jakie kiedykolwiek jadłam. Nie dodajemy do nich ani grama cukru. Ale ważną rzeczą jest też to aby śliwki (najlepiej węgierki) były bardzo dojrzałe i słodkie. Polecam nie tylko z bułeczką na śniadanie ale również do ciast, deserów i naleśników. Są pyszne :) 3kg bardzo dojrzałych węgierek Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie i dusić pod
Smakołyki Asijak duże mamy naczynie do zapiekania). Do każdego gniazda wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod
Gotowanie moimi oczamiPyszne i oryginalne danie na bazie kurczaka i ryżu, kropką nad i jest ciągnący się ser mozzarella wypływający ze środka, propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad, gwarantuję że zachwyci każdego! Składniki: 60 dag fileta z kurczaka 1 szklanka ugotowanego ryżu z suszonymi warzywami 2 jajka 10 dag sera mozzarella 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Sól morska(...)smaku Szczypta granulowanego czosnku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób wykonania: Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mięsa razem z ugotowanym na sypko zimnym ryżem, do masy wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, oraz przyprawą do grosa, dokładnie wyrobić
Wanilia i KardamonJuż wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w swej prostocie - do samodzielnego przyrządzenia chyba łatwiejszego makaronu nie ma. Te długie wstęgi tak cudownie otulają się sosem. Żaden inny nie zastąpi mi już tego jedynego... Sezon na kurki trwa a boczek(...)śmietankę mamy pod ręką zawsze - danie którym dziś was poczęstuje to prawdziwa bomba kaloryczna ale warte jest tego grzechu obżarstwa. A cud jego przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron i prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony
sierotka maRysia w kuchniszklanki ryżu 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 3 łyżki cukru 3 niewielkie kwaśne jabłka 2 łyżki masła 3 łyżki miodu 1 łyżka cynamonu co i jak po kolei Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go wodą i zostawiamy na dwie, trzy godziny, aby później lepiej się gotował. Ryż z wodą wstawiamy na palnik, zagotowujemy(...)Gotujemy, na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. W tym czasie jabłka kroimy, razem ze skórką, w cząstki i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Pod koniec krótkiego smażenia, kiedy jabłka się zrumienią dodajemy na patelnie miód. Całość smażymy jeszcze przez minutę a później zdejmujemy z patelni, mieszamy z ugotowanym ryżem i rozkładamy na porcje posypując
Kuchnia Babci Basijak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod
Magiczne Życie Martyprawie wszystkimi swoimi dobrodziejstwami! Jest cudownie! Drzewa kwitną, trawa zieleni się, wszędzie widzę tulipany, żonkile. Piękne, fioletowe, cudownie pachnące fiołki - starsze panie sprzedają je w ślicznych małych bukiecikach. Jakie to jest cudowne... Ostatnio będąc w domu udaliśmy się z Rysiem na łąki. A tam pełno wspaniałych, zgrabnych saren i dostojnych koziołków. Bociany zajadają okropne, obślizgłe żabska a jaskółki przyglądają się(...)posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę z mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron
sierotka maRysia w kuchniNajlepsza do domowych gofrów, naleśników czy też innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia domowej frużeliny warto użyć zapasów mrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać ciepłą(...)wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do truskawek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Część owoców można rozgnieść. Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Chocolate Muffin Blogszczypta soli 1/2 szkl cukru 200 gr kokosu 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. 2. Ubijamy białka na sztywna piane, dodając pod koniec cukier oraz 2 łyżeczki budyniu. 3. Do rozt. i ostudz. masła przekładamy nasze wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy. Jeśli ta masa będzie się nam wydawać za sucha możemy dodać(...)łyżki mleka. 4. Teraz przekładamy masę kokosową do białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia wysmarowany masłem tworząc ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez 15 min. Jak widać mój ukochany piekarnik trochę przypalił mi ciastka chociaż zmniejszyłam temp. pieczenia
Gotowanie...to proste !źródło: 1002 drobiazgi Tak na świeżo. W rodzinnym mieście odwiedziłem pewną restaurację, która generalnie nie jest zła. Nie będę skupiać się tym razem na jedzeniu
Right Behind The Kitchenustawiając stopniowo temperaturę w piekarniku na 150 stopni. Czas. Jeden przepis mówi 2,5 godziny, inny 180 minut, jeszcze inny 4,5 godziny. Jak jest naprawdę? Hmm, a jaki jest cel? Aby mięso było kruche ale aby się nie rozpadało samoistnie podczas duszenia. Ja czekałem na swoje mięso 4h (po 3 godzinach dorzuciłem gałązkę rozmarynu i czosnek(...)ponownie mięso przez sito, zachowany płyn przelewamy na szeroką i duża patelnię (szklankę tego płynu zachowujemy osobno, z sita zachowujemy mięso i marchewkę, reszta ałt). Duży ogień pod patelnią i zagotowujemy sos. W miseczce ucieramy mąkę i łyżkę masła. Do takiej mikstury wlewamy powoli zachowana szklankę schłodzonego roztworu winnego (łatwiej się łączy zimny płyn z taką "nienarodzoną" zasmażką
Right Behind The KitchenMocno schłodzoną wodę z ciecierzycy wlewamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając ubijania dosypujemy stopniowo po łyżce cukru, długo miksując każdą kolejną (2-3 minuty). Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Gotowa piana powinna być sztywna i błyszcząca. Przekładamy pianę do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy w piecu(...)godzinę w temperaturze 100st z termoobiegiem. Po godzinie beziki będą jeszcze miękkie, ale po wyciągnięciu z pieca zrobią się kruche w ciągu kilku sekund. Beziki odrywamy od papieru jak całkowicie wystygną. Przechowujemy w zamkniętym, szczelnym pojemniku. Z przepisu wychodzą 4 duże blachy z pieca
Gotowanie moimi oczamitem.pokojowej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Białka dobrze ubite są gęste i błyszczące. Gotową beze przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na papier do pieczenia(...)niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 120 C i suszymy ok. 80 minut. Po tym czasie zostawiamy bezy w piecu do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, jak zostaną :) Wskazówki: Białka nie można przebić, dzieje się się to zawsze w pierwszej fazie ubijania, kiedy białka podejdą wodą (przed dodaniem cukru) należy je wyrzucić bo bezy
Delicious Titbitspomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam zrobić aromatyczną, lekko chrupiącą chińszczyznę :) Wszystkie składniki komponują się w nim wyśmienicie. Jak zwykle w daniach chińskich, najważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem(...)cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać
Świat Domowej KuchniNie lubię słowa recenzja. Kojarzy mi się ze szkołą, z pewnego rodzaju przymusem. Zamiast tego słowa wolę używać frazy dzielenie się wrażeniami. I tak też chciałem
Right Behind The Kitchen