brown sugar a glass of semidry/dry white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę(...)środka na mniej więcej 20-25 minut, w zależności od grubości ryby. Po tym czasie wyłączamy piecyk i wyjmujemy rybę. Jak chutney się dusi, a łosoś piecze bierzemy się za soczewicę. Wstawiamy wodę. Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, gdy woda się zagotuje wrzucamy soczewicę i gotujemy 25-30 minut. Pod koniec czasu próbujemy czy jest miękka, jeśli
Martyna Cooksjadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych, ani walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;) Łosoś na parze z pieczonymi burakami Zacznijmy od przygotowania buraków. Składniki na pieczone(...)grubości 1-2 cm i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią. Następnie zalewamy je przygotowaną marynatą. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy jak długo pieczemy buraki, ja piekłam przez godzinę i były lekko twardawe i chrupiące - bardzo smaczne i zdrowe :) Składniki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pieprzu, papryki słodkiej, przetartego przez praskę czosnku i oleju. Odstawiamy do lodówki na noc. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego lub (tak jak ja) do naczynia rzymskiego, obkładamy go liśćmi laurowymi, cebulą pokrojoną w talarki (szczególnie układamy ją pod mięsem) i gałązkami tymianku, szczelnie zamykamy i pieczemy ok 1/5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika
sierotka maRysia w kuchniFigę zjedz...FIGĘ ! Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod skórką skrywa czerwone, piękne wnętrze. Kusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy ! Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki
kolorowotorcikowoChoć podobnie przygotowywane, to w smaku różnią się bardzo (fasola nadaje zupie lekko słodkawy posmak), niemniej obydwie są przepyszne. Bardzo pożywne, idealne na jesienny i zimowy obiad. Zarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania i zachowuje lepszy aromat, a także smak. Można oczywiście przygotować te zupy w naturalny sposób, wówczas czas gotowania wydłuży(...)drobną. To nadaje chyba jeszcze lepszego smaczku Musimy tylko pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Ja przepłukuję fasolę na sicie pod bieżącą wodą, następnie przekładam ją do garnka, zalewam dużą ilością wody i odstawiam na conajmniej 12h. Część wody, jaką dodaję do zupy lubię zastąpić wywarem od parzenia szynki , wówczas zupka ma jeszcze bardziej wędzonkowy smaczek... :-) * Kurkuma jest m.in
Smaczne ZdroweDzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie. Składniki: - 450g brokułów mrożonych lub jeden świeży - 500g pomidorów (4 średniej wielkości) - puszka kukurydzy - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy(...)odsączoną kukurydzą z puszki a na wierzchu układamy brokuły. Sałatka ta najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych jajek na twardo umieszczonych pod warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście. Można ją także używać jako dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla. Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu
Tanie przepisy studenckieheight: 1em;" /> jednak te dzikie róże to inna bajka. Ich aromat wręcz mnie upaja... a jak spróbowałam z nich wina to miałam ochotę wypić całą butelkę! Dzięki Bogu, że producentka owego specyfiku - Magda - mnie uprzedziła, że jest bardzo mocny bo bym pod stołem pewnie skończyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> bo owej mocy się
sierotka maRysia w kuchnizostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia dzielimy na dwie części większą i mniejszą (jak chcemy na grubym cieście to całość rozwałkujemy na jednej blaszce),podsypujemy mąką na blaszce i od razu na niej wałkujemy-już nie smarujemy niczym blaszki,tylko pod koniec wałkowania podsypmy trochę mąką po rozwałkowaniu na cienkie ciasto mamy tyle -cała blacha
Swojskie jedzonkoporządnie patelnię z odrobiną oliwy, smażymy tylko dla koloru duże kawałki indyka, posypując go odrobiną soli i pieprzu, wykładamy mięso na talerz (w środku powinno być surowe). Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy porządną łyżkę masła i dorzucamy drobno posiekaną cebulę oraz grubo pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dorzucamy ryż arborio (2 garście na osobę), czekamy aż ryż zrobi się(...)się całkowicie ściąć i uzyskamy soczyste mięso. Wyłączamy źródło ciepła pod patelnią, dorzucamy łyżkę masła i pokrojone w piórka zielone oliwki (garść na 2 osoby wystarczy), całość mieszamy dokładnie. Sprawdzamy ilość soli i pieprzu w risotto, korygujemy smak i podajemy natychmiast z natką pietruszki bądź inną zieleniną. Jak mawia Porky Pig - that's all Folks
Right Behind The Kitchencienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie
pieprzny smaczekpełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia ciasto nakryłam folią srebrną by nie przypaliły się mocno migdały, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne, nie za mocno słodkie.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJak zwykle na ostatnią chwilę ale się udało i jestem. Dziś na kolejne spotkanie w Lubelskim Kociołku pod hasłem jabłka przygotowałam małe, słodkie tartaletki z jabłkiem usmażonym w karmelu i żurawiną. Są kwintesencją jesieni i tego co w niej najlepsze. Złoty kolor karmelizowanych jabłek jest idealnym odzwierciedleniem naszej pięknej, polskiej, złotej jesieni. W akcji uczestniczą: Edyta - http://www.pasjasmaku.com/2014/10/muffinki-mini-szarlotki.html
sierotka maRysia w kuchniprzygotuje się po tygodniach na swoim dobytku grunt pod gotowanie, wówczas można w końcu zjeść coś - coś przez duże Ś . To coś jest proste, smaczne i konkretne, soczyste i daje poczucie wyzwolenia od byle jakości. Po prostu - panierowana pierś z kurczaka pod mozarellą i domowymi frytkami. Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami Zaczynamy od frytek. Wybrałem długaśne dwa ziemniaki(...)Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy kurczaka, niech odpocznie biedactwo chwilę. W trakcie smażenia pokroiliśmy sobie jedną średnią cebulę i ok. 10 pomidorków koktajlowych. Na tej samej patelni szybciutko jak Struś Pędziwiatr smażymy najpierw cebulę (ok. 2 min.) i wrzucamy na minutę pomidory. Nakładamy całość na kurczaka. Przykrywamy mięso białą mozarellą. Znów piekarnik - 8 minut, 200 stopni. Podajemy przykładowo
Right Behind The Kitchenbyły refleksyjne, wzruszające i pełne emocji. Dziękuję Wam za wszystkie, bo każda opowieść to kawałek Waszego życia. Wybór był trudny, jak zawsze... Smaki dzieciństwa. Na początku pomyślałam o oranżadzie w woreczku, gumie donald czy lodach kupowanych w sklepiku pod domem, u sąsiada z dwoma zębami. Ale tak naprawdę są to smaki, które pamiętają wszyscy z pokolenia lat 80-tych
Codzienna kuchnia niecodziennajest risotto. Miał rację ten ktoś, ale pod taką własnie nazwą poznałam to danie będąc nastolatką. Tamto risotto, nazywane przeze mnie kryzysowym z racji czasów, jakie wtedy były, to raczej zapiekany ryż z warzywami. Ktoś może złośliwie powiedzieć, że nie wiem czym jest prawdziwe risotto i jak się je prawidłowo przygotowuje. Wiem, naprawdę wiem, bo w moim domu często
Codzienna kuchnia niecodzienna