Dobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią
Moje Małe CzarowanieSezon na wiśnie trwa w najlepsze, dopiero dziś wzięłam się za nie, w tym roku robię takie jakie pamiętam z dzieciństwa czyli woda z pod nich może być kompotem a same idealnie pasują do ciast. Ten kto wymyślił letnie słoiki na zimę jest dla mnie mistrzem! Składniki: 1 kg wiśni bez pestek 2 nie pełne szklanki cukru
PychotkaaaŚwieże placki z owocami to przysmak każdego dziecka. Czasem czuje się jak duże dziecko, które uwielbia je właściwie pod każdą postacią. Pulchne racuszki mają w moim sercu jednak podwójne znaczenie - kojarzą mi się ze świętami. W prawdzie ta wersja nie jest świąteczna, ale pulchność wprawia mnie już w grudniowy nastrój :) Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki
ChilliJemyszklanki gorącej wody. Do foremek nakładamy po łyżeczce kolorowej galaretki na tęczówki oczu. Kiedy lekko stężeją w środek każdej dajemy czekoladowego dropsa – nie draże jak na zdjęciu! Niestety draże rozpuszczają się pod wpływem wilgoci z galaretki i oczy wyglądają jeszcze bardziej upiornie niż powinny ;) Kiedy kolorowa galaretka stężeje (trwa to dosłownie parę minut, bo jej warstwa jest bardzo
Ciastkozercyrosołu, dorzucam grubo pokrojoną marchewkę (2 szt.) oraz 1 posiekany czosnek - te składniki nadadzą słodkości potrawie (specjalnie nie dodaję żadnych ziół tym razem aby zachować jak najwięcej smaku królika). Na malutkim ogniu, pod przykryciem, duszę całość ok. 1,5 - 2 h . Po tym czasie wykładam mięso i marchewkę na talerz, do płynu na patelni dorzucam połówkę średniej, bardzo drobno
Right Behind The Kitchenmiski. W tym samym garnku przesmażamy kurczaka. Odkładamy. Pora na batata, dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy kurczaka, cebulę i czosnek oraz wlewamy wino. Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy curry, chilli, cynamonem, solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu. Posypujemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegowielu piekarniach można dostać legendarnego Marcinka. Skąd się wziął? Historia mówi, że w pod koniec wieku dziewiętnastego ksiądz Jan Lewicki służący w parafii pod wezwaniem św. Marcina w Poznaniu poprosił wiernych, by tak jak ich patron zrobili coś dla biednych. Wierni upiekli rogale, biedni dostawali je za darmo. Zaczęto robić tak co roku(...)wypiekanie rogali stało się tradycją. Dziś niestety już nie można ich dostać za darmo a prawdziwe rogale marcińskie można kupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego
Poezja Smaków - blog kulinarnyschłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki (u mnie ważyły około 21g), jest to dość trudne, gdyż ciasto nieco się kruszy - w dłoniach uformować kulki, pod wpływem ciepła dłoni ciasto ładnie się formuje jak plastelina - kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, można lekko przycisnąć, minimalnie je spłaszczając - ciasteczka dobrze schłodzić, dzięki temu(...)delikatnie, więc nie należy ich od razu zdejmować z blachy, tylko chwilę odczekać - nie należy ich piec za długo, bo stwardnieją; najlepiej upiec 1-2 ciasteczka "testowe", sprawdzając, po jakim czasie ciasteczka są upieczone
Smakołyki BerenikiSwoją pierwszą dyniową latte wypiłam w znanej sieciówce dopiero w tym roku! Byłam pod wielkim wrażeniem smaku i aromatów. Postanowiłam, że jak w końcu znajdę chwilę to przygotuję syrop dyniowy do kawy i sama będę robić sobie taką w domu. Może wielką specjalistką nie jestem, ale jak na pierwszy raz to wyszła bardzo fajna. A przepis na syrop
Pasja Smakupieczone w domu bardziej suche i zbite. Dowiedziałam się przypadkiem, właśnie dzięki temu urządzeniu. Ciastka w nim pieczone są bardziej wilgotne a to jak przypuszczam za sprawą tego, że piekąc je pod przykryciem para nie ucieka. Są też sporo mniejsze od tradycyjnych muffinek ale właśnie takie są idealne dla dzieci. Wadą pieczenia w takim urządzeniu jest czas- jednorazowo można
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajakąś małą imprezę Halloween'ową, niestety i z nią będzie ciężko. Generalnie, uczelnia standardowo krzyżuje nam plany, ale czasami trzeba mieć pod górkę, żeby życie nie było nudne. :) Dzisiaj szczególny przepis. Dlaczego taki szczególny, a nie jak każdy inny? Nie dlatego, że z motywem Halloween'owym nawiązującym do jutra, nie dlatego, że wegański, a dlatego, że ciasto widoczne(...)Mój mężczyzna zrobił nam niespodziankę piekąc ciasto marchewkowe, lecz w wersji dla wszystko-jedzących. Było doskonałe i nigdy wcześniej nie jadłam lepszego, marchewkowego wypieku (poważnie!). Zniknęło w okamgnieniu! Byłam pod ogromnym wrażeniem jego zdolności kulinarnych, gdyż nigdy wcześniej nie zabierał się za ciasta, czy ciasteczka. Przez zmianę naszej diety, zmuszona byłam zmodyfikować dotychczasowy przepis na wegański, lecz nie miałam czasu
Be Fit Be Strongdodajemy płatki kukurydziane i delikatnie mieszamy (ręcznie). Wykładamy masę białkową na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170st około 45 minut (pod koniec pieczenia dopiekamy sam spód). Wyjmujemy z pieca jak będą zrumienione i chrupiące. Studzimy W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Na gotujące się
Gotowanie moimi oczamiCesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej... smażone kalmary taka pusta buła krewetki z pieczarkami w pikantnej oliwie smażona ośmiornica w sosie pomidorowym uff jak gorąco! niespodziewajka czyli okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej Okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej - doskonałe w swojej prostocie smaku wyrób ichniejszego pieczywa Turcja to jeden
Right Behind The Kitchensałatka, która idealnie nadaje się na śniadanie . Mimo iż bezmięsna, to zapewnia poczucie sytości na długo . Dzięki małej ilości składników czas przyrządzenia jest krótki, co jest szczególnie istotne rano. Jak zrobić taką sałatkę? Przepis dla jednej osoby: garść drobno poszatkowanej endywii (albo mieszanki sałat) 1-2 jajka ugotowane na twardo 1-2 pomidory pół awokado kilka orzechów włoskich Jajka(...)oliwą z oliwek i olejem lnianym – gotowe. Prawda, że proste i szybkie? Dlaczego endywia? Mimo iż jest dostępna w prawie każdym hipermarkecie (czasem pod nazwą cykoria endywia ), endywia nie zdobyła w Polsce takiej popularności jak na zachodzie Europy. Większość liści używanych w sałatkach jest mdła albo gorzka, za to endywia zapewnia unikalny pikantny oraz lekko orzechowy smak zawierającym
PaleoSMAKParówki jako takie to jedzenie szybkie i nie oszukujmy się mało wykwintne. Dla urozmaicenia proponuję dziś nieco odmienne ich podanie. Do miseczki wkładamy w zależności od ilości parówek następujące składniki: 3 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu,2 łyżki musztardy,łyżkę sosu sojowego, parę ząbków czosnku i paprykę ostrą w proszku. Parówki przekroiłam na pół(...)następnie nadkroiłam każdą z połówek do połowy na cztery. Można też na paseczki. Sos wlałam na patelnię razem z parówkami. Pod wpływem ciepła parówki zaczną się rozwijać i wyglądem przypominać ośmiorniczki jak nazywa je moja córka. Smażę je dopóki sos nie zacznie gęstnieć i je oblepiać. Smacznego
potrawyregionalnedostarczają ogrom składników odżywczych, a zawierają mało kalorii. Są obfite w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. A to klasyfikuje je, jako jedno z najlepszych źródeł bardzo ważnych składników odżywczych, biorąc pod uwagę stosunek zawartych kalorii do ilości mikroelementów! Zawierają również przeciwutleniacze, które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiemu starzeniu się komórek(...)puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy sok z czarnego bzu i trzepiemy do otrzymania konsystencji bitej śmietany. Następnie przekładamy ją do słoiczków. Kaki myjemy, obieramy jak jabłko i kroimy w plastry, a następnie w małe trójkąciki. Dekorujemy nim nasz deser. Możemy posypać nasionkami Chia. Smacznego
Be Fit Be Strongczęści. Każdą rozwałkować na cienki podłużny placek (owal). Na całą powierzchnię nałożyć cienką warstwę nadzienia. Pokroić wzdłuż na cienkie paski i zwinąć w rulon jak na zdjęciu. Otrzymany rulon zwinąć w ślimak zawijając końcówkę pod spód lub przyklejając rozmąconym jajkiem. Układać w dość dużych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut
Maślane ciasteczkojakie autorka wplątuje w kulinarną podróż po krainie warzyw - szczere, bezpretensjonalne, osobiste - po prostu prawdziwe. Czytając ma się wrażenia, jakby Dominika rozmawiała z nami siedząc przy wspólnym stole i z pewnością gotując coś z warzywem w roli głównej. Bohaterami książki jest 10 warzyw i niesamowicie zachwyca mnie fakt, iż warzywem otwierającym jest .... rabarbar! Kojarzony przez niemal wszystkich jako owoc(...)rabarbarze! Nie da się ukryć, że od pierwszego do ostatniego przepisu to absolutnie moje smaki, a WARZYWO powinno znaleźć się na Waszych półkach jak najszybciej! Nie zapominajcie też o zbliżających się Świętach - WARZYWO pod choinką to po prostu obowiązek
KUCHARNIADziś przedstawię najszybszy z sosów do pizzy. Taki którym smaruje się ciasto pod dodatki. Składniki: keczup pikantny koncentrat pomidorowy ulubione zioła takie jak: oregano, tymianek, majeranek lub zioła prowansalskie. Wykonanie: Keczup i koncentrat wymieszać razem (w stosunku 1:1) dodać zioła i gotowe
Pychotkaaaciekawa tarta wytrawna a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno
Milion Smakówwidelcem. Już obtoczone najlepiej układać na jakiejś folii lub papierze do pieczenia bo mi do tacy się poprzyklejały... ale w smaku są pyszne! Naprawdę jak Bounty!!! Przez ten przepis widzę, że święta upłyną mi pod hasłem Bounty manii! Rodzino szykuj się na mój przyjazd!!! Smacznego
sierotka maRysia w kuchni