opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sodę, przyprawę do piernika i zmielone migdały. Mąkę z dodatkami dodajemy do przestudzonego masła(...)Przekładamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności
Mania Wypiekaniaźródło: fan page norweskiego Burger King Ciekawym posunięciem można nazwać to, co zrobił norweski Burger King - dał możliwość swoim fanom (ok. 38,000 osób) wybór
Right Behind The Kitchenwyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać. Składniki: 3 udka kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku boczek wędzony(...)wykałaczkami. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca
Mama GotujeSmak, do którego chętnie się powraca. Prostota przygotowania jest tak duża, że gdy czasu na gotowanie brak, pomysł nasuwa się sam - szpinakowe tagliatelle! Smacznie, zdrowo i
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku nie da się porównać z niczym innym, bo babcia w tę szarlotkę wkładała całe serce. Dziś(...)Jabłka myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy od 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia. CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami. Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez
Ostra na Słodkomleko, do otrzymania jednolitej, niezbyt gęstej masy. Przyprawiamy. Kurkuma nada naleśnikom piękny, słoneczny kolor. Patelnię nagrzewamy. Ja na swojej nie używam żadnego tłuszczu, jedynie do pierwszego naleśnika, który jak wiadomo nigdy nie chce wyjść idealny ;) Smażymy 5 naleśników, ale tylko delikatnie, do lekkiego zarumienienia. Teraz czas na farsz! Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego(...)Czas dodać do niej przepłukaną fasolę, 3 zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :) Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i razem przesmażamy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż ser się trochę rozpuści. Nakładamy farsz na naleśniki, składamy boki i zwijamy jak krokiety. Układamy w foremce żaroodpornej (około 20x30 cm). Przyrządzamy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką
Moje Kuchenne RewelacjeDruga odsłona dżemu dyniowego w tym sezonie, tym razem w formie musu, gładki i bez wyczuwalnych kawałków. Smakuje bardzo orzeźwiająco, słodycz umiarkowana czyli tak jak lubię. Przepis powstał metodą prób i błędów, doprawiania i smakowania, aż smak zachwycił mnie i resztę rodziny. Sezon dyniowy w pełni więc polecam zamykać te słoneczne warzywa w słojach na dni kiedy niebo będzie(...)gotującej się dyni. Następnie wyciskamy cały sok z cytrusów i również dodajemy do dżemu. 3. Odparowujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, od czasu do czasu mieszając, pod koniec dosypujemy kwasek cytrynowy i suche galaretki. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut
Apetyczna babeczkajaki sposób łatwo i szybko ugotować zupę pomidorową? To proste. Kupujemy przecier pomidorowy w butelce (nie koncentrat tylko przetarte pomidorowy - bo te nazwy często są mylone) i na jego bazie bez wysiłku ugotujemy zupę. Będzie smaczna i zdrowa, gdyż pomidory jako nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery(...)dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Możemy uzupełnić wodą wedle uznania. Gotujemy 15 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy kolejne 10 minut. Możemy wyłączyć a ryż dojdzie w garnku pod przykryciem. Zupa pomidorowa błyskawiczna
Pyza i SurówkaSolidny kawałek pieczonej, soczystej karkówki, przykryty roztapiającym się żółtym serem oraz dobrze wysmażonymi na masełku pieczarkami. Jako dodatek ziemniaki i mieszanka sałat z pysznym słodko-kwaśnym sosikiem. Drogie Panie, Wasi mężczyźni będą zachwyceni takim obiadem :D Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka(...)marynacie, wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby mięso się przegryzło. Następnie wkładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie możemy przygotować sos do sałaty. Do oleju dodajemy cukier, pieprz czarny i cayenne, sok z cytryny i sól. Całość
MyCookBook.plSzarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem, że miała w tym swój ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne(...)pozostałą część do lodówki. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego cukru, około 6 kropel aromatu śmietankowego. Odstawiamy na kwadrans. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy większą częścią ciasta, tą z lodówki. Następnie układamy kolejno odciśnięte z soku jabłka, ubitą pianę i na grubych oczkach ścieramy pozostałą
Ania i Marcin gotujązrobić paliwo do ciężkiej pracy zawodowej? Jest kilka opcji. Można po prostu odpuścić sobie, pić ciągle wodę - jakoś się przeżyje przecież. Można pójść, tudzież pojechać, do sklepu. Ale jaki chleb dostaniemy w niedzielę - weekendowy? Może tak, może nie. Jest jeszcze jedno wyjście. Sam se zrób! A najlepiej z mąki pełnoziarnistej, gdyż ta powstaje z przemiału całego ziarna pszenicy(...)łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę dokończyć na blacie/stolnicy delikatnie posypanej mąką. Gdy ciasto odchodzi od łapek, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec aż chleb
Right Behind The Kitchenciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy na dwa blaty. Uwaga! Jeśli zależy nam na dużym torcie (takim jak na zdjęciu), to musimy upiec dwa biszkopty, więc podwajamy ilość składników. Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty, sok z połowy cytryny, 8 łyżek wódki. Masa śmietankowa z mascarpone(...)śmietanki 30% 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 figi płatki migdałów Sposób wykonania: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy razem z cukrem pod koniec ubijania śmietany. PRZYGOTOWANIE TORTU: Na paterze układamy jeden blat biszkoptu i skrapiamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem. Rozsmarowujemy 1/2 masy mascarpone i nakładamy na nią ani za lekko
Kuchnia Pani WiosnyDopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym kremem. Tak powstał naprawdę pyszny deser, który zasmakuje i „małym” i „dużym”. U nas sprawdził się jako śniadanie „na słodko” :) Prawdziwe niebo w gębie! Same naleśniki są tylko odrobinę słodkie, za to mają dość wyraźny kakaowy aromat (do ich przygotowania użyłam kakao przeznaczonego do picia(...)mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać ok. 14 sztuk. Truskawki w syropie balsamicznym: Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Większe truskawki kroimy na połówki, mniejsze zostawiamy w całości. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy fruktozę (lub zwykły cukier). Podgrzewamy na wolnym ogniu
MyCookBook.plSezon jagodowy w pełni! Jako, że całą rodzina uwielbiamy te aromatyczne leśne owoce, każdego lata przynajmniej raz (a najlepiej kilka razy) muszą pojawić się u nas pierogi z jagodowym nadzieniem :) Są wprost wyborne! Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, po brzegi wypełnione jagodami, cieniutko rozwałkowane, nie rozkleja się podczas gotowania. Pierogi najlepiej smakują nam polane osłodzonym, gęstym greckim jogurtem(...)jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i stolnicy. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 5-7 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki wcześniej przygotowanych
MyCookBook.pl