jaka pod pi - 500 przepisów (strona:25/34)

KASZA Z AROMATYCZNYM ŁOSOSIEM, GROSZKIEM, GRANATEM I KOLENDRĄ 225

kropka nad i" w tym daniu :) Jeśli tylko możecie, nie pomijajcie ich w przepisie, bo naprawdę rewelacyjnie komponują się z całością.  Moje danie nadaje się zarówno na obiad jak i kolację, świetnie smakuje też odgrzane na drugi dzień, także możecie je zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy:)  Jest ono naprawdę zdrowe, pyszne, błyskawiczne(...)minuty. Następnie dodaj zamarynowanego łososia, wymieszaj go dobrze z kaszą i warzywami, i smaż 5 minut  aż ładnie się zetnie z zewnątrz i pozostanie soczysty w środku.  Pod koniec dodaj pokrojone na pół pomidorki, a po kolejnych 2-3 minutach kolendrę i ziarenka granatu. Zdejmij patelnię z ognia. Gotowe! Smacznego!  Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć

Słodko-Słony Świat Ilony
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 265

jesteśmy praworęczne). Ostrym nożem nacinamy kolejny 1-1,5 cm kawałek i nie dociągamy noża do końca. Tych nacięć wyszło mi w sumie 4, a schab można było rozłożyć jak harmonijkę z papieru (zdj. nr 1). Po rozłożeniu dodatkowo rozbiłam lekko tłuczkiem. Marynata: Składniki marynaty mieszamy razem, a następnie nacieramy nią mięso (zdj. nr 3). Tak przygotowane zwijamy(...)krótszym bokiem do środka (wzdłuż dłuższego boku).  Boczek kroimy na plastry (mniej więcej o grubości 0,5 cm) i dokładnie obkładamy nimi roladę. Całość obwiązujemy sznurkiem. Sznurek przeciągamy pod roladą i obwiązujemy w dwie strony, a kończymy na środku i zawiązujemy w supeł. Jeżeli nadzienie wychodzi z któregoś końca, należy je delikatnie "dopchnąć" z powrotem. Roladę przekładamy do brytfanny

bistro mama
Biały bigos jesienny 193

Biały bigos jesienny Moja babcia , zawsze na jesieni po świniobiciu robiła własnie taki ,biały bigos . Dziadek go uwielbiał , ja jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Taki bigos musi pykać , na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 godzin . Co do soli , to trzeba spróbować , czasami jej nie dodaję bo kapusta kiszona ma jej sporo . Najsmaczniejszy jest drugiego dnia , odsmażony na patelni , na smalcu pozostałym po skwarkach

Ogrodnik w podróży
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 202

Dynia...zdecydowanie królowa jesieni , króluje od października, aż do stycznia.  Na pierwszy rzut oka wydaje się nie do ruszenia, właściwie nie wiadomo do czego się

Pause Gotowanie!
Dlaczego ja? 132

Może i trochę lubię gotować. Może i trochę jestem czepialski. Może czasami się mylę. Może czasami za dużo mówię. Ale, do diaska, dlaczego to mnie spotykają

Right Behind The Kitchen
Ekstra ciasto z jabłkami z swojskim budyniem i ubitą pianą 217

przygotowanie potrzebujesz około 30 minut, chyba że biegasz co chwilę do sklepu bo ciągle czegoś brak.. jak ja , czasami ja..bo normalnie biega ciastożerca. Na blachę 25 x 35 cm potrzebujesz CIASTO: - 350 g mąki krupczatki - 300 g luksusowej  lub 650 g , zamiast krupczatki - 150 - 200 g cukru - 200 g masła - 30 g smalcu - 2 łyżki jogurtu(...)zamrażarki zetrzyj na tarce o dużych okach i rozsyp po wierzchu równomiernie.  Piecz 45 minut w 180° termo i 15 minut od spodu. W razie potrzeby nakryj ciasto pod koniec folią aluminiową aby się zbytnio nie zjarało. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 181

dość ostrym, lekko słodkawym i zdecydowanym smaku również jest tu kluczowy. Prawdziwa ekstaza dla podniebienia! :) Tartę można jeść i na ciepło i po wystudzeniu. Będzie doskonałym pomysłem na obiad, jak i na kolację :) Składniki (na ok. 8 porcji): Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta(...)ponownie wstawiamy na 5 minut. Farsz: Łososia myjemy i osuszamy. Skrapiamy go sokiem z cytryny, a następnie posypujemy solą oraz pieprzem z każdej strony. Filet układamy w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po tym czasie łososia wyjmujemy i rozdrabniamy (jeśli nasz filet był ze skórą, musimy ją usunąć

MyCookBook.pl
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 179

Polska. Polska północna. Jedno z województw gdzieś tam w górze na mapie. Może być pomorskie. Pewnie dlatego, że jest po morzu... Tysiące turystów odwiedza tą część

Right Behind The Kitchen
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 233

Zbliża się nasza rocznica - nie będę pisać już która - ale najważniejsze, że jest kolejna ale pierwsza nie jako ,,zwykła" para, tylko już jako narzeczeństwo śmiesznie to brzmi. Pierścionek już od prawie miesiąca lśni swym szafirowym blaskiem na mym palcu więc Rysio już chyba z mej kuchni nie wyjdzie blog swej nazwy nie będzie musiał zmieniać :-D. Choć kto wie - nawet(...)środku układamy polędwicę. Na polędwicę wykładamy resztę  grzybów i zawijamy najpierw boczek a później ciasto (bok prawy i lewy składamy na środek ciasta - najlepiej jest włożyć ręce pod oba boki i po prostu złożyć je ku sobie aby skleiły się ze sobą, tylko nie na ,,styk", najlepiej jest aby była delikatna zakładka. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy. Całość układamy

sierotka maRysia w kuchni
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2620

jakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, albo w miejscu do którego mamy zaufanie. Nie uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy(...)szklane. pieczenie Po 7 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, obwiązać sznurkiem aby ładnie trzymało formę. Piekarnik nagrzać do 100 st C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod nim ustawić naczynie na ewentualnie wypływające soki. Piec bez obracania ok 2 godzin - do momentu  aż temperatura wewnątrz mięsa, w najgrubszym miejscu, wyniesie 68 st C.  Wyjąć

Stare Gary
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą 222

kapeluszach pieczarek i podałam z cebulą karmelizowaną z miodem i czerwonym winem. Może nie są to prawdziwe burgery, ale i tak są to jedne z najlepszych kanapek, jakie zrobiłam w życiu :) Dziś mam dla Was kolejny przepis z pieczarką w roli głównej! Bardzo się cieszę, że przepis na pieczarki zapiekane z serem mozzarella spotkał się z Waszym ciepłym przyjęciem(...)grilluj jeszcze ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści.  Bułki przekrój na pół, skrop ich wnętrze oliwą. Wstaw do piekarnika, rozcięciami do góry, na 2-3 minuty pod górną grzałkę, aby je podgrzać i lekko zrumienić. Możesz spokojnie dołożyć je na blachę do pieczarek pod koniec ich pieczenia. Nałóż do bułki karmelizowanej czerwonej cebuli (zapewne trochę Ci zostanie, dojedz

Chilli Czosnek i Oliwa
Eger - miasto winem płynące 194

Każdy wyjazd na Węgry wnosi w moje życie coś nowego - są to zawsze jakieś smaki, wspomnienia, zapach winnic. I tak też było tym razem - nigdy

Right Behind The Kitchen
Food & Friends oraz KUKBUK - magazyny kulinarne 169

Dobre czasopismo tudzież magazyn związany z tematyką kulinarną, gastronomiczną (nie mylić z gastryczną!) - czy coś takiego w ogóle istnieje na rynku? Ba, na polskim rynku

Right Behind The Kitchen
Vapiano - Warszawa 158

Franchising - według Encyklopedii PWN jest to porozumienie dotyczące współpracy między dwoma przedsiębiorstwami, gdzie jedno z nich uzyskuje (oczywiście za pewną opłatą) prawo do sprzedaży towarów wytworzonych

Right Behind The Kitchen