jaka pod pi - 500 przepisów (strona:17/34)

Zimowy szparag - skorzonera przepis 192

Przypomina smakiem szparagi. Dlatego nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń. Jaki kupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza niż oferowana w większych sklepach z Niemiec.  Przygotowałam ją w jaju i w mące  Mistrzowska Mieszanka  ( maka jaglana, siemię lniane, mąka konopna, nasiona konopi, mąką ze skiełkowanych ziaren brązowego(...)który farbuje ręce.  wiązka skorzonery sok z połowy cytryny olej do smażenia 100 gram mąka ( dowolna) jajo sól 100 ml piwa lub gazowanej wody opcjonalnie Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą i nożykiem do ziemniaków obierz dokładnie. Natychmiast włóż do zimnej wody z sokiem z cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie.  Odcedź

AZgotuj!
Czekoladowy tort z ciasteczkami 161

Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowego ciasta, stąd upiekłam tort. Osobiście nie jestem czekoladoholikiem, ale jako że nie piekłam dla siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek   3/4 szklanki cukru(...)ziemniaczanej   1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao   2 łyżki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie po 1 żółtku. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i mąką ziemniaczaną. Wmieszać delikatnie do masy

Fabryka pomysłów
Pasztet myśliwski. 147

Najbardziej w domowej kuchni cieszy mnie fakt, że znamy każdy składnik, wiemy skąd pochodzi i jak wygląda. Dzięki temu unikamy niespodzianek jakie czyhają na nas w sklepowym, przetworzonym jedzeniu. U mnie w domu dalej panuje myśliwski klimat. A do wykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa(...)mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć

Kuchnia Pani Wiosny
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 237

kawałka świeżego korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, oleju sezamowego, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia oczyszczonych z wszelkich błon piersi kurczaka w jak najcieńsze plastry, które umieściłem w miseczce. Dodałem do nich trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny oraz(...)woda którą go płukałem była przezroczysta. Następnie zalałem ryż wodą, tak aby poziom wody o centymetr przekraczał poziom ryżu, doprowadziłem do wrzenia i gotowałem przez 10 minut pod przykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka

Wyprawy kulinarne
Pomidorowa zupa z soczewicy 164

Pomidorową lubiłam od zawsze. Nie byłam więc zdziwiona, że moje dziecko ubóstwia smak pomidorów tak jak i ja. Żeby zupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli. Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :) Składniki: 25dag soczewicy marchewka 0,5 l passaty z pomidorów udko łyżka koncentratu pomidorowego(...)szklanki wody łyżka papryki słodkiej(w proszku) 3 zioła angielskie  2 liście laurowe gałązka maggi sól, pieprz, szczypta cukru Makaron do podania Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę

ChilliJemy
Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym. 182

cukier do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min. Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany(...)kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć i gotowe

Malinowe Pocałunki
Ryba po grecku bez smażenia 192

usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;)  Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g(...)folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.  Pod koniec pieczenia można ją rozwinąć i podpiec trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy wrzątkiem, gotujemy

Czerwona Porzeczka
Brownie pomarańczowe 169

Ciasto brownie zagościło u mnie w domu już dawno temu. Jest to ukochane ciasto mojej córki. Brownie wygląda jak zakalec ale to jest urok tego ciasta. Tym razem trochę udoskonaliłam je dodając sok i skórkę z pomarańczy. Efekt jest taki, że czuć delikatną nutkę pomarańczową. Składniki:      2 gorzkie czekolady      30 dag cukru(...)łyżki kakao Przygotowanie:    Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić i dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier dalej miksując. Gdy piana jest lśniąc, dodawać po 1 żółtku i ubijać na najmniejszych obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlewać roztopioną czekoladę do ubitych białek i mieszać

Amatorka kuchenna
Gęsi pasztet z żurawiną 156

gęsi rozpoczyna się wiosną a kończy właśnie późną jesienią w listopadzie. Nie na darmo stare polskie przysłowie mówi, że „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – czyli w jego imieniny, podobnie jak znane w Wielkopolsce rogale marcińskie , a imieniny te przypadają 11 listopada. U nas w domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością(...)Gęsina na Świętego Marcina”, gęś wreszcie też zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta Niepodległości. Na stole króluje u nas gęsina pod postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
rogale marcińskie 179

przygotowanej wcześniej). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min., do podrośnięci. 2 łyżki masła roztapiamy, które dodajemy na końcu wyrabiania. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. Formujemy prostokąt, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Zimne masło(...)środka część wyłożoną masłem. W ten sposób mamy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Sklejamy brzegi i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Składamy ponownie w taki sam sposób, jak poprzednio i wkładamy do lodówki na ok. 30 min., czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem schładzamy w lodówce przez 30 min. składniki na masę

Domowy Smak Jedzenia
Różowe płatki kapuściane 222

Białej kapusty (pokroić na kwadraty lub prostokąty ok. 3*3 cm.) * 2 marchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam tak jak wyżej To wszystko wymieszać i włożyć do dużego garnka. Marynata: * 1 l. wody * 150 g. cukru * 2,5 duże łyżki soli * 150 g. oleju * 2 liście laurowe * 2 groszki ziela(...)marynatą zalać kapustę w garnku i przykryć talerzem lub przykrywką (ale bez obciążenia). Na początku przycisnąć ręką, tak by marynata wizualnie pojawiła się nad kapusta (potem sama pojawi się pod talerzem). Zostawić w temperaturze pokojowej na 1 dobę, następnie rozłożyć w słoiki i przechowywać w lodowce. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Risotto cytrynowe 235

obiad - coś prostego, nad czym nie będę musiała za dużo myśleć. Więc powstało risotto cytrynowe z paprykowym sosem z kurczaka. Kurczak będzie jutro dziś ryż. Tego rodzaju risotto traktuje jako dodatek do dania podstawowego choć samo również zachwyciło mnie smakiem. Naprawdę bardzo dobre. Risotto cytrynowe łatwe ok 30 minut dla 2 osób Składniki 20 dag okrągłego ryżu 1 cebula(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do dzieła!!! Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem ok 20 minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem i gałką

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti z zielonymi warzywami 158

cukinia (1/2) i mrożony groszek (filiżanka). A propos groszku - zdecydowanie wolę ten mrożony niż prosto z puszki. Ten pierwszy po delikatnym podsmażeniu na oliwie/oleju jest sprężysty, wręcz chrupki - tak jak smażone brokuły. Pokrojone brokuły wymagają najwięcej czasu podczas smażenia - w moim przypadku było to ok. 15 minut. Groszek i cukinia ok. 7 minut, makaron(...)najlepszymi doradcami będziemy my sami, a nie jakiś Franek Majeranek z bloga. Próbując co jakiś czas smażonych brokułów, sprawdzamy tym samym czy kolejne minuty wystarczą na uzyskanie miękkich warzyw pod koniec całego gotowania. Gdyby w trakcie smażenia jakieś warzywa zaczęły łapać mocniejszy kolor (czyt. brązowy), wówczas możemy wlać na patelnię filiżankę wody, w której gotuje się makaron - składniki dania zaczną

Right Behind The Kitchen
Pani Walewska 455

włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy(...)sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. W drugiej szklance rozmieszać żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Jak zacznie gęstnieć nie przestawać mieszać, aby budyń się nie przypalił. Masę wystudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem i ewentualnie z aromatem migdałowym. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Najlepiej smakuje

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 203

bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody, ale nie musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne(...)potartym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia warstwa to znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano. Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki muszą się lekko przyrumienić i oczywiście muszą być miękkie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń