zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek. Danie można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Przyprawy do kurczaka jak i do zalewy można dać dowolne, można zrobić wersję łagodną jak i na ostro. składniki: składniki do zapiekania 4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu zalewa 6 szklanek wody(...)kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową
Monia miesza i gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk(...)serem i delikatnie oprószyć papryką. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Marchewkę można zastąpić innymi warzywami, np. pietruszką, cukinią, dynią. (**) Muffinki najlepiej doprawić wedle własnego smaku. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam
Di gotujezacznie wrzeć,podkręcić gaz na maksimum minutę, następnie zmniejszyć płomień na kolejne 6-7 minut, ponownie dokręcić gaz, tym razem na minimum. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz, pozostawić pod pokrywką na 10 minut. Przygotowanie sosu do ryżu. Podczas gdy ryż się będzie gotował, wlać do rondelka ocet do sushi, wsypać sól i cukier, podgrzewając na małym ogniu.Nie doprowadzić(...)maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem. Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze. Kolej na imbir marynowany. Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca smak sushi
potrawyregionalnejest kojarzonych z naszą tradycją kulinarną. Oczywiście nie wszystkie stricte wpisują się w nasze dzieje i nie wszystkie mają etykietę "made in Poland long time ago". Niemniej jednak jak podaje Newsweek w swym króciutkim artykule - "Polska potentatem w spożyciu zup" . Podobno w ciągu roku, my Polacy, "zjadamy 3,8 mld litrów zup, czyli aż 103 litry na osobę" . Naprawdę(...)aniżeli robienie jakiejś ciężkiej zasmażki. Dzisiaj właśnie taka propozycja - lekka dla żołądka i delikatna w smaku zupa krem z kalafiora. Krem z kalafiora na mleku z grzankami Umyć pod zimną wodą kalafior, odkroić różyczki (resztę zachować w razie Wu), przełożyć do garnka, zalać zimnym mlekiem aby prawie całkiem zakryło warzywo. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu
Right Behind The Kitchenwszystkim ciekawy sposób na rybę- ryba duszona na warstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje smak lekko kwaskowej(...)wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem PłynącaZastanawialiście się co kryją w sobie fast foody, że cały świat za nimi przepada? No na pewno nie to, co pokazano w dokumencie Super Size Me
Right Behind The Kitchenprogram o...ziemniaku! Tak, o tym prostym, swojskim a zarazem pysznym i pożywnym ziemniaku. I to nie byle jaki program bo historyczny i na nie byle jakim kanale bo na Viasat History!!! Bulwa ta jest swego rodzaju fenomenem w świecie warzyw - da się z niej zrobić niezliczoną ilość dań. Są ludzie którzy dodają ziemniaki niemal do każdej potrawy(...)gulasz podane w w/w programie - jest bardzo prosty a jednocześnie pożywny - idealny na jesienne i zimowe obiady. Lubię potrawy jednogarnkowe z niewyszukanych składników - takich które mamy zawsze pod ręką. Gulasz ten można urozmaicać według gustu i ochoty - wydaje mi się, że wspaniale by smakował ze świeżą papryką lub pomidorami. Zostawiam Wam pole do eksperymentu Gulasz z ziemniaków (wg Viasat History
sierotka maRysia w kuchnijak ja. Multicooker to proste w użyciu wielofunkcyjne urządzenie, które zastępuje szybkowar i w którym można gotować, dusić, smażyć, piec a nawet robić popcorn. Postanowiłam przygotować serię przepisów z wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino(...)mięsa. Pamiętamy, aby zawór wypuszczania powietrza był zamknięty. Mięso dusimy przez 50 minut (tyle trwa u mnie długi program duszenia mięsa). Gdy się skończy, wypuszczamy z multicookera powietrze pod ciśnieniem, uważając, aby się nie poparzyć. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Jeśli jest twarde, włączamy maszynę ponownie na 30 minut. W kubku
Kulinarne przygody GatityChoć grzybów w tym roku było niewiele, to coś tam jednak znaleźliśmy... Pojawiły się co prawda dopiero niedawno, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Tak więc chociaż skromnie, to na na kilka obiadów się załapaliśmy. Dzisiaj polecam Wam pyszną, domową zupę grzybową, na bazie świeżych grzybów leśnych i suszonych (na szczęście tych mam duży zapas od ubiegłego(...)plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby, dołożyć także grzyby suszone i gotować całość ok.10 minut, nie przykrywać (grzyby kipią). Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę
Smaczne Zdroweamaretto. Do dzieła!!! biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao - przesiewamy przez sitko. Ubijamy na sztywno białka z solą - pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w 160-170 stopniach(...)nasączamy herbatą z cytryną i dowolnym alkoholem. Ciasto układamy w kolejności: biszkopt masa z nutelli beza wiśnie biszkopt masa z nutelli do ozdoby tortu użyłam pokruszonej bezy która wyglądała jak złoty pył
sierotka maRysia w kuchnirzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele też zależy od produktów, ważna jest też patelnia do smażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka(...)Następnie dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić i oklejać szpinak. Smarować farszem naleśniki i zwijać je w rulony lub składać w koperty. Dobrze smakują jeszcze ciepłe, chociaż ja wolę wystudzone
Kuchcik gotujejednak kolejny etap to nauka wyciskania pięknych bezowych gwiazdek, bo te które zrobiłam niestety do pięknych nie należą. Składniki; 5 białek szczypta soli 20 dag cukru kryształu (najdrobniejszy jaki mamy) Dodatkowo; mały kubek śmietany 30% cukier puder (wedle własnego uznania) konfitura malinowa ( kilka łyżeczek ) Białka dokładnie oddzielić od żółtek, dodać odrobiną soli i ubijać(...)jest wystarczająco w środku sucha, jeśli jeszcze nie wtedy pieczemy (suszymy) jeszcze dłużej. Bezę odkładamy do wystudzenia a w tym czasie ubijamy śmietanę do czasu aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Wystudzoną bezę przekładamy bitą śmietaną i konfiturą. Na wierzchu dekorujemy także śmietaną, konfiturą i małymi bezami ( o ile wszystkich nie zjedliśmy
Radość kipiąca uśmiechem.Pulpety z indyka na pieczonych warzywach podane z sosem serowym. Smaczne, syte i bardzo łatwe do przygotowania. Warzywa możecie wykorzystać dowolne, takie jakie posiadacie w chwili obecnej w domu czy też w zależności od sezonu. Pulpetów wychodzi dużo więcej z podanej porcji mięsa więc połowę przeznaczyłam na drugi dzień do obiadu, które można podać z ziemniakami, surówką i sosem(...)połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać, a następnie
O kuchni z uczuciemKiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kiełbasa Tuchowska, jest doskonała pod kątem dzieciaków , które , bynajmniej moje , nie przepadają za kawałkami kminku , grubego pieprzu lub innymi niespodziankami w kiszce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróży