jaka pod pi - 500 przepisów (strona:21/34)

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 347

Chleb na wodzie z ogórków - ale jak to :) A no tak to. Zainspirowany przepisem z bloga weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com. Moi domownicy choć przyzwyczajeni do chlebów na zakwasie z wielkim entuzjazmem przyjęli do jadłospisu ten chlebek. Pomimo, że drożdżowy jednak miąższ jest miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni. Proporcje(...)odstawić na około 1,5 - 2 h w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto odgazować - wbić w nie pięść i przełożyć do naoliwionej blaszki ( u mnie keksówka ) Odstawiamy pod przykryciem na około 30-40 minut lub do czasu aż wyraźnie podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 40 minut. * * czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy

apetytnapieczenie
Cymes nie cymes 233

kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki. Pamiętam jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie i u mnie podane na obiad znika bardzo szybko(...)ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać litr wody, zagotować. Włożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut.  Następnie dodać cebulę, marchew i ziemniaki oraz masło. Dusić pod przykryciem, aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie i zaczną częściowo się rozpadać (całkowicie nie rozgotowywać

Kuchcik gotuje
Ratatouille na ryżu naturalnym 203

parowar na 35 minut.  Wszystkie warzywa myjemy.  Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą, żeby pozbyć się goryczki. Odstawiamy go na 10-15 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręczniczkiem. W czasie kiedy bakłażan leży sobie cały w soli, a ryż nam się już paruje, przygotowujemy resztę składników. Papryki kroimy na małe kawałki(...)przyprawiamy pieprzem. Świeże zioła: bazylie grecką, tymianek i rukiew wodną myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Kiedy parowar się wyłączy wszystkie warzywa i zioła mieszamy razem i nakładamy na ryż. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający 191

pyszny, ja uwielbiam a Wy ? przepis na zurek     Żurek to jedna z ukochanych zup u nas w domu, ja ją robię najprościej jak się da. Lubię jak jest kwaśna, taka zupa na kaca, gęsta i pełna smaku. Ostatnio z zaprzyjaźnionej firmy Gronpiek dostałam ich naturalny zakwas do żurku, za oknem zimno, wietrznie .. a w domu pytanie(...)ząbkami czosnku oraz białą kiełbasą, zagotowuję wodę. Dolewam zawartość butelek z zakwasem z całym płynem i „osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję.  Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę i gotowe

Kuchnia na wzgórzu
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew 187

też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam! Scroll down for recipe in English Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą (8 porcji) Ingredients: 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 2 cebule, pokrojone(...)czosnkiem i podsmaż przez kilka minut, do zeszklenia. Następnie dodaj cukinię, dynię, chilli, pomidory, paprykę i soczewicę, zalej passatą pomidorową i dopraw cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami. Smacznego! English version

karmelowy
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 187

Często jak nie mam za dużo czasu na przygotowanie kolacji ... albo pomysłu na nią,  to mając szpinak w zamrażarce już wiem, że będą naleśniki ze szpinakiem. Wiecie ,że pochodzi on z Persji? Szpinak ma wielu przeciwników ze względu na smak i nieapetyczny wygląd,  ale nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych-żelazo(...)może być za wodnisty bo będzie wyciekał z naleśnika. Dodaję parę startych ząbków czosnku,pieprz i odrobinę soli do smaku,  nie za dużo ponieważ ser jest słony. Pod koniec gotowania dodałam około dwóch łyżek śmietany. Smaruję farszem placki naleśnikowe,zawijam i układam w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą. Wierzch naleśników posypałam startą mozzarellą i wstawiłam do piekarnika

potrawyregionalne
Lidl na święta 119

okazja do zaprezentowania nowej oferty win. Jest to kolejna już porcja win z Francji. Część jest już dobrze znana – stoi na półkach od jakiegoś czasu, część to nowe etykiety. Jak to zwykle bywa są tam wina dobre, bardzo dobre, ale również przeciętne. Wydaje mi się, że francuska oferta zaczyna być trochę „ nudna” powtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza(...)finisz długi. Podawać w temperaturze 10- 12 stopni do owoców morza i białych mięs. Domaine de Ménard Côtes de Gascogne L’Or Marine 2014 (19,99 zł) – Biorąc pod uwagę cenę, wino to niewątpliwie ma szansę zostać hitem tej oferty. Nos jest bardzo intensywny, dominują owoce tropikalne, gruszki, melony. Usta są zaskakująco świeże i rześkie. Spora kwasowość jest przełamana delikatnym

królestwo garów
Makaronowy konkurs Malma! 177

Ogłaszam kolejny konkurs na blogu! Chyba nikomu nie muszę reklamować i zachwalać makaronu Malma - jest to naprawdę dobry jakościowo i smaczny produkt który przyda się każdemu - zarówno lubiącym gotować jak i nie :-)! Bo przecież któż z nas nie kocha makaronów!? Do wygrania w konkursie są 2 zestawy 12 opakowań makaronu Malma i aby zdobyć ten zapas należy podać przepis(...)czerwca 2014 zwycięscy zostaną ogłoszeni 23 czerwca 2014 nagrodą w konkursie są 2 zestawy 12 opakowań makaronu Malma. zadaniem w konkursie jest napisanie w komentarzach pod postem przepisu na makaron Malma z produktem nie przetworzonym - np świeżymi owocami, pomidorami czy sałatą każdy uczestnik konkursu musi podać nick lub imię pod przepisem przepisy nie podpisane nie będą brane pod uwagę jedna

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowiec z czereśniami 111

uroczo wystają czereśniowe ogonki :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wyjątkowo miękkie i puszyste, wilgotne dzięki owocom. Jest równie smaczne i świeże także na drugi dzień (niestety nie wiem jak jest w kolejne dni, ponieważ ciasto nie doczekało ;) Tak duża ilość owoców, a niewielka ciasta, sprawia, że możecie sięgnąć po kolejny kawałek z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Koniecznie musicie spróbować(...)kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Masło miksujemy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę oraz żółtka roztrzepane ze szczyptą soli. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami resztę cukru, ubijając po każdym dodaniu. Jedną trzecią piany dodajemy do masy czekoladowej, aby ją trochę rozluźnić. Mieszamy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy ostrożnie, a na koniec

MyCookBook.pl
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 986

Wielki klops na kanapki – pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale jednak , to nie do końca to samo . Mój wielki klops , to po prostu pyszny , mielony gigant , pieczony w piekarniku , dzięki czemu uzyskuje wspaniałą skorupkę i niebiańsko smakuje na zimno do kanapeczek z majonezikiem(...)pieprz, cukier , gałkę , zmiażdżony czosnek , wodę i bułkę tartą . Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki , gigantyczny kotlet mielony o nieco cygarowym kształcie – to ułatwi krojenie

Ogrodnik w podróży
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 286

Jeśli udka, to dlaczego nie kacze? Są soczyste i delikatne z chrupiącą skórką! Wymagają jednak trochę czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Czekośliwka 156

Czekośliwka, zwana także „śliwkową nutellą”, to nic innego jak powidła śliwkowe z czekoladą (w mojej wersji z dodatkiem kakao). W ostatnich latach zrobiły prawdziwą furorę. Są bardzo smaczne, oczywiście słodkie, w smaku do złudzenia przypominające popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło(...)puszczać sok i się zagotują. Następnie ogień zmniejszamy i gotujemy mieszając co jakiś czas, aż powidła odparują i zgęstnieją. Jeżeli zależy nam, aby czekośliwka miała bardziej aksamitną konsystencję wystarczy pod koniec tego etapu zmiksować owoce za pomocą blendera. Pod koniec gotowania dodajemy ekstrakt oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć, więc mieszamy często, aby powidła się nie przypaliły. Gotujemy jeszcze

MyCookBook.pl
Sernik dyniowo-kajmakowy 162

przechodzę. Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam jeszcze, nie odciągną mnie od tego smakołyku. Zjem zawsze i wszędzie. Sernika nie odmawiam. Newer ! Jako, że dynie nadal zalegają na sklepowych półkach, co mnie bardzo, bardzo raduje, użyłam jej do przygotowania sernika. Smak - niebanalny, kolor - mega ooptymistyczny ! Składniki: Na spód: 350 g okruszków biszkoptowych ( u mnie(...)stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę serową. Ser przekręcić przez maszynkę. Wymieszać ser z masą kajmakową, cukrem i żółtkami.  Pod koniec dodać pure z dyni, proszek budyniowy i cynamon. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić

kolorowotorcikowo
Kraków - Pizza Garden - Brick Oven Pizzeria 146

niewiele naturalnego światła wpada do środka, można byłoby się jedynie pokusić o odmalownie wnętrza, nadanie mu nowych barw aby nieco rozświeltić wnętrze - tak naprawdę kwestia gustu. Pierwszy plus, jaki możemy dostrzec to obsługa - bardzo uprzejme kelnerki, biegające z kuchni do stolików z uśmiechem na twarzy. Czuć w powietrzu miłą atmosferę, która klientowi odpowiada. Pomimo tego, że jest(...)także dzięki temu, że tych składników nie ma 7 czy 10 ale minimalna ilość. I o to właśnie chodzi - less is more. Wszystko to czyni, wydaje się zgrany, zespół pod wodzą właściciela, który jest codziennie w lokalu, zna się na swojej robocie, a do swojej pracy używa pieca opalanego węglem (podobno jest tylko kilka takich pieców w samym Nowym Jorku

Right Behind The Kitchen
Forszmak 194

przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szkl wody. Doprawiamy do smaku

Smakołyki Asi