkę.  To połączenie jest doskonałe(...)Jest to prawdziwe śniadanie mistrzów dlatego też wpisuję je pod tą etykietę. Tosty francuskie 30 minut dla 2 osób Składniki 2 jajka 6 łyżek mleka pół łyżeczki cynamonu szczypta soli ok 8 kromek chleba - najlepiej lekko czerstwego ok 3 łyżek masła ulubiony dżem lub miód - szczerze polecam pomarańczowy dżem Do dzieła!!! W miseczce delikatnie roztrzepać jajko z mlekiem, cynamonem

sierotka maRysia w kuchni
Jogurtowy torcik z czereśniami 158

uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest bardzo łatwy nawet dla początkujących kucharek. Minimum składników a jaki efekt! Najważniejsze aby ładnie go udekorować świeżymi owocami a będzie cieszył nie tylko podniebienie ale też oko każdego łasucha :) Torcik podałam na dużym talerzu Porcelana Bogucice "Agawa Gold(...)filiżanką "Diament Gold" . kilkanaście małych okrągłych biszkoptów duży jogurt naturalny 2 galaretki truskawkowe 20-30 dag czereśni mięta do dekoracji Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, część wypestkować a resztę zostawić do dekoracji. Galaretkę wymieszać z jogurtem i wypestkowanymi czereśniami, odstawić do lodówki aby masa zaczęła tężeć. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć

Smakołyki Asi
Smak wyspy Chios 143

Retsiny rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały okazję pić ten niesamowity trunek w Grecji i zgadzam się z nimi - nie smakuje ona w innym klimacie, z innymi potrawami jak właśnie tam, skąd pochodzi. Co nie znaczy, że nie można przywieźć do Polski kilku butelek : ) Starter. Tzatziki - niebo w gębie. To, co spotykamy w Polsce nie umywa się nawet(...)zwarta, wręcz kleista. Moja wersja zawierała śladowe ilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw

Right Behind The Kitchen
KURKI W ŚMIETANIE Z MAKARONEM 190

suszyć, marynować i dusić. Pieprznik jadalny jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco, żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych. Prawda ,że ładne? A jak pachną!! ;-) Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron uszka nr.40 Lubelli sól,pieprz(...)Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją na maśle na patelni przez około 10 minut. Dolałam odrobinę wody,żeby cebula zmiękła a następnie dodałam kurki. Dusiłam wszystko około15 minut pod koniec wsypując pokrojony koperek, doprawiając solą i pieprzem.                      Następnie dodałam

potrawyregionalne
Naleśniki z Serem na Musie Truskawkowym 190

DODATKOWO: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru 2 łyżeczki  Syropu Truskawkowego      migdały w płatkach uprażone na suchej patelni Wykonanie: Jajka umyłam i wyparzyłam pod wrzącą wodą. Dwa jajka wybiłam do miski, wsypałam sól, cukier, wlałam mleko i wszystko razem zmiksowałam. Dodałam mąkę i miksowałam dalej, na koniec wlałam rozpuszczone masło. To jest podstawowa konsystencja(...)sukcesywnie dolewałam mleko, alby ciasto było rzadsze, dlatego też w przepisie widzicie dodatkowe 1/4 szklanki mleka. Tu wybór należy do Was, możecie zostawić konsystencję z 1 szklanką mleka, ale jak zaczniecie smażyć, zawsze do ciasta można dolać mleka i energicznie wymieszać łyżką. Ja tak czasami robię. Ciasto odstawiłam i zabrałam się za ser. Do dzbanka blendera włożyłam kostkę sera

Blondynka Gotuje
Kolejne muffiny, kolejne idealne… czekoladowe z wiśniami 231

były te z czekoladą, migdałami i cukinią (mniammmm) a teraz czekoladowe z wiśniami - w sumie o tych muffinach opowieści  w rodzinie krążyły już od dawna. Ale ja byłam pod tak silnym wrażeniem tych z cukinią, że żadne informacje o ,,jeszcze lepszych" do mnie nie docierały. Ale pewnego dnia zabrakło cukinii i postanowiłam je wypróbować - i co? Okazały się chyba(...)zdjęciach są jeszcze muffiny z serem i wiśniami na które przepis podam wkrótce.  Chciałam serdecznie podziękować  Mirabelce za te wspaniałe przepisy. CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI (NAJLEPSZE :-)) łatwe (jak to muffiny) pieczenie 30 minut Składniki 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru (ja dałam mniej) 1/4 szklanki kakao 100 g posiekanej czekolady (u mnie oczywiście gorzkiej) 1 łyżeczka proszku

sierotka maRysia w kuchni
Frużelina jabłkowa z cynamonem 1389

Wspaniały dodatek  do jesiennych i zimowych deserów :) Idealnie pasuje do słodkich dań na ciepło takich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :) Składniki: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy(...)piernika  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia.  Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 172

się więc do kulinarnych eksperymentów:) Na pierwszy rzut chcę Wam zaproponować jego pikantną odsłonę z moją ulubioną przyprawą garam masala! Może na początek warto wspomnieć co nieco o przyprawie jaką jest garam masala, a która dodaje daniom pikanterii. Nie jest ona dostępna w sklepach (przynajmniej ja jej nie znalazłam), ale każdy może ją wykonać w domu. W jej skład(...)cynamon, goździki, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Składniki (każdy osobno) należy wyprażyć na patelni, a następnie wymieszać i zmielić. Cały sekret przyprawy tkwi w tym, iż dodaje się ją pod koniec gotowania - wtedy uwalnia się cały wachlarz smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki: /na 4 porcje 5 pomidorów 2 papryki 2 filety z piersi z kurczaka (ja dałam 3 mniejsze

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka z kuskusem 254

Ryśku to już 2 dni Mokra jesień jest okresem niesprzyjającym spacerom, dobremu samopoczuciu i w ogóle wszystkim co się kojarzy z uśmiechem - najchętniej bym zamieszkała pod kocem na łóżku. Tylko abym mi ktoś herbatę ciągle gorącą przynosił. Taki już ze mnie leń, ale lubię to swoje lenistwo. Zawsze to powód aby nic nie robić - a tak, po prostu - jestem leniwa(...)poważnie - tak się nie da... trzeba zacząć COŚ robić ale co? Więc na początek, to coś, to będzie sałatka z kuskusem. Taka w sam raz dla takiego lenia jak ja Sałatka z kuskusem łatwe 15 minut taka spora miska wychodzi z przepisu Składniki: * opakowanie kuskusu * puszka tuńczyka w sosie własnym (ja lubię w kawałkach ale rozdrobniony też będzie dobry

sierotka maRysia w kuchni
DYNIA Z RYŻEM 146

związku z tym, że dynia jest zdrowa, niskokaloryczna  i ma taki  piękny kolor polecam ją jeść jak najczęściej. Dziś proponuję poniższy przepis. Składniki: dynia 1 szt.cebuli puszka pokrojonych pomidorów 2 szt.świeżych pomidorów 1 mała ostra papryczka kiełbasa 4 ząbki czosnku ryż bazylia,sól,pieprz(...)Doprawiłam gulasz przyprawami, podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem około 20 minut aż dynia zrobiła się miękka. Dynię podałam z ryżem. Zdrowo,smacznie i kolorowo! Życzę smacznego

potrawyregionalne
Cesarski strudel! 233

nabrało wiedeńskiego klimatu. Stąd strudel jest znany mi od dziecka. Należy do tradycji i można się nim zachwycać m.in. w Cafe Museum, przerobionej klasycystycznej stajni w wyjątkowo urokliwe miejsce. Jak będziecie w Cieszynie to nie zapomnijcie o tej kawiarni. Zachwyci Was jej atmosfera, piękne wnętrze i bogate menu. Deser ten podaje się na gorąco z bitą śmietaną i lodami(...)miski, lub malaksera i wyrobić tak aby nie było ani za gęste ani za rzadkie. Gdy nie będzie się już lepić do rąk, smarujemy je masłem i odkładamy pod nagrzany garnek na ok. 30 minut. Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i rozciągamy. Do tego celu potrzebny będzie płaski talerz, który ustawiamy dnem do góry i kładziemy na stole. Talerz przykrywamy czystym

Kuchnia Pani Wiosny
Marcinek . 233

łamać. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na płaskiej tacy do wystudzenia. Masa smietanowa: Obydwa rodzaje śmietany wlewamy razem do miski , dodajemy cukier puder i ubijamy całość na sztywną masę . Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny/ Gdy wszystkie placki są już upieczone i wystudzone , zaczynamy przekładanie. Na płaskim talerzu lub okrągłej tacy  układamy pierwszy placek , smarujemy go czubatą łyżka(...)wykorzystamy wszystkie placki . Smarujemy po wierzchu pozostałą śmietaną.  Nie przyciskamy placka . Wierzch możemy posypać kakao , lub zostawić jeden z upieczonych placków , pokruszyć go i wykorzystać jako kruszonkę .Lub  tak  jak zrobiłam to ja pokruszyć kilka biszkopcików i nimi posypać wierzch naszego Marcinka. Teraz całość przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin

Malinowa Kawiarenka
Domowy ser pleśniowy typu Gorgonzola (z niebieską pleśnią) 244

poziomu ziaren. Skrzep przekładamy na durszlak wyłożony chustą serowarską / gazą (ja użyłem kawałka starej firanki, oczywiście wygotowanej we wrzątku)  i zostawiamy w lodówce do odciekania na całą noc. Pod durszlak trzeba podłożyć jakiś garnek, bo cały czas wyciekać będzie serwatka. Następnego dnia rano wyjmujemy skrzep z lodówki, zostawiamy w temp. pokojowej  i postępujemy identycznie z drugą porcją mleka(...)skrzepy tniemy nożem na kostkę ok. 2 cm, każdy w osobnym naczyniu. Wcześniejszy (wieczorny) skrzep dzielimy na 2 porcje, drugi (poranny) na 3 porcje. Przekładamy skrzep do formy.  Jak wykonać formę do prasowania sera Najpierw 1/3 porannego, na to 1/2 wieczornego, znowu 1/3 porannego, potem 1/2 wieczornego i na wierzch 1/3 porannego. Prasowanie

Przepisy na domowy ser i chleb